Nuo vandens bokštų įveiklinimo iki dviračių takų plėtros

Trišalės verslo tarybos posėdžio metu meras Raimondas Januševičius (centre) pristatė vizijas dėl dviračių takų plėtros, vandens bokštų įveiklinimo, uosto įrengimo Gelgaudiškyje. R. Aštrauskaitės nuotr.

Praėjusią savaitę vykusios trišalės verslo tarybos posėdžio metu daug dėmesio skirta numatytų darbų ir vizijų, susijusių su turizmu bei verslo plėtra, pristatymui. Tad ko rajonas ir Šakiai galėtų tikėtis, jeigu sumanymai būtų įgyvendinti?

Nori įveiklinti vandentiekio bokštus

Viena iš mažiau girdėtų idėjų, kuri pristatyta susitikimo metu, – vandentiekio bokštų įveiklinimo vizija. Meras Raimondas Januševičius atkreipė dėmesį, kad „apžvalgos bokštų šiame diapazone neturime, o dar būtų ir miesto centre“, tad norima bokštus įveiklinti, sukurti reprezentatyvų miesto centrą, sutvarkyti aplinką, jau gauti pirminiai koncepciniai sprendiniai. 

Tad pagal siūlymus būtų siekiama įveiklinti abu bokštus. Senajame būtų įrengiamas muziejus, jam suteikiamas istorinis bei kultūrinis aspektas, o naujasis, kuris niekada nebuvo ir nebus naudojamas pagal paskirtį, būtų kaip apžvalgos bokštas, eitų užlipti iki beveik 50 metrų aukščio, tad tai galėtų būti ir vienas aukščiausių apžvalgos bokštų šalyje. 

„Pasiūlė įvairių variantų dėl architektūrinių sprendimų, bet mes galimai apsistojome prie smėlio laikrodžio varianto“, – atskleidė R. Januševičius ir pripažino, kad žvalgomasi į bendradarbiavimo su kitomis šalimis projektus ir galimybes šiems sumanymams pritraukti lėšų.

Pagal pateiktus pasiūlymus apsistota prie vizijos, jog apžvalgos bokštas būtų suprojektuotas kaip smėlio laikrodis, o senajame būtų įrengtas muziejus. 

Nuo dviračių takų iki uosto

Nemažai idėjų yra ir dėl dviračių takų plėtros. Nors dėl dviračių tako Sintautų pusės link pritarimo iš aukščiausios valdžios sulaukta nebuvo, mat pritrūko turistinio pagrįstumo, tačiau, įrenginėjant dviračių taką Šakiai–Lukšiai, ketinama reikiamą infrastruktūrą sukurti iki J. Dainelienės įmonės, Zyplių dvaro link. Negana to, yra užmojai mūsų krašto dviračių takus sujungti su Jurbarko infrastruktūra, o tokie planai įvardijami kaip itin toliaregiški. 

Jei pavyktų Zyplius per Gelgaudiškį sujungti su Jurbarku, kaip teigė verslininkas Audrius Mockaitis, būtų didžiulis laimėjimas ir pasiekimas, nes dabar Šakiuose nėra nei kur dviračiais važinėti, nei kur pėsčiomis didesnius atstumus nueiti. Teigiamai pristatytas vizijas sutiko ir kiti trišalės tarybos nariai.

„Tai nuo Šilgalių sodų būtų pratęsimas pro Prūselius iki Gelgaudiškio bažnyčios. Visa dviračių tako infrastruktūra, kuri ateityje apjungtų ir Šakiai–Lukšiai dviračių atkarpą, o kitas etapas – nuo Gelgaudiškio bažnyčios į naują planuojamą ir projektuojamą prieplauką, kur numatytas infrastruktūros sukūrimas mažiesiems laivams“, – planus pristatė meras, kurį papildydamas vicemeras Egidijus Peleckis aiškino, kad žiūrima į ateitį ir ketinama turėti ir pramoninį uostą, tačiau čia, pabrėžė valdžios atstovai, reikia ieškoti finansavimo šaltinių, nes yra tik užmojai bei planai.

„Tai galėtų būti mažųjų laivų prieplauka, nes Vandenų direkcija paleidusi viešąjį transportą čia galėtų išlaipinti žmones. Ši infrastruktūra galėtų susikurti iš regioninių lėšų, o paskui plėstis niekas nedraudžia“, – kalbėjo E. Peleckis. 

Į klausimą, ar bus poreikis naudotis, tarkim, pramoniniu uostu, meras sakė: „Jei iškasime prūdą, prileisime žuvies, žvejų vis tiek atsiras.“

Nepamirš ir Šakių 

„Kita dalis – Šakių turistinis žiedas. Paežerė buvo tvarkoma, bet krantinėje niekas nebuvo daroma“, – teigė meras ir sakė, kad ketinama įrengti ne eilinį, o reprezentacinį tiltą per Šakių ežerą, sukurti krantinę laivams, valtims ir vandens dviračiams, o J. Basanavičiaus ir Vasario 16-osios kampe įrengti aikštelę, kuri „įsidėtų ir į „Varpo“ stadiono viziją, kad jeigu vyktų čempionatai, būtų kur parkuoti automobilius, ir būtų kaip kemperių parkas, kur galėtum gauti vandens, pasijungti elektrą“.

Čia, anot mero, kemperiai galėtų apsistoti tik dienai, o esant poreikiui likti ir nakvynei.

Nuo Šakių paežerės strateginių sumanymų persikelkime į kitą Šakių miesto pusę, į taip vadinamąją pramoninę zoną.

„Apibendrinant situaciją jau nupirkti darbai ir vyksta kelio projektavimo darbai. Būtų sujungimas Griškabūdžio ir Kudirkos Naumiesčio krypties, tai įvardijama kaip patekimas į ekonominę zoną, bet tai būtų sunkvežimių apvažiavimo kelias. Iki balandžio turėtų būti pateikti projektiniai pasiūlymai. Gal ketvirtame ketvirtyje pavyktų nupirkti ir darbus, tad galėtume startuoti su infrastruktūra į pramonės parką“, – informavo meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.