Ministro atsakyme paguodos ir supratingumo ne marios

Gintarė MARTINAITIENĖ

Dėl planuojamos vykdyti sveikatos reformos sunerimusi Seimo narė Irena Haase kreipėsi į sveikatos ministrą Arūną Dulkį, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą, Valstybinės ligonių kasos direktorių Gintarą Kacevičių. Ji mano, kad, prieš pradedant diskusijas, nebuvo tinkamai įvertintas tolimesnis paslaugų teikimas, neišsamiai ir neobjektyviai numatyti įstaigų vertinimo kriterijai. Ministro pasirašytame rašte dėstoma, kad kol kas galutinių sprendimų nėra.  

I. Haase savo kreipimesi teigia, kad planuojama sveikatos priežiūros įstaigų reforma sukėlė didelį Šakių rajono bendruomenės nepasitenkinimą, mat reforma paliestų Vaikų ligų ir Chirurgijos skyrius.
 
„Manoma, kad reformos iniciatoriai nevertino operacinio aktyvumo kriterijaus, kurį įvertinti tikslinga siekiant išsiaiškinti, ar paslaugos teiktos kokybiškai. Kaip informavo Šakių ligoninės vadovas, Šakių ligoninėje iš 10 į ligoninės Chirurgijos skyrių paguldytų pacientų operuoti buvo 9, kas patvirtina, kad skyriuje paslaugos teikiamos intensyviai ir šioje ligoninėje yra reikalingos. Manytina, kad tikslinga išplėsti vertinimo kriterijų sąrašą tam, kad siekiami reformos tikslai nepadarytų nepataisomos žalos susiformavusioms ir kokybiškai dirbančioms medikų komandoms“, – rašo Seimo narė ir mano, kad reformos iniciatoriai neįvertino fakto, jog, įgyvendinus siūlomą reformą, rajonų gyventojams sumažėtų paslaugos prieinamumas, tektų rinktis toliau esančias ligonines, o paslaugų plėtra kitose gydymo įstaigose nenumatyta.

Ji mini, kad ir Šakių ligoninei kol kas neaiškūs numatomos paramos skirstymo kriterijai. Be to, atkreipia dėmesį, kad pandemijos laikotarpiu nereikėtų įvedinėti papildomos sumaišties.

I. Haase išsamiai apžvelgia ir Chirurgijos skyriaus darbo specifiką, vardija turimą įrangą, atliekamas operacijas. Jeigu būtų pereita prie dienos chirurgijos, įsitikinusi Seimo narė, operacijų žymiai sumažėtų, o be pilnai veikiančios chirurgijos Šakių ligoninė sunkiai įsivaizduojama.

„Prašau išnagrinėti iškeltas problemas ir suorganizuoti papildomą diskusiją dėl planuojamų veiksmų ieškant optimalių variantų ligoninės veiklos poreikio užtikrinimui: pristatyti konkrečius kriterijus, priežastis, duomenis, kuriais buvo remtasi planuojant pertvarkas, priežastis, kurios būtų pagrįstos ne tik atliktų paslaugų skaičiumi, tačiau ir kokybės bei paslaugų prieinamumu, siekiant atsakingai įvertinti ir tokių pertvarkų įtaką socialiniame bei demografinių rodiklių gerinimo regionuose kontekste“, – rašo I. Haase.

Sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio pasirašytame rašte atkreipiamas dėmesys, kad ministro įsakymu sudaryta darbo grupė įvairiais pjūviais jau analizavo svarbiausius su sveikatos paslaugų teikimu susijusius rodiklius, vertino dinamiką ir netolygumus bei visoms savivaldybėms ir institucijoms galimus pokyčius formuojant sveikatos priežiūros tinklą pristatė individuliai, taip leisdamas suprasti, kad daugiau pristatymų neplanuojama.

„Galutinio sąrašo, kokios asmens sveikatos priežiūros įstaigos teiks stacionarines aktyviojo gydymo paslaugas ir kokių profilių, kol kas nėra, atliktas teorinis modeliavimas pagal paslaugų poreikius ir reformos principus bei kriterijus: tikimasi, kad regiono atstovai po konstruktyvių diskusijų pateiks siūlymus dėl racionalių sprendimų, kurie užtikrins kokybiškų ir saugių paslaugų teikimą savo regiono gyventojams“, – aiškina ministras ir pažymi, kad nėra priverstinio dalyvavimo pertvarkoje, tačiau joje nedalyvaujant asmens sveikatos priežiūros įstaigos turės atitikti atitinkamų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimus. Kitaip sakant, atsakomybė permetama savivaldybėms – jos turėtų atlikti sveikatos priežiūros įstaigų struktūrinę pertvarką arba paslaugų teikimą užtikrinti per abipusio bendradarbiavimo sutartis. Ką nekart yra sakęs meras Edgaras Pilypaitis, nieko nedaryti tiesiog neišeina, o kaip daryti, reikia gerai apgalvoti, susidėlioti prioritetus ir stengtis pasinaudoti parama, įsigyti reikiamą įrangą.

Ministras, reaguodamas į I. Haase paklausimą dėl Chirurgijos skyriaus, žeria ir nemažai statistinių rodiklių, teigia, kad ligoninė atlieka per mažai operacijų, nemaža dalis rajono pacientų chirurginėmis paslaugomis naudojasi ne Šakiuose, o Kauno klinikose ir kitur. Pavyzdžiui, 2019 m., teigiama rašte, tik 33 proc. visų chirurgijos paslaugų rajono gyventojams buvo suteikta Šakių ligoninėje, o net 67 proc. – kitų savivaldybių ligoninėse.

„Sumažėjus chirurginių paslaugų poreikiui Kauno regione taptų sudėtinga užtikrinti šių paslaugų kokybę ir įstaigų ekonominį tvarumą visose Kauno regiono ligoninėse, todėl būtina paslaugas koncentruoti daugiaprofilinėse ligoninėse, kartu užtikrinant geografinį paslaugų prieinamumą“, – rašo ministras ir teigia, kad „atlikus teorinį modeliavimą Kauno regione nustatyta, kad užtenka daugiaprofilinių ligoninių Kaune, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Raseiniuose, Vilkaviškyje, kurios užtikrintų geografinį stacionarinių aktyviojo gydymo asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą“. Nuvykimas į skubią pagalbą teikiančią ligonę per 60 min. yra traktuojamas kaip tinkamas paslaugų prieinamumas.

Kalbant apie pediatriją, akcentuojamas ypač sumažėjęs paslaugų skaičius.

„Norime informuoti, kad 2019 m. VšĮ Šakių ligoninėje buvo registruoti 499 vaikų gydymo atvejai. Nors VšĮ Šakių ligoninė pandemijos metu nėra COVID-19 ligoninė, tačiau nuo 2020 m. ženkliai sumažėjo pediatrijos paslaugų teikimas: 2020m. buvo registruoti 258 vaikų stacionariniai gydymo atvejai, o per 2021 m. I pusmetį – tik 21 atvejis“, – minima rašte ir priduriama, kad hospitalizacijas būtų galima sumažinti sustiprinus pirminę ambulatorinę priežiūrą savivaldybėje ir plėtojant ekonomiškai efektyvias dienos stacionaro paslaugas. Apie tai taip pat nekart kalbėjo tiek ligoninės vadovas, tiek savivaldybės administracija, mat finansinės injekcijos, siekiant išlaikyti Vaikų ligų skyrių, darytos ne vieną ir ne du kartus. Visgi ministras, kaip minėta, paaiškina, kad galutinio sprendimo nėra, kol kas galutinai nesudėliota, bet dėliojamas ir galimas sveikatos tinklo modelis rajone, o dėl Chirurgijos skyriaus, kaip yra teigęs ir A. Klimaitis, ir E. Pilypaitis, bus dedamos visos pastangos, kad jis dirbtų kaip dirbęs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.