Ultimatumas „Kamestai“ – dėl netaisomo darbo broko

keliu_brokas2Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinete buvo sušauktas komisijos ir rangovų bei techninių prižiūrėtojų posėdis, kuriame aptarta Šakių ir Lukšių gatvių būklė po įgyvendintų vandentiekio ir nuotekų tinklų projektų. Savivaldybė, norėdama pasiekti norimą rezultatą, ketina imtis ir itin griežtų priemonių.

Nuotr. Iš dešinės: V. Cikana ir A. Jakas rangovams ir techniniams prižiūrėtojams vieną po kito žėrė konkrečius darbų trūkumus, tačiau generalinio rangovo „Kamesta“ atstovai susitikime eilinį kartą nedalyvavo.

Begalė trūkumų

„Laikas baigiasi, o defektai ne tik neištaisyti, bet ir naujų atsirado. Yra net eismo saugumui pavojingų vietų, kai automobiliai karterius prasimuša“, - tikino Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis. Jam pritardami komisijos nariai tikino, kad situacija turės būti ištaisyta. „Mes neturime tokių pinigų, kad ištaisytume jūsų defektus“, - konstatavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis. Tuo tarpu Lukšių seniūnas Vidas Cikana kalbėjo, kad jei reikės, bus iškviesta ir europinė komisija, nes darbus atlikinėti taip, kaip įgyvendinant vandentiekio ir nuotekų tinklų projektus, negalima. „Juk pinigai didžiuliai, o darbai nepadaryti. Mes jau kalbame apie kosmetinius dalykus, bet kodėl niekas nežiūrėjo, kai buvo tiesiamos tranšėjos ir kaip, nesilaikant jokių reikalavimų, tai buvo daroma. Kaip jūs išanalizavot situaciją, jei prie padarytų tinklų žmonėms neina pasijungti. Juodžemis, kur turėjo būti užpiltas, visai neužpiltas, tai ar čia padaryti darbai“, - vieną po kito klausimus ir pastabas žėrė V. Cikana. Jis reikalavo paaiškinti ir darbų technologijas, nes tikino, kad tiesiog ant paklotų vamzdžių buvo verčiamos velėnos ir nesilaikoma jokių reikalavimų, tad ir nereikia tikėtis, kad asfaltas „nevaikščiotų“ ar netrūkinėtų. Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis, Šakių seniūnas Alfonsas Jakas taip pat pasakojo apie po projekto įgyvendinimo likusius akivaizdžius trūkumus, iškilusius ar sukritusius šulinius, netvarkingą kelio dangą. UAB „Sweko Lietuva“ statybos techninis prižiūrėtojas Gediminas Meldeikis ragino nesimėtyti nepagrįstais kaltinimais prie spaudos, tačiau V. Cikana akcentavo, kad jei darbai neatlikti, tai neatlikti, jei nekokybiški, tai nekokybiški ir nieko čia nepakeisi – reikia tik prisiimti atsakomybę.
 
UAB „Kamesta“ nedalyvavo

Panašus susitikimas su rangovais ir techninės priežiūros atstovais buvo rengtas prieš metus. Tuomet buvo surašyti pažeidimų protokolai ir reikalaujama ištaisyti defektines vietas. Pasirodo, vienintelė UAB „A. Žilinskas ir Ko“ reagavo ir bent jau bandė kažką daryti. Susitikime dalyvavę UAB „Statybos ritmas“ atstovai nelabai ką ir galėjo pasakyti, nes jie darbus atlikinėjo paskutiniai ir kai kur tebeatlikinėja iki šiol, tad jiems reikšti kaltinimai lyg ir mažiausiai rūpėjo. Tiesa, daugeliu klausimų techninis prižiūrėtojas G. Meldeikis kalbėjo gana griežtai ir už visus. Tuo tarpu sudėtingiausia situacija, kaip tikino komisijos nariai, yra su generaliniu rangovu - UAB „Kamesta“, kuri ne tik nereaguoja į raštus, bet ir į susitikimus neatvyksta. Praėjusį penktadienį taip pat nė vienas bendrovės atstovas posėdyje nepasirodė. UAB „Evikta“ inžinierius Žydrūnas Averka tikino, kad rangovai darbus atliko, surašytuose aktuose pažeidimų nenurodyta, tačiau komisijos nariai ragino atkreipti dėmesį į realius pažeidimus ir neatliktus darbus, o ne į popierius. Ne vienas lukšietis ar šakietis atvirai reikšdavo pretenzijas dėl nekokybiškai atlikinėjamų darbų, tačiau niekas į tai per daug nesigilino.

Stabdys licenciją?

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas susitikimo metu ragino baigti krėsti cirkus ir imtis griežtesnių priemonių. Jis tikino, kad UAB „Kamesta“ neatliko nė vieno iš žadėtų darbų, nors raštiškai praneša, kad tai padarė. Negana to, jie raštus siunčia ne tik projekto vykdytojui – UAB „Šakių vandenys“, bet ir Aplinkos projektų valdymo agentūrai ir taip formuoja nuomonę lyg ir viskas gerai. Savivaldybė, nepakęsdama tokio bendrovės elgesio, nusprendė imtis kraštutinių priemonių. Jei darbai visgi nebus atlikti ir darbo brokas neištaisytas, ji kreipsis į ministeriją dėl UAB „Kamestos“ darbų licencijos sustabdymo. Be to, neatmetama galimybė nuostolių padengimo išlaidas iš bendrovės išsireikalauti teisiniu keliu. Specialūs raštai atitinkamoms institucijoms turi būti parengti iki šio mėnesio pabaigos.

Reagavo ir reaguos

Su UAB „Kamesta“ gamybos direktoriumi Regimantu Sedlecku susisiekėme telefonu ir teiravomės, kodėl tarp bendrovės ir savivaldybės bei projekto užsakovo susiklostė tokie santykiai. Jis patikino, kad situacijos nedramatizuoja, susitikime nedalyvavo, nes nebuvo galimybių, o į bet kokias pastabas tikino visuomet atsižvelgiantys. „Pernai gavome pastabėles ir viską sutvarkėme. Jei dabar vėl gausime kažkokius pastebėjimus, pasižiūrėsime ir, be abejo, reaguosime. Nė karto nebuvo, kad nežiūrėtume ar netvarkytume“, - tikino pašnekovas.

Ištaisys

Kadangi, kaip tikino komisijos nariai, tiek su UAB „A. Žilinskas ir KO“, tiek su UAB „Statybos ritmas“ eina rasti bendrą kalbą, jie įpareigoti savo darbo broką ištaisyti iki gegužės 15 dienos. Abejojantiems ar manantiems, kad broko taisyti nereikia, komisijos nariai siūlė pravažiuoti, pavyzdžiui, Zanavykų gatve Šakiuose. Tada išsisklaidytų bet kokios abejonės, kad galbūt nereikia tvarkyti. Abiejų įmonių atstovai teigė, kad iki minėto laikotarpio nurodytus darbus atliks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px