Ūkininkavimo plėtrai – palankesnės sąlygos

surplys sintautuose
Nuotr. Ūkininkų ir žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio susitikime žemdirbiai buvo informuojami, kokios naujovės laukia norinčių pasinaudoti Europos Sąjungos paramomis.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį savaitgalį rajone viešėjęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys informavo ūkininkus, kokie pasikeitimai yra ir dar planuojami įsisavinant Europos Sąjungos paramą, skirtą žemės ūkiui.

„Kai atėjau į ministeriją, mano tikslas buvo toks, kad iš Europos Sąjungos gaunamos lėšos būtų žemdirbiams pasiekiamos kuo greičiau, kuo paprasčiau ir kuo skaidriau. Pirminis toks projektas buvo pernai – sukurti verslą kaime su 16 tūkst. ir 40 tūkst. eurų, kur iš tikrųjų sulaukėme daug paraiškų. Paraiškų buvo daug dėl to, kad tris kartus supaprastinome paraiškos formą, šešis kartus sutrumpinome veiksmų planą“, – aiškino G. Surplys.

Ministras priminė ūkininkams, kad kovo 1 d. startuoja programa smulkiems ūkiams, kur jiems bus skiriama po 15 tūkst. eurų parama. Ano ministro, paraiškos forma ir veiksmų planas žymiai sutrumpinti, panaikinamas kontrolės laikotarpis ir kiti sprendimai priimti dėl to, kad sumažėtų pats biurokratinis procesas ir ūkininkams būtų galimybė dalyvauti programoje. Šio kvietimo parama skirta tiems ūkiams, kurie dar nėra gavę paramos ir tiems, kurie ūkininkauja jau daug metų, bet nėra gavę jokių paramų. Rudenį startuos parama tiems ūkiams, kurie jau yra gavę paramas anksčiau.  

Taip pat, anot G. Surplio, kovo 1 d. startuoja 50 tūkst. eurų parama ūkio modernizavimui. Gera naujiena žemdirbiams ta, kad, norėdami dalyvauti šioje programoje, jie galės naudotis ir kitomis paramomis, tas anksčiau buvo negalima.

Per regionus važinėjantis ministras skatina ūkininkus dalyvauti vadinamojoje „vaučerių“ programoje ir taip persiorientuoti į gamybą ir tiesioginį savo produkcijos pardavimą. Čia pasiimdami 120 tūkst. eurų paramą žemdirbiai yra skatinami burtis į kooperatyvus, perdirbti savo produkciją arba ją patys pardavinėti. Jeigu pirkėjas apsipirkdamas tokioje parduotuvėje gautų iš ūkininko 10 proc. nuolaidą, valstybė įsipareigoja žemdirbiui tą skirtumą grąžinti. Dėl šios priežasties ta programa visuomenėje buvo pavadinta „vaučerių“ programa. Paramą ūkininkai gali naudoti pagal poreikius – įsirengti savo paviljoną, logistikos centrą ir kt. Taip pat galima steigti parduotuves miesto centre – to anksčiau dalyvaujantys šioje paramos programoje negalėjo.

Ministras informavo, kad nuo liepos 1 d., kaip ir kasmet, jaunieji ūkininkai galės teikti paraiškas 40 tūkst. eurų paramai gauti.

Taip pat ministras atkreipia ūkininkų dėmesį į tai, jog 23 mln. eurų parama, skirta perdirbėjams, gali naudotis ir ūkininkai. Žemdirbiai gali kooperuotis ir statyti savo gamyklą. 23 mln. eurų parama bus išskaidyta į dešimt apskričių po 2,3 mln. eurų. Ministras ragino ūkininkus atkreipti į šią paramą dėmesį ir pagalvoti apie ją, nes dabar žemdirbiai yra tas atpirkimo ožys, kuris nukenčia nuo tiesiogiai parduodamos produkcijos už mažą kainą, galbūt tai būtų alternatyva.

Ministras žada, kad visas paraiškas žemdirbiams nuo šiol bus lengviau gauti, nes sugriežtinta Nacionalinės mokėjimo agentūros tvarka vertinant paraiškas – viso kvietimo paraiškas jie turi įvertinti per tris mėnesius. Anksčiau šis procesas buvo labai ilgas, dėl to žemdirbiai nesiryždavo tame procese dalyvauti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.