Siekiui prisijungti prie centralizuoto šildymo – apynasris

birutes2pastatas
Nors pastato savininkas Tautvydas Juškaitis sako pusantrų metų su UAB „Šakių šilumos tinklai“ derinęs šiluminės trasos atvedimo iki pastato niuansus, teigia sulaukęs ne vieno patikinimo, kad viskas bus gerai, visgi savivaldybės tarybos verdiktas buvo nepalankus – bent jau kol kas ši trasa tiesiama nebus. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Į savivaldybės tarybą su prašymu suteikti finansinį garantą kreipėsi UAB „Šakių šilumos tinklai“, tačiau diskusijų ir prieštaravimų audrą sukėlė ne faktas dėl garanto suteikimo paskolai, bet viena iš numatytų priemonių, kam tos lėšos būtų naudojamos. Konkrečiai – pro tarybos narių akis nepraslydo planas prie centralizuoto šildymo prijungti Birutės g. 2 esantį pastatą. Nors tiek šilumininkų įmonė, tiek pastato savininkas siekiant šio tikslo tikino pasidarę daug namų darbų, tačiau valdančiosios daugumos tai neįtikino ir garantas šiai priemonei nesuteiktas.

Kadangi „Šakių šilumos tinklų“ finansinė padėtis sudėtinga (2022m. nuostolis sudarė daugiau nei 226 tūkst. eurų) ir įmonė neturi savų lėšų užsibrėžtiems darbams vykdyti, dėl 550 tūkst. eurų garanto suteikimo imant paskolą ir kreipėsi į savivaldybės tarybą. Įmonė nurodė, kad gautos lėšos būtų naudojamos įrengti 6,6 MW dujinį katilą Gimnazijos g. esančioje katilinėje, taip pat iškeliant šiluminę trasą iš po pastato V. Kudirkos g. 59A (projektavimo ir rangos darbams) bei naujos šiluminės trasos nutiesimui prijungiant naują vartotoją Birutės g. 2. Būtent pastarasis užmojis ir užkliuvo tarybos nariams, o diskusijų netrūko nei komitetų, nei tarybos posėdžiuose.

Buvo pristatyta, kad preliminariai trasos nutiesimui reikėtų apie 140 tūkst. eurų, o paskaičiavus metinį šilumos kiekį, manoma, kad įmonė per metus iš naujo vartotojo gautų apie 20 tūkst. eurų pajamų.

„Mums ši investicija labai svarbi, nes be galo svarbu pajungti naujus vartotojus“, – dėstė „Šakių šilumos tinklų“ direktorius Raimondas Rauckis, tokį poreikį pabrėžiantis ne pirmą kartą, mat vis daugiau namų renovuojama ir šilumos kaina neišvengiamai kils, tad padėtį gerintų būtent nauji vartotojai.

Tačiau tarybos nariai kėlė klausimus, ar kartu nesvarstoma prijungti dar daugiau vartotojų, pavyzdžiui, centralizuotos šilumos negaunančius ir įvairiausiais būdais vis dar besišildančius namus E. Steponaičio ar Kęstučio g., kurie yra netoli Birutės g. 2-uoju numeriu pažymėto pastato. Tačiau įmonės vadovas teigė, kad prikalbinti naujus vartotojus itin sunku, ateityje, sakė jis, galima spręsti, bet dabar kalbama tik apie buvusį policijos pastatą. Be to, priminė, kad netgi savivaldybės objektas (Jaunimo kūrybos ir sporto centras), „nors trasa už sienos, bet šildymas dujinis“, tai kaipgi įmonei prisivilioti naujų šilumos vartotojų...

„Kodėl nepakalbinti kiti aplink skverą esantys namai ir pabandyti įtikinti, kad jie jungtųsi?“ – teiravosi Ričardas Lekavičius.

Nors įmonės strategijai buvo pritarta dar vasarį, tačiau, kaip dėmesį atkreipė Romas Pukinskas, joje „buvo daug bendrų frazių – tiekti, užtikrinti, renovuoti, efektyvinti, atnaujinti ir yra punktas, kad prijungti naujų objektų“, tad teiravosi, kodėl Birutės g. 2 esančiu objektu plėtra ir užsibaigia.

Meras Raimondas Januševičius kėlė klausimą, kas apskritai išdavė tokias technines sąlygas ir projektinius sprendinius, nes, mero vertinimu, tai neįgyvendinama, nuogąstavo dėl sutvarkytos infrastruktūros. Tomas Skaizgirys tokius projektuotojus vadino „sofos projektuotojais“ galbūt net nebuvusiais vietoje ir tiesiog suprojektavusiais. Vicemeras Darius Jakavičius taip pat šėlo, kad reikės „iškasti pusę miesto“, mat trasa būtų vedama nuo Kęstučio g. 6-ojo namo, kurio kiemas neseniai iš pagrindų atnaujintas, tada per gatvę pasiektas skveras ir šaligatviu vedama trasa Birutės g. link. Nors R. Rauckis aiškino, kad daugelyje vietų darbai vyktų „prastūmimo būdu“ ir pats kelias ardomas nebūtų, atsikasti „reikėtų tik kampą skvere“ ir būtų siekiama „nesugadinti gerbūvio“, vėliau siūlė trasą vesti pro kitą minėto daugiabučio namo pusę, o sugadinus, anot vadovo, viskas būtų atstatyta, nes, kaip bebūtų, trasos oru nenutiesi, tačiau tarybos narių tai neįtikino.

„Netikiu, kad Birutės g. namas išgelbės Šilumos tinklus“, – sakė Ramūnas Kaunas.

R. Januševičius rėžė, kad nors įmonė kalba apie strategiją, bet, mero vertinimu, jokios strategijos nėra, o numatomus darbus vadino invazija bei teigė, kad su daugiabučio namo (Kęstučio g.), kurio aikštelė sutvarkyta ir dabar kyla grėsmė ją vėl gadinti, gyventojais niekas numatomų darbų nederino.

Bernardinas Petras Vainius priminė, kad trasa Kęstučio g. 6 buvo „atidengta“ dar pernai birželį, kodėl tada nebuvo strategiškai dėliojama.

„Aikštelė sutvarkyta, viskas gražu, blizga ir vėl ateiname į tarybą, žiūrim plačiom akim, kodėl nepritaria miesto griovimui... Nu, sorry, šitaip negali būti“, – piktinosi įstaigos požiūriu B. P. Vainius ir siūlė šiai konkrečiai investicijai nepritarti ir namų darbus pasidaryti geriau, tada galbūt ir sugrįžti į tarybą.

Visgi R. Rauckis aiškino, kad daug namų darbų padaryta tiek iš įmonės, tiek iš pastato savininko Tautvydo Juškaičio pusės. Beje, jis pats dalyvavo posėdyje ir aiškino, kad jis yra vienas iš savininkų. Aštuoni butai iš 13 rezervuoti ir šildymo sezoną norima pradėti jau nuo rudens.

„Pusantrų metų vyko derinimas dėl šilumos trasos. Prieš septynis–aštuonis mėnesius gavau patvirtinimą, kad tikrai galės Šilumos tinklai tą trasą atvest ir mes pasidarėme viską, visus namų darbus. Buvo parengti projektai ir jie suderinti, patvirtinti tiek šilumos punkto, tiek šildymo sistemų. Negana to, mes viską įsirengėme, pastate viskas išvedžiota, užbetonuota, visos trasos po betoninėmis grindimis, šilumos punktas baigiamas įrenginėti, įranga užsakyta, avansas sumokėtas. Preliminariai skaičiuojant, kelios dešimtys tūkstančių nuostolių“, – aiškino T. Juškaitis, pripažinęs, kad kitokių „padorių alternatyvų“, kokiu būdu šildyti pastatą, nelabai buvo, dėl dujų atvedimo itin komplikuotos sąlygos, tad ir buvo pasirinktos Šilumos tinklų paslaugos.

„Jei nepavyks, greičiausiai bus įrengiama kieto kuro katilinė ir kaip prieš 100 metų rūko dūmai iš kamino, taip ir rūks“, – posėdyje teigė T. Juškaitis.

R. Kaunas teiravosi T. Juškaičio nuomonės apie galimybę prisidėti 50 proc. sumos prie numatomų darbų, jei projektas visgi būtų vykdomas, tačiau T. Juškaitis teigė, kad jis turėtų atsiklausti visų butų savininkų ir suma, spėjo jis, būtų per didelė.

B. P. Vainius vertino, kad amoralu prašyti padidinti turto vertę ir patiems nenorėti prie to prisidėti.

Nekart tiek komitetuose, tiek tarybos posėdyje prabilta ir apie „kyšančias ausis“, mat pastatas priklauso buvusio administracijos direktoriaus pavaduotojo, dabar Slavikų seniūno Redo Juškaičio sūnui, tad akivaizdu, jog koją kiša ir politinės peripetijos.

„Iš principo tą klausimą kaip minimum reiktų iš darbotvarkės išimti. Antra, turbūt su juo galima eiti ir į antikorupciją, ir į kontrolę, etiką ir visus komitetus, nes visiems aišku, kokios čia ausys kyšo. Kai išgirdau, kad tas vamzdis tik vienam pastatui klojamas, tai tikrai ne“, – komiteto posėdyje nuomonę dėstė R. Lekavičius.  

Apie „ne visai skaidrią taurę, kurią iškėlė Šilumos tinklai“ jau taryboje prabilo ir B. P. Vainius.

„Nenoriu kalbėti investuotojo adresu, o administracijos darbuotojų adresu, galbūt tai atskiro tyrimo atskiras klausimas ir analizė. <...> Apie statybos leidimo išdavimą šitai rekonstrukcijai, kodėl iki to laiko nebuvo pakeista žemės paskirtis, o buvo pakeista tik vasario mėnesį, kai statybos leidimas išduotas praėjusių metų rugpjūčio mėnesį. Tai čia mūsų administracijos darbuotojų pažeidimai“, – kalbėjo B. P. Vainius, tačiau į šį jo pasakymą niekas iš buvusių vadovų nesureagavo.

Išties būta daug diskusijų bei klausimų, tad Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė tarybos posėdyje patikslino, kad jau po komitetų posėdžių siūloma balsuoti tik už dvi iš trijų įmonės pateiktų priemonių bei atitinkamai sumažinti garantą paskolai nuo 550 tūkst. eurų iki 410 tūkst. eurų, tai yra išminusavus tą sumos dalį, kurios reikėtų naujos šiluminės trasos Birutės g. 2 tiesimui.

Buvęs meras, opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis svarstė, kad techniniai klausimai neturėtų stabdyti strateginių plėtros klausimų, tačiau dauguma pritarė būtent E. Grigaitienės paviešintam variantui, o opozicija susilaikė.

Jau po posėdžio pasiteiravus T. Juškaičio, kaip jis vertina tokį sprendimą, neneigė, kad visi butų savininkai palikti ant ledo.

„Esmė, kad prieš pusantrų metų prasidėjo dialogas su Šilumos tinklais <...>. Dar šį pavasarį perklausiau, ar tikrai viskas bus gerai, patikino, kad taip... Taip, dėliojuos planą B ir C, svarstau alternatyvius šildymo būdus, reikia vėl pritaikyti, perdaryti, bet palauksim ir galutinio tarybos sprendimo“, – kalbėjo T. Juškaitis ir patikino, kad dabar pagrindinis interesas užtikrinti pastato šildymą nuo rudens, kad būtų galima atlikti vidaus įrengimo darbus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.