Kas, kaip ir kodėl bus su Šakių „Sodra“?

sodra
Nors Seimo narė Irena Haase kritikavo tokį požiūrį, bet tiek Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) Ūkio valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Montvidas (kairėje), tiek VSDF Marijampolės skyriaus viršininkė Danutė Stankuvienė (centre) įsitikinę – kol nėra galutinių sprendimų, su darbuotojais apie pokyčius nėra reikalo kalbėti. Nors esą informacijos turi ir Šakių poskyrio vedėjas Darius Matusa (centre), bet darbuotojai sakė, jog jis irgi neinformuoja. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie tai, kad Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) valdybos Šakių skyrius ar, paprasčiau kalbant, „Sodra“ ketina keltis į kitas patalpas, kalbama keletą metų. Tačiau, pasirodo, tos kūno neįgaunančios kalbos ir nežinomybė neramina darbuotojus, nes nei vietinė, nei aukštesnė valdžia apie numatomus pokyčius jų faktiškai neinformuoja, tad tikėdamiesi pagalbos jie kreipėsi į Seimo narę Irena Haase. Ji inicijavo susitikimą, kuriame pirmadienį atsakingi asmenys darbuotojams girdint informavo, kas gi laukia Šakių „Sodros“.
 
Šakių pastatas – vienas didžiausių

VSDF Ūkio valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Montvidas informavo, kad pagal Vyriausybės nutarimą savo valdomus pastatus jie turi perduoti valdyti VĮ „Turto bankas“. Valstybės kontrolė esą ne kartą rekomendavo mažinti patalpų plotus, nes numatytos normos stipriai viršijamos.

„Normos yra tokios, kad bendro naudojimo vienam žmogui yra 28 kvadratiniai metrai, o kabinetinio – 10. Jūsų pastatas vienas didžiausių visoje sistemoje, kur normos viršijamos daugiausiai. Bendro ploto gaunas apie 40, kabinetinio virš 15 kvadratų“, – sakė A. Montvidas, pabrėžęs, kad vadovybės sprendimas toks, jog turtas turi būti valdomas efektyviai.

Anot svečio, nuo kitų metų už kiekvieną kvadratinį metrą turės būti mokamas 50 centų administravimo mokestis bei mokestis, priklausomai nuo statinio nusidėvėjimo, kuris gali siekti net iki euro už kvadratinį metrą.

„Tai dideli pinigai“, – aiškino A. Montvidas.

Beje, bendras visų patalpų plotas sudaro apie 1 tūkst. 400 kvadratų, dalis trečio aukšto patalpų yra išnuomotos, nors tai iš esmės problemos neišsprendžia, o esamas trečio aukšto patalpas darbuotojai turės atlaisvinti iki metų galo.

Darbuotojams – daugybė klausimų, bet ne atsakymų

A. Montvido išsakytoms mintims pritarė ir VSDF Marijampolės skyriaus viršininkė Danutė Stankuvienė, kuri kalbėjo, kad kol konkrečiai nežinomi persikėlimo niuansai, tol darbuotojai ir nėra supažindinami.

„Mes iki šiandien dienos konkrečiai ir nežinom. Prisiminkim, kiek kartų jau mes keliamės. Gal nuo 2012 metų norim pajudėti iš šio pastato, kuris reikalauja atnaujinimo“, – į darbuotojus kreipėsi D. Stankuvienė, priminusi, kad jau buvo manoma, jog pavyks persikelti į buvusio DNB banko patalpas, bet esą taip ir nepavyko susiderėti su savininku, tad ji mano, kad nėra reikalo be reikalo kelti bangas.

„Kai kažkas konkretaus jau įvyks – pasakysim“, – sakė VSDF Marijampolės skyriaus viršininkė.

„Suprantu, kad mes turėtume informuoti kiekvieną žingsnį?“ – ironizavo A. Montvidas.

Nors vadovai sakė, kad Šakių poskyrio vedėjas Darius Matusa irgi turi informacijos, gali pasikalbėti ir suteikti darbuotojams rūpimiausią informaciją, tačiau darbuotojai į savo viršininko daržą metė akmenukus ir tikino, kad jis nieko nesako.

„Jei, Dariuk, tu žinai ir sėdi sau patenkintas, gerai, o mes nežinom“, – teigė darbuotojai.

Jiems rūpi, kokiomis darbo sąlygomis dirbs, kas konkrečiai keisis ar nesikeis.

„Žmonės iš gatvės kalba, kad mes ten (naujose patalpose) netilpsim, vieni ant kitų sėdėsim. Sako, jog yra patalpų be langų, tai mums rūpi, o su mumis niekas nesikalba“, – sakė kita darbuotoja.

Akivaizdu, kad rūpimų klausimų ne vienas ir ne du. Buvo besiteiraujančių, ar nebus darbo vietos siūlomos Vilkaviškyje, o Šakiuose galbūt mažinami etatai.

Nežinomybės neturi būti

„Nė vienas darbuotojas nenukentės, visi etatai išliks, galit būti ramūs“, – ramino VSDF Marijampolės skyriaus viršininkė, informavusi, kad šiuo metu Šakių skyriuje yra 21,4 etato.

Visgi valdžios požiūrį į darbuotojus kritikavo Seimo narė I. Haase. Ji ragino žiūrėti mažiau biurokratiškai, nes akivaizdu, kad darbuotojams trūksta elementaraus, paprasto paaiškinimo, daugelį dalykų, aptartų susitikimo metu, jie girdėjo pirmą kartą.

„Tikriausiai todėl ir tas kreipimasis gimė. Atvažiuoja valdininkai, pavaikšto per kabinetus, bet niekas nepaaiškina darbuotojams, kas ir kodėl vyksta“, – kalbėjo Seimo narė, pabrėžusi, kad nežinomybė ir įtampa slegia, atsiliepia darbo kokybei ir jai tai atrodo netoleruotina.

Patalpas pritaikys

Aišku tiek, kad Šakių skyrius kelsis į Užimtumo tarnybos ar, paprasčiau kalbant, Darbo biržos patalpas, tačiau iki šiol, kaip sakė valdininkai, nesuderintas ir neišspręstas klientų aptarnavimo klausimas. Tad čia esą dar vienas argumentas, kodėl darbuotojai neinformuojami apie pokyčius. Kalbėta, kad laukiama planų, projektėlių ir paskutinių štrichų. Visgi susitikimo metu darbuotojams pavyko išgirsti ne vieną rūpimą atsakymą, galėjo užduoti ir rūpimus klausimus. Ko gero, šiais metais persikėlimas neįvyks, nes patalpas perėmęs „Turto bankas“ jas atnaujins, sutvarkys ir pritaikys darbuotojams. Ši informacija, buvo galima suprasti, darbuotojams irgi buvo naujiena.

Susitikime dalyvavo ir „Turto banko“ Turto valdymo departamento direktorius Marius Jakštas, kuris patikino, kad negali būti nė kalbos, jog patalpos neatitiktų reikiamų plotų, higienos normų ar būtų be langų. Visgi ne visiems darbuotojams pavyks sėdėti po vieną ar du. Viename kabinete turės dirbti penki darbuotojai, tad susitikimo metu iškart prašyta bent jau garsą sugeriančių pertvarų, nes dažnai tenka bendrauti telefonu ir chaosas kabinete kyla, kai vienu metu kalba dvi darbuotojos, o ką bekalbėti apie penkias. Paaiškėjo ir tai, kad Šakiuose neliks archyvo, jis bus iškeltas į Vilkaviškį, tačiau dokumentų archyvavimas vyks čia.

Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė pripažino pokyčių laukianti su nerimu, nes vienoj erdvėj turės išsitekti ir Užimtumo tarnybos, ir „Sodros“ klientai, tačiau viliasi, kad prie pokyčių pripras visi. Ji ragino darbuotojus nusiraminti ir džiaugtis, jog darbo vietos išliks, nes vykdant įvairias restruktūrizacijas tai pasiseka padaryti ne visoms institucijoms.

„Turto bankui“ dabartinis „Sodros“ pastatas turėtų būti perduotas iki gruodžio 31 d. Kol kas neaišku, koks likimas laukia šio pastato. Greičiausiai, kaip patikino Turto valdymo departamento direktorius, pastatą bus ketinama parduoti.

„Bet dar laukia daug niuansų, reikės išsiaiškinti, kaip ten yra su nuomininkais (trečiame aukšte įsikūręs Lietuvos žemės ūkio tarnybos konsultavimo Šakių biuras – red. past.)“, – teigė M. Jakštas.

Viešoje erdvėje būta svarstymų, kad čia vėl galėtų veikti viešbutis, tačiau kiek šios kalbos pagrįstos ir ketinimai rimti, parodys laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.