Dviejų šalių dviratininkai leidosi į žygį kultūros ir amatų keliu

sakiai budry
Iš Šakių į Budry miestelį Lenkijoje mynė 25-ių smagiai nusiteikusių lietuvių ir lenkų komanda. D. Pavalkio nuotr.

Liepos 23–25 dienomis Zanavykų muziejus kartu su sporto laisvalaikio klubo „Vėjas“ nariais ir svečiais iš Lenkijos leidosi į dviračių žygį „Kultūros ir amatų keliu – Šakiai–Budry“.
 
„Trys vaiskios vasaros dienos, 25-ių smagiai nusiteikusių lietuvių ir lenkų komanda, 250 km gražiausiomis Sūduvos ir Varmijos Mozūrų vietovėmis plentais ir dviračių takais, valią ugdančiomis įkalnėmis ir svaigiomis nuokalnėmis. Pasiilgtas Goldapas, naujos bičiulystės, praturtinti žodynai ir geriausi įspūdžiai. Galų gale – tikra kaimyniška bendrystė“, – įspūdžiais po kelionės dalijosi „Vėjo“ komanda.

Zanavykų muziejus informuoja, kad maršruto metu buvo aplankytos įdomesnės kultūros paveldo vietos, išbandyti tradiciniai lietuviški amatai: duonos kepimas, žvakių liejimas, lipdymas iš molio bei virvutės sukimas.

Penktadienį į mūsų kraštą atvykusi delegacija iš Lenkijos pirmiausiai susipažino su Zanavykų muziejaus ekspozicijomis, taip pat turėjo progą apžiūrėti ir restauruojamą amatininkų namą. Dviratininkų delegacija nuo Šakių kariliono, kur juos išlydėjo rajono meras Edgaras Pilypaitis, pajudėjo Kudirkos Naumiesčio link, kur stabtelta prie Vinco Kudirkos muziejaus, Kybartuose žygio dalyviai pasižvalgė po miestelį, užsuko į Paežerių dvarą, o Virbalyje išbandė senuosius amatus, buvo svetingai sutikti, pavaišinti ir kaimiškais lašiniais, ir varškės sūriu, ir mieliniu pyragu.

Po nakvynės žygio dalyviai ir vėl pasileido kalvotais Suvalkijos keliais, aplankė Vištyčio malūną ir atsigaivinę ežere priartėjo prie trijų valstybių sienų sankirtos.

„Vėliau mus pasitiko įspūdingo dydžio viadukai – Stančikų tiltai, kuriuos apžiūrėjome ir iš arti, ir iš apžvalgos bokšto. Vakarop pasiekėme nakvynės vietą prie Goldapo ežero. Pasigrožėję vakarinio miesto vaizdais ir įkvėpę gydančio oro prie Druskų garinimo sienos, kitą rytą išmynėme Budry link“, – informuoja muziejus.

Budry miestelyje dviračių žygio dalyvius pasitiko Budry meras Jozef Markiewicz ir Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitiene. Abiejų šalių dviratininkų atstovams buvo įteiktos taurės, o visi dalyviai apdovanoti medaliais bei atminimo dovanėlėmis.

„Dėkojame žygeiviams už ryžtą ir atkaklumą, už vienas kito padrąsinimą ir draugiškumą. Užsimezgusi abipusė delegacijų bendrystė tęsis ir kitais metais, tik dviračiais keliausime jau iš Budry į Šakius“, – neabejoja Zanavykų muziejus, pridurdamas, kad projektas įgyvendinamas ES fondo lėšomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.