Jubiliejinėje Amatų dienoje staigmenų netrūko

amatu_mugeGegužės 25 dieną Šakių J. Lingio parke nušurmuliavo jubiliejinė dešimtoji Amatų diena – „Tradiciniai amatai negrimzta užmarštyje“. Renginio staigmenos – mažoji telšietė Rugilė Martinkutė, žemaitiškai paporinusi keletą smagių pasakų, ir didžiuliame katile Ventės ir Šturmų bendruomenių išvirta žuvienė.

Nuotr. Amatų diena – tai ne tik galimybė pamatyti senuosius amatus, bet ir įsigyti patikusį rankdarbį.

Pasak vienos iš šventės iniciatorių ir organizatorių, Zanavykų krašto muziejaus etnografijos specialistės Rimos Vasaitienės, šiandien mūsų namuose sunku rasti senovinių darbo įrankių - verpimo ratelių ar audimo staklių. „Jauniausiajai kartai sunku įsivaizduoti, kaip galima ne pirkti, o patiems susiverpti siūlus, nusipinti pintinę, susirišti šluotą, susimušti sviestą ar išsikepti duoną, - teigė ji. – Būtent todėl ir puoselėjame senųjų amatų tradiciją, kad mūsų vaikai ne tik iš pasakojimų išgirstų, bet ir patys pamatytų daugelį senųjų amatų.“

Iš tiesų, senųjų amatų meistrų netrūko. Smalsūs svečiai ne tik stebėjo, kaip vikriai dirba jų rankos, bet ir patys pasinaudojo galimybe padirbėti prie keramikos, žiedimo staklių, pabandyti drožti, apdirbti metalą, išbandyti kalvio amatą, verpti verpimo rateliu, nerti nagines, karšti vilnas. Per dešimtmetį nei vieno renginio nepraleidęs kalvių kalvis Valdas Paukštys, šiemet į šventę  ne tik pats atvyko, bet ir pakvietė joje dalyvauti juvelyrą Paulių Matuzą bei medžio drožėją Liną Saladį.
 
Kaip ir kasmet kartu su amatininkais parke įsikūrė ir jaunimas. Galima drąsiai teigti, kad Amatų diena  - ne tik galimybė pamatyti senuosius amatus, bet ir patiems jais užsiimti, parduoti savo sukurtus rankdarbius. R.Vasaitienės teigimu, taip ugdomas ir skatinamas jaunų žmonių supratimas apie verslumą. Renginyje savo  piešiniais, papuošalais, medžio ir molio darbais bei kitokiomis grožybėmis prekiavo Šakių „Aukuro“, Paluobių ir Sintautų pagrindinių, Šakių „Varpo“, Gelgaudiškio ir Plokščių vidurinių bei  Gelgaudiškio specialiosios mokyklų,  Griškabūdžio gimnazijos, Marijampolės profesinės mokyklos Kudirkos Naumiesčio skyriaus moksleiviai, Šakių žmonių su negalia sąjungos rankdarbių klubas „Bitutės“  bei svečiai iš Viešvilės vaikų namų.  

Tradiciškai renginį pagerbė rajono meras Juozas Bertašius, jo pavaduotoja Rima Rauktienė, Seimo narys Mindaugas Bastys, rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė. Amatų dienos dalyvius ir lankytojus dainomis, šokiais ir muzika linksmino rajono mokyklų meno kolektyvai ir solistai iš Šakių, Gelgaudiškio, Plokščių bei Sintautų.

Jubiliejinėje dešimtojoje Amatų dienoje staigmenų netrūko. Žemaitiška šnekta jaunimą stebino telšietė Rugilė Martinkutė. Jos smagios pasakos taip neįprastai skambėjo, kad daugelis moksleivių tik gūžčiojo pečiais ir tikino, kad nesupranta, ką ši kalbanti. Galima sakyti, tai buvo tikra staigmena zanavykų bendruomenei. Alkaniems išeiti neleido iš pamario krašto atvykusių Ventės ir Šturmų bendruomenių išvirtos gardžios žuvienės kvapas, priviliojęs jos paskanauti ir mažus, ir didelius, ir dalyvius, ir svečius.   

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px