„Adventur 2023”: paveldą puoselėjantis ir išmanus Zanavykų kraštas

adventur
Visas Zyplių dvaro ansamblis ir Gelgaudiškio komanda parodoje būna kasmet, o šiemet prisijungė ir naujokai – „Saldūs ūsai“. Šakių TVIC nuotr.


Galima tik pasidžiaugti, kad Šakiai didžiausioje nacionalinėje turizmo parodoje pasirodo vis geriau. Patirtis ir darnesnis komandinis darbas daro savo. Šiais metais Šakiai prisistatė Suvalkijos stende kartu su Marijampole, Kalvarija, Vilkaviškiu ir Kazlų Rūda. Taip parodos lankytojams buvo patogiau susidaryti įspūdį, ką aplankyti verta mūsų krašte, kur nakvoti, ką būtina paragauti, ką rinktis moksleiviams su kultūros pasu.
 
Rajono turizmo lyderiai

Dvariško turizmo lyderiu rajone išlieka Zyplių dvaro ansamblis. Čia jau ne pirmus metus atvyksta daugiausia lankytojų. Ansamblio striprybė – bendradarbiavimas tarp keturių įstaigų. Aktualiai ir išmaniai krašto paveldą pristato Zanavykų muziejus, dvare ekskursijas, edukacijas bei renginius ir parodas organizuoja Lukšių kultūros centro darbuotojai, istorinę virtuvę puoselėja Zyplių dvaro virtuvėje veikiantis restoranas „Kuchmistrai“, o galimybę apsistoti ilgiau suteikia išmanus viešbutis „Zyplių dvaro oficina“. Tokia sinergija daugiausiai traukos sugeneruoja, kai suderina savo veiklas turistų grupėms ar renginių metu.

Suvalkiečo sodyba, 2022 m. pripažinta gražiausia etnografine sodyba, duoda toną visiems regiono tradicijų puoselėtojams. Šalia tokių turizmo grandų kaip „Zanavykų ragaučius“ ar Lekėčių bendruomenės moterų klubas rikiuojasi jaunoji karta – „Saldūs ūsai“ bei „Gamtos girnos“, tad pasiūlyti yra ką skirtingoms turistų grupėms.

adventur2
Tautinio atgimimo tema – dar viena rajono stiprybių. Čia pirmu smuiku griežia Vinco Kudirkos muziejus ir aktualius istorijos akcentus pateikti gebanti jo komanda. Nuo signatarų iki oreivių Liorentų – svarbių krašto istorijai asmenybių akcentavimas nepraranda susidomėjimo.

Turistiniuose maršrutuose be konkurencijos lyderiauja Sudargo piliakalniai, kai ieškoma gamtinių objektų, ir unikali Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčia, kai renkamasi pagal urbanistikos temą. Vaiguvos upė-gatvė taip pat lieka populiari, o bendruomenės iniciatyva prie jos atsiradusi fotografijų paroda tik gerina rajono įvaizdį ir suteikia daugiau įspūdžių tiek svečiams, tiek vietiniams. Lygiai kaip Sudarge, pakeliui link piliakalnių ir žymiojo paminklo Selindžerio knygai, praėjusią vasarą atsiradęs piešinys „Laisvė“ ant „Gulbelės“ krautuvės sienos.

Paneigtas mitas apie suvalkiečių skūpumą

Pirmą kartą Adventur parodos istorijoje buvo organizuota „Draugystės valanda“, kai parodos dalyvių stenduose vyko degustacijos, koncertai, edukacijos...

„Draugystės valandos“ metu parodos dalyviai turėjo galimybę paskanauti kepyklos „Rugelis“ pripažinto tautinio paveldo produkcijos, kuri, jau gerai žinoma Lietuvoje, atspindėjo Zanavykų krašto vietinės tradicijos savitumą, ir gardžiųjų Zyplių dvaro virtuvės restoranas  „Kuchmistrai“ dvariškų patiekalų, kurie siejami su daugelio Europos šalių dvarų maisto kultūra, pristatė mūsų krašto dvarus“, – aiškino Šakių turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) direktorė Daiva Palukaitienė.

Pasak jos, unoravas zanavykiškas vaišingumas neliko nepastebėtas. Gyrė parodos lankytojai, liaupsino kolegos iš kitų regionų.

Profesionalams ruošiamas leidinys

„Parodos metu vyko NTVA inicijuoti B2B susitikimai su didžiausiais Lietuvos kelionių organizatoriais. Buvo pristatytas pagal Šakių krašto VVG projektą  rengiamas Šakių rajono turistinių paslaugų katalogas „Šakiai. Pažink. Paragauk. Pajusk“, kuriame įtraukti visi vietinio turizmo objektai ir visos turizmo paslaugos“, – pasakojo Šakių TVIC turizmo vadybininkė Vaida Zimnickienė, kuri ir pristatė Zanavykijos turizmo objektus ir jų teikamas paslaugas.

Pasak jos, šis leidinys labai pasitarnaus tiek kelionių organizatoriams, tiek individualiems gidams renkant turistų grupes ir planuojant keliones į mūsų rajoną tiek su šeima, tiek atvykstant autobusais. Dar vasarą Šakių turizmui gerų žodžių negalėjusi turizmo ekspertė dr. Vilija Malinauskaitė taip pat apsilankė stende. Ji gyrė Šakiuose puikiai derinamas turizmo ir verslo paslaugas, kad rajono svečiai galėtų ilsėtis patogiai ir turiningai.

Šviežiausias naujienas geriausia sekti socialiniuose tinkluose

Šakių miesto ir rajono gyventojams verta pasidomėti Šakių TVIC sukurtais naujais maršrutais. Ypač jei dar nesilankė Žemosios Panemunės dvare, jei neišbandė pramogų Apolo vandenlenčių parke. Šiais metais „Zanavykų muziejus“ švenčia 95-erių metų įkūrimo sukaktį, tad laukia dar daugiau aukšto lygio renginių. „Kuchmistrai“ taip pat primena apie vyndarystės puoselėjimą Zyplių dvare, žada dar gražesnę Oktoberfest bei kalendorines šventes ir jau dabar kviečia ragauti meniu naujienos – deserto, sukurto specialiai Vilniaus gimtadieniui. Laukia muzikiniai vakarai Gelgaudiškio dvare ir visad nustebinantis festivalis „Beatričės vasaros“. Vienu įspūdingiausių metų renginių turėtų tapti piknikas obelų sodui pražydus Žemojoje Panemunėje.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.