Apie giminystės ryšius… nuo Adomo ir Ievos

aglaja ray seime
Industrinis jungiančios galerijos dvelksmas labai patiko ir pačiai menininkei, ir žiūrovams, nes pilka aplinka dėl ryškių spalvų tarsi atgijo. Seimo kanceliarija/D. G. Barysaitės nuotr.

„Nebloga metų pradžia“, – šypsosi pirmadienį Seime savo darbų parodą atidariusi griškabūdietė menininkė Eglė Tamulytė, dažnai prisistatanti kūrybiniu slapyvardžiu Aglaja Ray. Paroda pavadinta „Giminės“ ir čia slypi gilūs kontekstai, kuriuos menininkė atskleidė susirinkusiems į atidarymą. O į tuos, kurie renginyje nedalyvavo, ryškiomis spalvomis ir trykštančia energija prabils autorės darbai.

Paroda eksponuojama Seimo II ir III rūmus jungiančioje galerijoje. Eglei iškart patiko industrinis šios erdvės dvelksmas, o pliusų yra ir daugiau – tai labai judri vieta, todėl stabtelėjusių pasižvalgyti ir pagirti menininkę, kad į pilką kasdienybę įnešė spalvų, jau buvo ir parodos atidarymo dieną. Eglė surengė net dvi privačias peržiūras-ekskursijas po savo parodą. Dalis darbų atkeliavo iš Kauno senamiestyje įsikūrusios meno erdvės „Meno materija“. Ten visą gruodžio mėnesį veikė menininkės paroda. Kita dalis Seime eksponuojamų darbų gimė Šakiuose organizuoto vasaros plenero „Sūdyta“ metu.

aglaja ray seime2
Eglė Tamulytė, dažniau prisistatanti kūrybiniu slapyvardžiu Aglaja Ray, parodos atidaryme pasakojo, kaip pajuto vidinį šauksmą po kelionių grįžti namo. Čia kurdama ji džiaugiasi kiekviena pasitaikiusia galimybe savo kūryba dalintis su kitais, dalyvauti visuomeninėse veiklose. Seimo kanceliarija/D. G. Barysaitės nuotr.

Kokius ryšius Eglė užkodavo „Giminėse“? Ką reiškia parodos pavadinimas? Nei jos dėdžių, nei pusbrolių portretų ten nerastume. Aglaja Ray žvelgiau plačiau ir giliau.

„Pradedant Ieva ir Adomu visa žmonija susaistyta giminystės ryšiais. Visi mes skirtingi, bet tikrai turime bendrystės ir sąlyčio taškų. Taip ir su mano paveikslais – iš pažiūros jie gali atrodyti nesusiję tarpusavyje, bet paanalizavę rastume, kaip juos sugiminiuoti“, – koncepcijos detales atskleidžia parodos autorė.

Iš viso Seimo rūmus jungiančioje galerijoje eksponuojami 25 kūriniai ir Eglė pasidžiaugia, kad turi tokią unikalią progą eksponuoti darbus tokioje erdvėje, apie kurią net sapnavusi nebuvo. „Džiaugiuosi kiekviena proga pasidalinti savo kūryba, nes tik kurti ir tuo nesidalinti – nebūtų nei prasmės, nei smagumo. Džiaugiuosi, kad galėjau parodyti savo pastarųjų trejų metų kūrybą“, – sako menininkė.

Eglė Tamulytė yra Vilniaus dailės akademijos absolventė, grafikė, turi meno magistro laipsnį ir meno kūrėjos statusą. Pelnytos Lietuvos kultūros tarybos stipendijos leido kūrybą išplėsti į tarpdisciplininio meno žanrą, todėl ji dabar meno pasaulyje žinoma plačiai – nuo iliustracijų iki performanso žanro. Pastaruosius trejus metus Eglės gyvenimo stotelė Lietuvoje, daug kuria ir aktyviai dalyvauja visuomeninėse veiklose gimtajame Griškabūdyje. Ne tik kuria, pati imasi iniciatyvos žadinant ir suburiant vietinius menininkus, jaunimą. Po kūrybinių rezidencijų Niujorke, Los Andžele, Berlyne ir Meksiko mieste ji ir Lietuvoje mielai keičia lokacijas – šiuo metu reziduoja Kaune, nes sako pajutusi vidinį balsą, kuris vedė būtent ten. Eglė dažnai akcentuoja, kad svarbu  tikėti stebuklais. Pastaruoju metu menininkės fokuse – bendravimas su tikinčiais Lietuvos menininkais, jų subūrimas bendriems plenerams ir festivaliams.

Paroda Seime veiks sausio 9–23 dienomis, o ją inicijavo Seimo narys Giedrius Surplys, siekdamas garsinti jaunuosius Sūduvos kūrėjus.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.