Šakiuose dirbančių prokurorų krūviai - vieni didžiausių respublikoje

vasiliauskasAsta GVILDIENĖ  
 
Apžvelgdamas Šakiuose dirbančių prokurorų praėjusių metų veiklą, Marijampolės apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Raimundas Vasiliauskas pabrėžė, kad keletą metų iš eilės jų darbo krūviai vieni didžiausių respublikoje, o nuokrypis nuo bendro vidurkio pats aukščiausias, palyginus su kitomis Marijampolės apylinkės prokuratūromis.
 
Nuotr. R.Vasiliauskas neslėpė, kad galimybė turėti dar vieną prokurorą Šakiuose išspręstų visas virškrūvio bėdas.
 
Pasak R.Vasiliausko, Šakių rajono prokuratūroje situacija sudėtinga jau keletą metų iš eilės. Jei anksčiau čia darbo krūvį dalijosi penki prokurorai, tai nuo  2012 metų rugsėjo 11 dienos liko tik du – Linas Frančiakas ir Audrius Ažukas. Buvo panaikintas ir prokuroro padėjėjo etatas.  Jiems šiuo metu paruošti dokumentus padeda specialistė - teisininkė Ieva Šiurkaitė, kuri dirba daugiau administracinį darbą.

„Palyginus su ankstesniais metais, bylų skaičius išaugo praktiškai du kartus. Jei anksčiau buvo tiriama apie 400, tai pernai - iki 700 ikiteisminių bylų. Kiekvienas prokuroras vidutiniškai priėmė po 320 procesinių sprendimų dėl nusikalstamų veikų. Be to, prie šių statistinių rodiklių pridėjus priimtus nutarimus policijos komisariate atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, skaičiai būtų tikrai įspūdingi. Vien praėjusiais metais jų buvo 467, - teigė Marijampolės apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas. – Šiems darbams reikia skirti taip pat nemažai laiko: surinkti medžiagą, apklausti žmones, priimti sprendimus, įsitikinti, kad jie yra pagrįsti, ir patvirtinti.“

R.Vasiliausko manymu, kadangi Šakių rajono apylinkės teisme dirba keturi teisėjai, kartu su  teisėja L.Antanaitiene, kuri šiuo metu yra vaiko auginimo atostogose, tačiau po metų – dvejų sugrįš, yra problema užtikrinant valstybinio kaltinimo palaikymą teisme. „Dažnai teisėjai bylų posėdžius paskiria nesusiderinę su prokurorais, tad būna atvejų, kai tuo pačiu metu yra numatyti  du ar trys teismo posėdžiai baudžiamosiose bylose, - tvirtino vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.  Vienas prokuroras tuo pačiu metu negali persiplėšti ir palaikyti valstybinį kaltinimą keliuose teismo posėdžiuose. O kur dar vykimai į Kauno apygardos prokuratūroje vykstančius apeliacinius posėdžius, kai sugaištama praktiškai visa diena, ligos atvejai ar atostogos, kurios praktiškai trunka iki 1,5 mėnesio. Tuo metu Šakiuose lieka tik vienas prokuroras, kuris turi begales ir savo darbų.“

Marijampolės apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojui nerimą kelia šių metų bylų išaiškinamumas. „Jei praėjusiais metais Šakių policijos komisariatas galėjo pasigirti vienu iš aukščiausių nusikaltimų išaiškinimų procentu, tai šiais metais tam kyla didelė grėsmė – jis gali ženkliai kristi, - atviravo R.Vasiliauskas. - Taip gali nutikti vien dėl to, kad Šakių policijos komisariate praktiškai nebeliko operatyvinių darbuotojų – žvalgų. Didelę patirtį šioje srityje sukaupę  specialistai perėjo dirbti  į VSAT prie Lietuvos Respublikos VRM. Jei anksčiau trijose pasienio  užkardose dirbdavo 1 – 1,5 operatyvininko, tai šiandien – net 6. Vertinant  darbo krūvius policijoje ir pasienyje, santykis - vienas prie dešimt pasieniečių naudai. Juo labiau, kad 2011m. balandžio 11 d., įsigaliojus Baudžiamojo kodekso pataisai, buvo penkis  kartus padidintos baudos, kaip bausmės rūšis, sumažėjo ikiteisminių tyrimų skaičius dėl  kontrabandos  bylų, todėl praktiškai fiksuojami tik administraciniai teisės pažeidimai.“

Per 2013 metus pagal prokurorų vidutinio darbo krūvio suvestinėje pateiktus duomenis, akivaizdžiai matosi, kad Šakiuose  dirbantys prokurorai turi didžiausią nuokrypį procentais nuo bendro vidurkio, palyginus su kitomis Marijampolės apylinkės prokuratūromis. Jis siekia 85,1 proc. Tuo tarpu, kai Jurbarke dirba trys prokurorai, kurių nuokrypis nuo vidurkio - 40 proc., Vilkaviškyje – penki, kurių nuokrypis nuo vidurkio - tik 0,7 proc., o Marijampolėje – 14 prokurorų, kurių nuokrypis  nuo vidurkio - 32 proc. R.Vasiliauskas neslėpė, kad galimybė turėti dar vieną prokurorą Šakiuose šias virškrūvio bėdas išspręstų. Įdomumo dėlei pateikiame, kad respublikoje didžiausiais krūviais dirba Molėtų rajono prokurorai, kurių nuokrypis nuo vidurkio siekia net 166,1 proc. ir Pakruojo rajono prokurorai – 155,5 proc.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.