Naujojoje VVG strategijoje – šansas verslui

damijonaitisSima KAZARIAN
 
Verslininkai dažnai domisi Europos Sąjungos finansavimo galimybėmis. Kas pradedantiems verslą bus siūloma ateinančioje Vietos veiklos grupių (VVG) strategijoje?
 
Nuotr. Šakių krašto VVG pirmininkas A. Damijonaitis teigė, kad verslininkams, norintiems gauti Europos Sąjungos finansavimą, atviri visi keliai, tačiau teks laikytis sąlygų, kurios tenkina ne visus.
 
Nors 2014-2020 m. VVG strategija dar neparengta, tačiau jos kryptys jau žinomos. Praeitą savaitę Raudondvaryje vykusioje konferencijoje dalyvavo Žemės ūkio ministerijos, vyriausybės ir kitų įstaigų atstovai, ruošiantys VVG strategiją Lietuvoje. Konferencijoje buvo apibrėžtos gairės, į kurias turi orientuotis visi Lietuvos rajonai. Jos pagrindu gims ir Šakių krašto VVG strategija. Kokia vieta būsimojoje strategijoje tenka verslui? Pasirodo, jis atsiduria būsimosios strategijos dėmesio centre.

Skatins kurti darbo vietas

Verslumas ir amatai naujojoje strategijoje yra viena iš pagrindinių numatomų krypčių. Būtina skatinti verslumą ir kurti naujas darbo vietas kaime. Raudondvaryje vykusioje konferencijoje akcentuota, kad jau prisistatyta puikių pastatų, tačiau juose reikėtų ir kažką veikti. Europinėmis lėšomis galės pasinaudoti ir nevyriausybinės organizacijos, ir privatūs verslininkai, kurie net nebūtinai turi būti VVG nariais. „Dar nėra šimtaprocentinių garantijų, tačiau sklando kalbos, kad verslininkas, panoręs gauti Europos Sąjungos paramą, pats turės prisidėti apie 30 proc. Aišku, liks apribojimai ir tam tikros taisyklės, kurių reikės griežtai laikytis“,- teigė Šakių krašto VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis.

Verslininkai, norintys gauti finansavimą, turės parašyti projektą, užpildyti paraišką su visais lydinčiais dokumentais ir, kaip teigė A. Damijonaitis, „stoti į kovą“. Jei projektas tikrai geras, vertintojai įvertins jį teigiamai ir bus gautas finansavimas. Verslininkai, patys nesugebantys parašyti projektų, paprastai samdosi konsultantus. Jiems projekte taip pat numatytos lėšos.

Užsiminta, kad naujojoje VVG strategijoje galvojama parengti programą su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ruošiamasi paleisti dar vieną programos kryptį – socialinę apsaugą. „Tai tikriausiai bus daugiavaikių šeimų, neįgaliųjų, senelių priežiūrai skirti pinigai, kuriuos galės įsisavinti verslas ir kitos nevyriausybinės organizacijos. Tuomet galėtų atsirasti dienos centrai, darbo vietos, bet kol kas dėl šios programos tik vyksta derybos ir ji nepatvirtinta“,- teigė A. Damijonaitis.

Prasidės 2016m.

Šakiuose jau pradeda darbą grupė, kuriai paskirta ruošti naująją 2014-2020 metų Šakių VVG strategiją. Numatoma, kad strategija turėtų būti baigta 2015 metų rugsėjo 1 dieną. Pasak A. Damijonaičio, parengti projektai realiai turėtų startuoti tik 2016 metais.

Kalbant apie pinigus, tai ateinančiųjų metų strategijoje jų numatyta mažiau nei 2007-2013 m. Planuojama, kad Lietuvai bus paskirstyti 392 milijonai litų. Į jų dalybas šįkart įsijungs ir miesto gyventojai.

Anksčiau nesigundė

Pasak A. Damijonaičio, verslui galimybės buvo ir ankstesnėje - 2007-2013 metų Šakių VVG strategijoje. „Finansavimas turėjo būti 50 proc. savų, 50 proc. Europos Sąjungos lėšų. Nelabai radome, kas norėtų su tokiomis sąlygomis dalyvauti. Viskas atrodė gerai, tik buvo vienas „bet“: penkerius metus negali keisti veiklos, reikia duoti ataskaitas, uždirbtas pelnas turi eiti tik to verslo vystymui, niekur kitur negali jo panaudoti. Pažiūrėję į sąlygas verslininkai tarė: „ačiū, ne“. Per visą laiką mes nesulaukėme jokio verslininko, kuris ateitų į mūsų programą“,- teigė A. Damijonaitis.

Mato kelias nišas

Kokias verslo nišas VVG pirmininkas mato Šakių rajone? „Iš esmės tai mes neturime nei geležinkelio, nei naudingųjų iškasenų, apskritai esame toks žemės ūkio kampelis“,- teigė A. Damijonaitis, manantis, kad rajono gyventojų verslumą dar reikėtų pažadinti. „Aš truputėlį gąsdinuosi, kad mūsų rajono visuomenė yra gerokai senstelėjusi ir tą verslą pradėti yra gan sunku. Jaunimo yra likę mažai ir didelė jo dalis verslu nesidomi“,- svarstė A. Damijonaitis.

Šakių krašto VVG pirmininko nuomone, potencialios sritys – socialinės apsaugos, žaliavų perdirbimo, turizmo. Ateityje kaip turizmo objektai galėtų suklestėti ir Zyplių, ir Gelgaudiškio dvarai, pašešupės, panemunio teritorijos. „Teisybės dėlei, turizmo terpė mūsų rajone yra neišnaudota. Aišku, norint, kad šis verslas įsivažiuotų, reikia nemažai į jį įdėti“,- pastebėjo A. Damijonaitis.

Jis teigė, kad geras pavyzdys verslui būtų Ritinių kaimo bendruomenė, gaminanti zanavykiškus sūrius, kuriems VVG pirmininkas žada neblogą ateitį, jei ir toliau bus išlaikyta tokia kokybė, kokia gaminiai pasižymi dabar. „Verta daryti tai, kas yra būdinga mūsų kraštui, ką darė mūsų proseneliai. Jei dar yra likę šaknų, jei dar ne visos nugnaibytos“,- šypsojosi A. Damijonaitis. Kaip pavydį jis prisiminė ir Sudarge vis labiau populiarėjantį grybukų kepimą.

A. Damijonaitis pateikė ir Italijos pavyzdį, kur pramoniniu būdu bendruomenė pradėjo gaminti peilius. Gamykla įsisteigė projekto lėšomis, peiliai sėkmingai realizuojami bei turi paklausą net ir užsienio šalyse. „Tai yra išradingumas ir sugebėjimas pasirinkti kryptį, kuri gali būti pelninga“,- teigė A. Damijonaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.