Prie sienos remiamoms įstaigų vadovėms pasiūlė nusiimti karūnas

Nors klausimų iš tarybos narių sulaukė tiek Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė (kairėje), tiek Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, kurių adresu vis randasi ir vienas kitas skundas iš darbuotojų, visgi abiejų įstaigų ataskaitoms pritarta. D. Pavalkio nuotr.

Pastaruoju metu dvi rajono socialines paslaugas teikiančios įstaigos – Šakių socialinių paslaugų centras ir Kukarskės globos namai – atsidūrusios po padidinamuoju stiklu. Ir tarybos narius buvo pasiekęs ne vienas skundas, signalizuojantis, kad ne viskas įstaigose gerai, tad įstaigų vadovių adresu prieš patvirtinant jų ataskaitas skriejo klausimai ir pastebėjimai. Visgi buvo ir tokių svarstymų, kad tiesiog tarybos nariai turėtų mažiau kištis ir leisti įstaigoms dirbti.

Dar iki tarybos posėdžio bene daugiausiai diskusijų būta Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje, kurio pirmininkė Ilona Šeflerienė nevyniojo žodžių į vatą, o tarybos posėdžio metu, priešingai nei jos partiečiai „valstiečiai“, ji išvis šiais dviem klausimais nebalsavo.

Būtent ji viešai kėlė klausimą ir dėl įvairių komisijų, darbo grupių reikalingumo, mat kas iš to, kad ji sudaroma, žmonės susirenka, tačiau kaip Socialinių paslaugų centro atveju, nieko padaryti negalima motyvuojant, kad tai ne tarybos narių kompetencija ir pan.

„Skunde labai aiškūs punktai išdėstyti, bet sprendimus gali priimti tik administracija“, – teigė komiteto pirmininkė ir rėžė, jog dėl situacijos Kukarskės globos namuose žmonės bent vardus ir pavardes pasirašo, o skundas dėl Socialinių paslaugų centro rašytas anonimiškai.

„Čia dar blogiau – net vardą bijo pasirašyti“, – teigė ji ir iškart pabrėžė nesiekianti Socialinių paslaugų centro vadovės pareigų, nes dažnai keldama klausimus, susijusius su šia įstaiga, esą girdi būtent tai.

„Jūsų profesionalumas nesikeičia, keičiasi tik stogas“, – kritikos Socialinių paslaugų centrui vadovaujančiai Vilmai Bielskienei negailėjo I. Šeflerienė ir įvardijo pasigendanti iš jos profesionalumo, nors įstaigoje dirbantiems darbuotojams teigė jokių priekaištų neturinti. Priešingai – įvardijo, kad tai puikus ir profesionalus kolektyvas.

Pati V. Bielskienė teigė dėl skundo nelabai ką galinti pasakyti, nes su jo turiniu ji nebuvo supažindinta. Tokia situacija stebino opozicijos lyderį Edgarą Pilypaitį, kuris svarstė, tai kaipgi įstaigos vadovė gali pasidaryti išvadas ir taisyti padėtį, jei nežino skundo esmės. Į diskusiją įsiterpęs meras Raimondas Januševičius patikslino, kad nors su pačiu skundu ji nesupažindinta, bet visi jame išdėstyti punktai su ja esą buvo aptarti.

Kalbėdama apie darbo apimtis ir aktualijas, V. Bielskienė paminėjo, kad rajonas sensta, reikia vis daugiau paslaugų, ypač jaučiamas pagalbos į namus paslaugos poreikis, tenka laukti eilėje, kol bus galimybė ją suteikti. Šiuo metu Socialinių paslaugų centras teikia net 11 paslaugų, jos pasiekia maždaug 800 rajono gyventojų, vykdo aštuonis projektus. Kaip vieną iš sudėtingesnių darbo niuansų ji įvardijo ir tas situacijas, kai, pavyzdžiui, ne vienerius metu yra dirbama su šeimomis, atrodo, jog jau atsistoja ant kojų, tačiau ir vėl krenta į bedugnę.

„Man visai neaišku, kas vyksta jūsų įstaigoje. Ir jei tarybos nariai manęs drįsta paklausti, kas jūsų stogas... Aš jūsų ataskaitai nepritariu, kadangi matau, kad jums sudėtinga tiek dėl administracinių dalykų, tiek dėl gebėjimo įstaigos darbuotojams sukurti gerą psichologinę atmosferą“, – kreipdamasi jau į Kukarskės globos namų direktorę Astą Pranaitienę kalbėjo I. Šeflerienė.

Tarybos narė Gerda Dobrovolskytė svarstė, kad skaitant ataskaitą dėliojasi gražus paveikslas, kad Kukarskės globos namuose viskas gerai, tačiau jeigu gaunami skundai ir iš darbo išeina žmonės, galbūt piešiamas vaizdas nėra teisingas.

A. Pranaitienė sutiko, kad, išėjus iš darbo keturiems darbuotojams, kyla šiek tiek sunkumų, tačiau ji nusiteikusi optimistiškai ir viliasi artimiausiu metu vėl suformuoti pilną komandą, teigė turinti iš ko rinktis. Be to, planuojama ir įstaigos plėtra, projektinė veikla.

„Iš aptarnaujančio personalo neišėjo nė vienas“, – pabrėžė direktorė ir retoriškai teiravosi, kodėl niekas neakcentuoja tų žmonių, kurie sako, kad įstaigoje viskas gerai. Be to, ji priminė, kad būtent šio komiteto nariai buvo kviesti į įstaigą pasikalbėti, tačiau I. Šeflerienė rėžė, kad nemato tikslo važiuoti tada, kai antrosios konflikto pusės jau nebeliko – žmonės išėjo iš darbo.

Atsakydama į pastebėjimus dėl mikroklimato gerinimo vadovė minėjo, kad vyksta mokymai, pasikalbėjimai, ta linkme žadama dirbti ir toliau.

„Kas buvo skunduose – kad nėra nuoseklaus darbo paskirstymo. Blogas mikroklimatas atsiranda, kai atsiranda neteisingumo jausmas“, – teigė E. Pilypaitis.

Buvo ne vienas klausimas ir dėl kineziterapeuto paslaugų, kurios lapkričio–kovo mėnesiais globos namuose nebuvo teikiamos, mat neliko specialisto, tačiau, kaip paskaičiavo E. Pilypaitis, per 11 mėnesių suteikta 1500 procedūrų ir tas skaičius rodo, kad paslauga išties reikalinga. Anot A. Pranaitienės, įstaigoje turėti kineziterapeutą yra didelė prabanga, šios paslaugos poreikį nustato gydytojas, o dabar paslaugas nuspręsta pirkti, jas pirmadieniais po keturias valandas teikia fizinis asmuo.

Visgi buvo ir įstaigos vadoves užstojančių. Ilgametę vadovavimo patirtį turintis Rimgaudas Juozas Lebedžinskas svarstė, kad įstaigos vadovas ir neturi visiems įtikti, svarbiausia – nenukentėtų žmonių teisės ir orumas, Tomas Skaizgirys svarstė, kad šiais laikais būti vadovu ir dirbti su žmonėmis bei jų požiūriais – iššūkis, ir pripažino su užuojauta žiūrintis į minėtų įstaigų vadoves, Aušra Jakavičienė siūlė neskaldyti situacijos, o vėliau posėdį lygino su inkvizicijos teismu. Jau klausantis diskusijų esą susidaro įspūdis, kad visi vadovai blogi. Panašiai kalbėjo ir jos sutuoktinis, vicemeras Darius Jakavičius.

„Leiskim įstaigai dirbt ir nesikiškim, nes kai kurias įstaigas per daug matom. Nematom kai kurių mokyklų – gal nenorim matyt. Nematom kai kurių sveikatos įstaigų – gal nenorim matyt“, – mintimis posėdžio metu dalijosi jis.

Visgi I. Šeflerienė teigė nesutinkanti su tokiu požiūriu.

„Nežinau, kodėl vicemeras sako, kad nereikia reaguoti. Manau, privalom“, – laikėsi pozicijos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė.

„Vadovėms reikia pareit, nusiimt arba pasitaisyt karūną ir toliau sėkmingai dirbt, pasidaryt išvadas“, – sakė I. Šeflerienė.

Ji buvo vienintelė, kuri nebalsavo nė vienu iš minėtų klausimų, o kiti tarybos nariai Socialinių paslaugų centro ataskaitai pritarė vienbalsiai, Kukarskės globos namų ataskaitos nepalaikė opozicija, konkrečiau – 17 balsavo už, du buvo prieš, penki susilaikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.