Skatina drabužiui suteikti antrą, trečią ar net ketvirtą šansą

mainytuves drabuziu
Į drabužių mainytuves užsuko daugiau nei 50 įvairaus amžiaus rajono gyventojų, kurie džiaugėsi saule, geru oru ir idėja pasipildyti savo garderobą. Renginio metu buvo išmainyti 222 vienetai rūbų. Organizatorių nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Tikriausiai kiekvieno iš mūsų spintoje yra drabužių, kurie per paskutinius metus taip ir neišėjo „į žmones“, bet ir vėl atėjo pavasaris, ir vėl norisi kažko naujo, spalvingo ir lengvo. Pirkti naujus rūbus parduotuvėje? O gal geriau paieškoti dėvėtų drabužių mainytuvėse, kurios šį sekmadienį pirmą kartą vyko ir pas mus? Taip padarė ir kai kurie mūsų rajono gyventojai. Ir nepasigailėjo.

Renginio iniciatorius, Laisvės partijos Šakių skyriaus lyderis Mantas Aleksa pasakojo, kad į drabužių mainytuves pats buvo užsukęs Vilniuje, o kadangi šiuo metu tokios idėjos vis labiau populiarėja, pagalvojo, kodėl gi mainytuvių nesuorganizavus ir savame krašte. Todėl į Šakius atvykti pakvietė mainytuvių idėją Lietuvoje populiarinančias moteris – Lietuvos gamtos fondo gamtos tausojimo projekto „Klimatosūkis“ vadovę Ingą Labutytę-Atkočaitienę ir tvarios iniciatyvos „KuriKuri“ įkūrėją Agnę Bitautaitę, organizuojančią dirbtuves, kuriose moko žmones suteikti savo drabužiui antrą, trečią ar net ketvirtą šansą.  

„Esame vartotojiška visuomenė, norinti turėti visko labai daug, tačiau kiekis – tai nėra kokybė, o tekstilės pramonė yra viena iš didžiausių aplinkos teršėjų, todėl norisi, kad žmonės taptų sąmoningesni ir suprastų, kad kiekvienas nors šiek tiek galim prisidėti prie gamtos išsaugojimo ateities kartoms, vien susitvarkydami savo spintas ir nereikalingus rūbus paaukodami labdarai, mainydamiesi“, – kalbėjo M. Aleksa, pasvarstydamas ir apie tokio renginio tęstinumą – jei šiandien vyksta vasarinių rūbų mainytuvės, tai rudenį būtų naudinga suorganizuoti pasidalinimą žieminiais drabužiais, o galbūt šią iniciatyvą galėtų perimti rajono bendruomenės, tada nereikėtų organizatoriams atvykti iš Vilniaus.  

Pasak I. Labutytės-Atkočaitienės, peržvelgęs savo perpildytas spintas, suvoki rūbų pertekliaus problemą, todėl norisi savo garderobą atsinaujinti ne prekybos centruose, o dėvėtų rūbų krautuvėlėse ar mainytuvėse, kur mainai vyksta daugiau atiduotuvės principu.

„Kaip ir yra taisyklė, kad kažką atneši ir kažką pasiimi, bet jei neturi, kuo pasidalyti, o randi, kas tau labai tinka, mes visada su džiaugsmu atiduodame, nes finale vis tiek liekame su daugiau rūbų negu išdalinam“, – sakė projekto „Klimatosūkis“ vadovė.

„Čia iš sostinės atvažiavome pirmą kartą ir labai jaudinomės galvodami, kaip reaguos į mūsų renginį Šakių krašto žmonės. Gal bus nejauku, nedrąsu, vos ne kaip kaimyno spintoje raustis. Tačiau kol kas labai džiaugiamės, nes mušam visus Vilniaus rekordus – per 28 minutes turim per 50 išmainytų drabužių. Tai čia velniškas greitis, todėl esame labai pozityviai nusiteikusios“, – neslėpė džiaugsmo A. Bitautaitė.

Į drabužių mainytuves užsukę įvairaus amžiaus rajono gyventojai džiaugėsi saule, geru oru ir tokia patrauklia idėja pasipildyti savo garderobą. Visi kaip vienas tvirtino, kad tokie renginiai labai reikalingi. Štai Sudargo seniūnijos Rociškių seniūnaitė Loreta Bacevičienė į mainytuves ruošėsi iš anksto – susitvarkė savo spintą. Atvežė 18 drabužių, tarp kurių net 11 vasarinių suknelių, o sau išsirinko septynis labiausiai patikusius rūbus.

Viešnioms iš Vilniaus organizuoti renginį padėjo ir trys šakietės savanorės Austėja Undraitytė, Julija Olensevičiūtė ir Gabrielė Paukštytė, kurios padėjo sukabinti atneštus rūbus ir suskaičiuoti, kiek jų buvo išmainyta. Merginos patikino, kad tikrai pasirinktų ir dėvėtų kažką iš mainytis atneštų drabužių.

Pati tvarios iniciatyvos „KuriKuri“ įkūrėja yra gyvas pavyzdys, kaip turint dėvėtus drabužius atrodyti išskirtinai, stilingai, įdomiai, tad čia pat mainytuvėse ji organizavo drabužių dirbtuves, kuriose mokė, kaip  pakoreguoti atsibodusį drabužį ir dekoruoti jį tekstilės dažais. A. Bitautaitės teigimu, ji dažnai susiduria su žmonėmis, kurie sako, kad nemoka to daryti, nes yra ne menininkai, todėl skatino atskleisti savo vidinį kūrybiškumą, kažkur viduje glūdinčią meno gyslelę ir pasimėgauti pasinėrus į meno terapiją. Drabužių atnaujinimo dirbtuvėse dalyvavo 10 šakiečių, kurie išsitapė ir naujam gyvenimui prikėlė daugiau nei 10 rūbų.

Renginio organizatorės džiaugėsi, kad drabužių mainytuvėse dalyvavo daugiau nei 50 Šakių krašto gyventojų, kurie į jas atnešė apie 300 vienetų rūbų,  222 iš jų buvo išmainyti, taigi mes visai nedaug atsiliekame nuo vilniečių, kurie paskutinio renginio metu išmainė 340. I. Labutytė-Atkočaitienė suskaičiavo, kad mainytuvėse dalyvavę mūsų krašto žmonės sutaupė net 950 kilogramų CO2 emisijų. Tai parodo, kokie svarbūs ir tokie maži žingsneliai. Likę neišmainyti drabužiai buvo paaukoti bendrąsias socialines paslaugas teikiančiai nevyriausybinei organizacijai „Namai visiems“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.