Mokyklų valgyklos vertinamos puodeliais: kur higienos būklė geriausia?

puodeliai mokyklose
Nuo šių metų gegužės įvertinta aštuonių Šakių rajono ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklė – aukščiausio įvertinimo sulaukė tik dvi įstaigos. D. Pavalkio nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad rajono mokyklose jau atsiranda lipdukai su puodeliais. Toks ženklinimas, tiksliau puodelių skaičius, nurodo ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklę.
 
Kaip praneša VMVT Marijampolės departamento vyr. specialistė-maisto produktų inspektorė Kristina Paškevičienė, tokiu ženklu nuo 2023 m. gegužės 1 d. VMVT specialistai vertina ugdymo įstaigas, kuriose vykdoma viešojo maitinimo patiekalų gamyba.

Pasak K. Paškevičienės, vykdoma reitingavimo sistema, kuri jau yra įdiegta kavinėse ir restoranuose. Ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklė vertinama balais, o šie atvaizduojami puodeliais nuo 1 iki 5: vienas puodelis – nepatenkinama, du – patenkinama, trys – vidutinė, keturi – gera, penki – puiki higienos būklė.

Puodelius galima išvysti gerai matomoje vietoje prie įėjimo į valgyklą.

Inspektorė primena, kad vertinamos tik tos ugdymo įstaigų valgyklos, kurios maistą gamina, jeigu maistas yra tik išdalinamas – įstaigos valgyklos higienos būklė patikrinimo metu puodeliais nevertinama.

„Ugdymo įstaigų valgyklų higienos vertinimas puodeliais vykdomas atliekant planinį ar, išskirtiniais atvejais, neplaninį patikrinimą, prieš tai iš anksto neįspėjus, pagal iš anksto sudarytą klausimyną. Patikrinimo metu vertinama bendra higienos būklė, savikontrolės sistemos įgyvendinimas, technologijos, įranga, maisto produktai, personalas, atsekamumo užtikrinimas, patiekalų gamyba, pagrįstų skundų skaičius, veiklos sustabdymo atvejų skaičius“, – informuoja inspektorė ir priduria, kad visų ugdymo įstaigų vadovų siekiamybė, jog valgykla būtų įvertinta 5 puodeliais, tačiau realybėje ne visur įvertinimas yra puikus.

Kaip teigia K. Paškevičienė, nuo šių metų gegužės įvertintos aštuonių Šakių rajono ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklė. Aukščiausią įvertinimą (penkis puodelius) turi dvi įstaigos – tai Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Linelis“ maisto tvarkymo skyrius bei Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrius „Vyturėlis“. Šakių „Žiburio“ gimnazija, Šakių „Varpo“ mokykla ir Gelgaudiškio pagrindinė mokykla įvertintos keturiais puodeliais, o po tris puodelius gavo Lukšių Vinco Grybo gimnazija, Kidulių pagrindinė mokykla ir Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Plokščių maisto tvarkymo skyrius.

Pasak VMVT vyr. specialistės-maisto produktų inspektorės, ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklės vertinimu puodeliais siekiama paskatinti valgyklų darbuotojus pasitempti ir siekti kuo geresnio įvertinimo, o vartotojui „parodomas nematomas“ virtuvės vaizdas“.

K. Paškevičienė patikslino, kad visa informacija prieinama viešai, internetiniame www.vmvt.lt puslapyje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.