Mokyklų vadovai skambina pavojaus varpais – masiškai trūksta mokytojų

venckunas truksta mokytoju
Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas (dešinėje) neslėpė, kad situacija mokykloje labai sunki, nes trūksta devynių mokytojų, tačiau problemos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas čia neįžvelgė. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį ketvirtadienį į tradicinį pasitarimą rinkosi mūsų rajono švietimo įstaigų vadovai, šįkart sulaukę gausaus būrio svečių – Šakių klubo „Diabeto IQ“ vadovės Kristinos Dovydaitienės, Marijampolės regiono STEAM atviros prieigos centro direktorės Vaidos Pituškienės ir UAB „Pikade Baltics“ vadybininko Lino Janavičiaus, pristačiusio mokyklinius baldus ir ekranus. Tačiau patys svarbiausi pranešimai nuskambėjo susitikimo pabaigoje.

Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centro direktorė Genė Žilinskienė informavo mūsų rajono švietimo įstaigų vadovus apie naujoves, kurios įsigalios nuo ateinančių metų, kai bendrojo ugdymo įstaigų pedagogams ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams į pagalbą ateis devyni regioniniai specialiojo ugdymo centrai. Tarp jų ir Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centras, kuris konsultuos ir teiks pagalbą ne tik mūsų, bet ir Pagėgių, Tauragės, Raseinių, Jurbarko, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybėms. Tai gana didelis regionas, kuriame šiais mokslo metais skaičiuojama 36 tūkst. 952 ugdytiniai.

„Tai, kad mes tapome regioniniu centru, tai nereiškia, kad mes viską turime“, – pabrėžė G. Žilinskienė, vardindama, ką reikės įsigyti, kad pagalba būtų kvalifikuotai teikiama.

Vieni stambiausių pirkimų – bendrabučio patalpose pakilimui į trečią aukštą reikalinga įsigyti liftą, nes šiuo metu centre mokosi devyni vaikai, turintys judėjimo negalią ir, manoma, kad jų ateityje daugės. Direktorė pabrėžė ir transporto priemonės būtinumą. Deja, pasak jos, numatyto 10 vietų dyzelinio autobuso įsigyti nepavyks, nes pagal reikalavimus galima pirkti tik devynių vietų elektromobilį su vieta neįgaliajam, kainuojantį 98 tūkst. eurų. Plius dar 8 tūkst. eurų elektros stotelės įsirengimui.

Taip pat trūksta ir ketinama įsigyti mokyklinių modulinių baldų, modernių sensorikos priemonių, interaktyvių lentų ir ekranų, muzikos instrumentų ir žaidimų stalų simuliacinėms erdvėms, kurios mažina vaikų dirglumą vieni kitų atžvilgiu.   

Pagalba vaikui, mokytojui, mokyklai bus lengviau pasiekiama ir, esant būtinybei, tiek tėvai, tiek mokytojai galės konsultuotis su patyrusiais ir atitinkamų kompetencijų turinčiais „Šaltinio“ specialistais, kurie jau dirba ir konsultuoja ne tik pačiame centre Gelgaudiškyje, bet pasirengę vykti ir į regiono mokyklas.

Specialistų komandą sudaro švietimo pagalbos ir konsultavimo skyriaus vedėjas, specialieji pedagogai, logopedas, psichologas, socialinis pedagogas, kineziterapeutas. Šiuo metu dar ieškomas ergoterapijos specialistas. Jų trūksta visoje Lietuvoje.

Rajono savivaldybės vicemerui Dariui Jakavičiui prakalbus apie pedagogų mokymus, kurie neturėtų vykti pamokų metu, ir atostogas, kurios yra skirtos mokiniams, o ne mokytojams, jis užsiminė ir apie mokytojų „cepelininės spalvos akis“, prašydamas vadovų jas uždegti, kad mokytojai dirbtų kūrybingai.

„Ką tu gali kitą kartą iš to mokytojo reikalauti, nes tada neliks kam dirbt. Mes puikiai žinom, kokia situacija su mokytojais. Labai greitai galim didesnius reikalavimus vienokius ar kitokius pakelt, bet kas tada eis dirbt? Tokia situacija, kad aš rusisto nerandu po šiai dienai. Dabar vienas tris mėnesius dirba, bet nežinau, kas nuo sausio dirbs. Baisu“, – pratrūko Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė.

„Kas darosi pas mane – devynių mokytojų nėra. Keturi serga. Pirmokų klasei jau ketvirta mokytoja pasikeitusi. Šaukiam, maldaujam, iš kur gaut mokytoją... Nėra. O čia kažkokie kūrybiškumo reikalavimai. Pirmiausiai žmogų reikia turėti, tada ir tos akys blizgės. Šiuo metu labai sunki padėtis“, – L. Liutvinienei pritarė Šakių „Varpo“ mokyklos vadovas Mindaugas Venckūnas, pridurdamas, kad pensinio amžiaus sulaukę mokytojai nenori dirbti, nes padirbę porą savaičių išeina, sakydami, kad ne tos kartos vaikai.

Į diskusijas nesileidęs rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas siūlė „neperspausti tam tikrų dalykų, nes mokytojas turi būti mokytojas“, o jei „suserga ir iškrenta iš rikiuotės – tai čia yra visai kiti dalykai“.

Pasidomėję sužinojome, kad Šakių „Varpo“ mokyklai šiuo metu labiausiai trūksta pradinių klasių mokytojų, epizodiškai reikalingi gamtos ir rusų kalbos mokytojai. M. Venckūnas pasakojo, kad Švietimo, kultūros ir sporto skyrius apie tai informuotas ir žodžiu, ir raštu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.