Gimnazijos sporto aikštyną semia fekalai

fekalaiAsta GVILDIENĖ

Metų sandūroje gavome anoniminį laišką, iliustruotą nuotraukomis, kuriose užfiksuotos Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos sporto aikštyne telkšančios fekalijų nuotekos. Nors laiške akcentuojama, kad tokia situacija čia stebima jau dešimtį metų, tačiau gimnazijos direktorius ir miestelio seniūnas čia problemos nemato ir tikina, kad ji labai greitai bus išspręsta.

Nuotr. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos sporto aikštyną jau daugybę metų semia iš kanalizacijos išsilieję fekalai.

Teritoriją užteršė fekalu

Anoniminiame laiške tikinama, kad per lietaus kanalizacijos tinklo liniją, einančią  iš S.Dariaus ir S.Girėno gatvės per gimnazijos sporto aikštyno teritoriją, fekalas pradėjo lietis tuomet, kai prie jos savavališkai prisijungė apie keturiolika aplinkui gyvenančių šeimų ir Senelių globos namai.

Visi Kudirkos Naumiesčio gyventojai, esami ir buvę seniūnai, bei seniūnaičiai šią situaciją žino, valstybinės aplinkos apsaugos ir gyventojų sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat, tačiau niekas nesiiėmė atsakingų veiksmų, kaip tai išspręsti.
 
Laiške tikinama, kad žmonės jau dešimt metų mina valdžios slenksčius ir skundžiasi  gresiančia ekologine katastrofa. Atvyksta ir išvyksta aplinką ir žmonių sveikatą saugantys pareigūnai. Tačiau niekas taip ir nesikeičia.  

Grėsmės sveikatai nėra

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus Romo Eikevičiaus teigimu, mūsų minima ekologinė problema gimnazijos sporto aikštyne, kur nutiesta kanalizacijos trasa, atsirado praėjusiais metais. Jis tikino, kad moksleiviai sąlyčio su ištekėjusiu fekalu neturi, todėl jokios grėsmės jų saugumui ir sveikatai nėra.

Paklaustas, ar niekur nesikreipė dėl kanalizacijos sutvarkymo, R.Eikevičius tikino, kad nelabai yra kur kreiptis. Juo labiau, kad jau vykdomi miesto kanalizacijos tvarkymo darbai ir visi gyventojai jungiasi  prie naujų kanalizacijos linijų. „Situacija greitai išsispręs, - kalbėjo direktorius. – Kam kelti paniką? Gimnazistai po fekalą neklampoja, rudenį ir žiemą sportuoja sporto salėje. Jokių higienos normų nepažeidžiame.“

Užsikimšę nuotekų šuliniai    

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida teigė, kad ši situacija yra gerai žinoma ir artimiausiu metu bus išspręsta. „Fekalai per sporto aikštyne einančią trasą bėga nuolat ir jau seniai, - tikino seniūnas. – Taip atsitiko todėl, kad keletas žmonių į lietaus kanalizaciją pasijungė  nuotekų kanalizaciją. Šiuo metu yra vykdomas miesto kanalizacijos linijų projektas ir visi miestelio gyventojai privalo pasijungti prie naujų linijų.“
V.Puida sutiko su teiginiu, kad kanalizacijos šuliniai yra užsinešę, o kartu su lietaus vandeniu į pievą, esančią gimnazijos sporto aikštyne, išsilieja ir fekalas, todėl šalia gyvenantiems žmonėms tikrai kvepia ne lauko gėlėmis. Čia bet kuriuo metų laiku tvyro fekalo smarvė.

Jis apgailestavo, kad šių metų žiema neleidžia privažiuoti prie šulinių ir jų išvalyti. „Jei nors po truputį keletą dienų pašaltų, būtų galimybė sutvarkyti, - tikino seniūnas. – Anksčiau tie patys žmonės, kurie pasijungė kanalizaciją, eidavo ir pravalydavo, o dabar laukiam, kol pašals ir galės įvažiuoti UAB „Šakių vandenys“ darbuotojai. Tikimės, kad naujos kanalizacijos pajungimas išspręs susidariusią problemą.“

Pajungs po šešių mėnesių

Pasak UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Viltrakio, kanalizacijos pajungimo Kudirkos Naumiestyje darbai gali užsitęsti iki birželio mėnesio, nes rangovai - UAB „Žilinskis ir Ko“ paprašė pratęsti pridavimo terminą dar keletui mėnesių. Tad miestelio gyventojai, įsikūrę prie gimnazijos sporto aikštyno, dar ilgokai nesidžiaugs tyrais gamtos kvapais.

M.Viltrakiui situacija apie išsiliejančią kanalizaciją į gimnazijos sporto aikštyno pievas nėra žinoma. Tačiau jis pabrėžė, kad bendrovė bet kada pasiruošusi atlikti savo darbą – išvalyti šulinius ir praplauti trasas, kai tik bus to paprašyta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.