Sveikatos centro kūrimas: naujos galimybės ar papildomas apynasris įstaigoms?

sveikatos pasitarimas
Kalbėdamas apie planus rajone steigti Sveikatos centrą, Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis svarstė, kad tai politinis sprendimas, lemsiantis, nori rajonas investicijų ar ne, tačiau dabartinės valdžios atstovai bent kol kas tame mato daugiau grėsmių nei galimybių. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį į pirmąjį susitikimą su išrinktąja valdžia rinkosi sveikatos paslaugas rajone teikiančių įstaigų vadovai. Jie dalijosi mintimis ne tik apie rajone įgyvendintas pertvarkas, bet ir apie numatomas reformas. Nuomonių, kaip ir kylančių klausimų, kol kas išties nemažai.

Rajono meras Raimondas Januševičius pasidžiaugė, kad susitikime šimtu procentų dalyvauja rajone sveikatos paslaugas teikiančių įstaigų vadovai, neišskiriant ir privataus sektoriaus. Jis susirinkusiųjų prašė trumpai prisistatyti, pasidalinti mintimis tiek apie rajone įvykusį ambulatorijų sujungimą, tiek apie numatomą Sveikatos centro kūrimą.

Jau prasidėjus susitikimui iškart pradėjo ryškėti ir nuomonių skirtumai dėl ambulatorijų jungimo. Savarankiškai dirbančios Lekėčių ambulatorijos vyriausioji gydytoja Ligita Armonavičienė pasidžiaugė, kad pavyko išsaugoti savarankiškumą ir įrodyti, kad išsilaikyti, dirbti nenuostolingai gali ir mažos įstaigos. Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Audronė Račiūnienė pažymėjo, kad jos vadovaujama įstaiga geografiškai išskirtinėje vietoje, pacientų skaičius gana stabilus (apie 2 tūkst.), nemaža dalis prisirašiusiųjų yra iš Vilkaviškio rajono, tačiau jungimo atveju, sakė ji, poveikis įstaigai būtų neigiamas, nes vilkaviškiečiai rinktųsi Vilkaviškį. Tokių argumentų nesuprato Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) laikinoji vadovė Laura Rusakevičienė, prie kurios vadovaujamos įstaigos šiuo metu prijungtos keturios (Lukšių, Gelgaudiškio, Griškabūdžio ir Panemunių) ambulatorijos. Ji atkreipė dėmesį, kad sujungimas yra administracinis, gydytojai kaip dirbo, taip dirba, ir tiesioginiam darbui su pacientu kaip tik gali skirti daugiau dėmesio, kai kur atsiranda ir tokių paslaugų, kurių anksčiau ambulatorija neteikė. Koks gali būti kokybiškas darbas, stebėjosi L. Rusakevičienė, jei prijungtų ambulatorijų gydytojai metų metais neatostogavę. Dabar ši problema išspręsta, nes tiesiog reikalui esant atsiunčiamas gydytojas iš Šakių PASPC. Ji taip pat pažymėjo, kad ne jos noru vyko sujungimas, jos niekas neklausė, ar ji nori, tačiau, jos asmenine nuomone, delsta per ilgai, nes prijungiamos įstaigos nustekentos, dirba nuostolingai.

„Atvirai sakau, kad nesuprantu, kaip turinčios pacientų klinikos gali baigti į minusą“, – klausydama diskusijos svarstė Šakių sveikatos klinikos vadovė Laima Starkauskienė, kuriai pritarė ir L. Rusakevičienė, pridūrusi, kad kai normaliai tvarkaisi, nuostolių ir nėra, leisdama suprasti, kad ambulatorijose tvarkos tiesiog nebuvo.

„Ar tikrai reikalinga sujungti kitas, šiandien nuomonės neturiu. Žiūrėsime, konsultuosimės“, – teigė R. Januševičius.

Susitikime dalyvavo ir Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro vadovas Andrius Jonutis. Būtent su šios įstaigos atėjimu į rajoną dalį pacientų prarado Šakių sveikatos klinika, iki tol vienintelė rajone teikusi psichiatrijos paslaugas. Kodėl taip įvyko, L. Starkauskienė sako nesuprantanti iki šiol, mat „šitam veikėjui reikėjo tik ateiti ir tą pačią dieną gavo 6 tūkst. pacientų“, sutartis, kaip žinia, su jos įstaiga buvo nutraukta. A. Jonutis sakė, kad tai alternatyva pacientams rinktis. Jis taip pat informavo turintis planų plėstis, rajone teikti dar daugiau paslaugų.

Visgi bene daugiausiai kalbėta apie Sveikatos apsaugos ministerijos planus kurti Sveikatos centrą. Ministerijos teigimu, sveikatos centras turėtų jungti pirminę ir antrinę sveikatos priežiūrą per gydymo įstaigų bendradarbiavimą. Kaip jau esame rašę ir anksčiau, rajone buvo gvildenta pozicija, kad tokiu centru galėtų tapti Šakių PASPC. Kaip priminė savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė, ministerijai buvo pateiktas matymas ir poreikis, kad rajone toks centras būtų steigiamas, tačiau, kaip bebūtų, principinį sprendimą turės priimti tarybos nariai iki šių metų pabaigos. Ji taip pat informavo, kad Šakių rajonui numatyta 2 mln. 663 tūkst. eurų tokio centro kūrimui, psichikos dienos stacionaro steigimui – 339 tūkst. eurų. Vicemeras Darius Jakavičius replikavo, kad tų pinigų dar nėra ir tai derybinis klausimas, ragino neklaidinti, tačiau Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis svarstė, kad ir nebūna, jog pinigai ateina čia ir dabar.

„Tai ką mums dabar daryt? Važiuot į Briuselį ir sakyt, kad duokit Šakiams? Fantazijos. Žiūrėkime realistiškiau. Jei nekuriam to centro, tai nevargstam su investicijomis“, – mintimis dalijosi A. Klimaitis, mat tai tiesiog būdas į rajoną pritraukti lėšų, o D. Jakavičius replikavo, kad buvęs meras Edgaras Pilypaitis su centro kūrimu norėjo būti vienas pirmųjų Lietuvoje ir leido suprasti, jog mero pozicijai jis nepritarė.

Tačiau A. Klimaitis svarstė, kad tai nėra skubėjimas, o žvilgsnis į priekį, jeigu norime gauti investicijų.

„Galima nieko nedaryti, bet tada pirminiame lygyje reiktų skatinti privatizaciją, tada mažiau skaudės galvą ir merui, ir tarybai. Nedarant nieko pasaulis irgi nesugrius“, – mintimis dalijosi Šakių ligoninės vadovas.

Visgi gydymo įstaigų vadovai kaip anksčiau, taip ir dabar sutartinai tvirtino nesuprantantys, kam tas centras reikalingas.

„Pasiskaičiau tas direktyvas, tai visiška sovietinė demagogija <...>. Turėsime įdarbinti žmones, kurie dirbs neaišku ką – sveikos gyvensenos specialistą, atvejo vadybininką, kineziterapeutą, apylinkės administratorių. Pareigybės neaptartos ir neaprašytos. Atseit, mums bus dirbti lengviau, bet žmonės ateina pas gydytoją, o ne pas tokius darbuotojus“, – kalbėjo L. Starkauskienė.

D. Jakavičius irgi tvirtino, kad Sveikatos centras yra orinė įstaiga, kuri neaišku, kur bus, kaip dirbs, kažką koordinuos.

„Aš ir sukviečiau, kad mes išsigrynintume, susikramtytume ir priimtume visi kartu sprendimą, nes liečia mus visus. Nesinori, kad būtų mero nuleista“, – sakė R. Januševičius, tačiau A. Klimaitis replikavo, kad tai vis tiek politinis sprendimas.

R. Januševičius rūpimus klausimus vylėsi išgirsti iš ministerijos, siūlė atstovus net kviesti į rajoną, tačiau susitikimo dalyviai tikino, kad būta ne vieno susitikimo, tačiau aiškių atsakymų sulaukti nepavykdavo, tad medikų bendruomenė stebuklo nesitiki ir dabar.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.