Pasipiktinimą kelia prekybos centrui numatoma vieta

lidl numatomas sklypas
Prekybos centrą „Lidl“ norima statyti V. Grybo ir V. Kudirkos gatvių sankryžoje („Draugo“ žiniomis, su keturių namų savininkais sudarytos preliminarios pirkimo-pardavimo sutartys), tad vietinius gyventojus ypač neramina eismo klausimas. Be to, šioje vietoje nenumatyta tokio pobūdžio ir dydžio statinių, tad savivaldybės administracija inicijavo Šakių miesto su priemiesčiais bendrojo plano su GIS sistema korekcijas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Mažumos valandoje tarybos narė Rasita Grincevičienė kėlė su prekybos centro „Lidl“ atsiradimu susijusius klausimus, mat komercinės paskirties pastatas planuojamas gyvenamųjų namų kvartale, V. Grybo ir V. Kudirkos gatvių sankryžoje. Dėl to koreguojamas ir Šakių miesto su priemiesčiais bendrasis planas su GIS sistema. Keldami klausimus ir reikšdami nepritarimą statinio vietai į valdžią kreipėsi ir vietos gyventojai.

R. Grincevičienė atkreipė dėmesį, kad spalio 13 d. tarybos nariams buvo įkeltas projektas dėl Šakių miesto su priemiesčiais bendrojo plano su GIS sistema koregavimo, kuris paviešintas ir savivaldybės svetainėje. Pasiūlymus buvo galima teikti iki spalio 27 d.

Mažumos valandoje R. Grincevičienė kėlė klausimą, kokia administracijos vadovų nuomonė apie „Lidl“ atsiradimą vienoje intensyviausių miesto gatvių, mat į Birutės g. persikėlus pašto skyriui dienos metu realiai judama tik viena kryptimi, tad klausė, ar tame pačiame kvartale atsiradus ir prekybos centrui visai neužsikimš eismas.

Kaip žinia, prekybos centrą norima statyti V. Grybo ir V. Kudirkos gatvių sankryžoje, o eismo klausimas neramina ir tos vietos gyventojus, kurie dar rugsėjį kreipėsi į vietos valdžią. Jie įsitikinę, kad atsiradus prekybos centrui nukentėtų V. Grybo, V. Kudirkos, J. Staugaičio ir gretimų gatvių gyventojų interesai, nuogąstaujama, kad būtų apsunkintas važiavimas minėtomis gatvėmis, kvartalas taptų triukšmingas.

„Įsakyme minite, kad vienas iš tikslų – pakeisti koreguojamoje teritorijoje leistiną maksimalų prekybos įmonių plotą, tačiau pagal šiandien galiojančius teisės aktus vidutinio užstatymo intensyvumo gyvenamojoje teritorijoje toks koregavimas galimas iki 1 tūkst. kv. m (prekybos centras, kiek žinoma, planuojamas apie 2 tūkst. kv. m). Tad kaip planuojate tai išspręsti?“ – teiravosi R. Grincevičienė, mat pagal dabar galiojančius įstatymus ir teisės aktus prekybos centro vieta prieštarautų bendrajam savivaldybės planui, kadangi numatytoje vietoje nenumatyta tokio pobūdžio ir dydžio statinių.

„Dėl to ir reikalingas plano koregavimas, ką mes ir pradėjom. Tie klausimai ir bus sprendžiami per detaliojo plano koregavimą“, – teigė Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Jurgita Bosikienė.

Tačiau jeigu dabar pažymima, kad koregavimas inicijuotas atsižvelgiant į fizinių asmenų prašymą, tai vietos gyventojai kelia klausimą, ar taip nepažeidžiami kitos dalies gyventojų interesai ir ar tikrai miesto planas turėtų būti keičiamas kaskart pagal vieno ar kito asmens norus ir pageidavimus.

„Pareiškėjai neprieštarauja, jog Šakių mieste atsirastų naujas prekybos centras, dėl ko būtų sukurtos naujos darbo vietos, atsirastų prekių įvairovė, padidėtų prekybos centrų konkurencija, tačiau prieštarauja prekybos centro statymui gyvenamųjų namų kvartale“, – savivaldybės merui bei tarybos nariams adresuotame kreipimesi rašo vietos gyventojai.

„Lidl“ neatėjo ir neklausė, kokį sklypą galėtume pasiūlyt. Jie traktavo, kad du metus atliko tyrimus, stebėjo, žiūrėjo ir pasirinko šią vietą“, – posėdžio metu aiškino Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja ir patikino, kad bus laikomasi visų procedūrų ir įstatymai nebus pažeisti, o meras R. Januševičius raštu informavo gyventojus, kad žemės keitimas iš gyvenamosios į komercinę esą toje vietoje galimas.

„Nebus išduodamas statybą leidžiantis dokumentas, jei kažkas nebus suvaldyta. Daug instancijų, kurie tikrins ir žiūrės“, – sakė J. Bosikienė.

R. Grincevičienė teiravosi jos asmeninės nuomonės dėl prekybos centro atsiradimo gyvenamųjų namų kvartale, vedėja patikino: „Atsakykit kiekvienas sau, ar norėtumėt „Lidl“ savo krašte. Aš asmeniškai norėčiau.“

Tačiau esmė, kad ginčai kyla ne dėl pačio prekybos centro, o dėl vietos. Tad tos teritorijos, kur numatomas „Lidl“, gyventojai skeptiškai vertina ir praėjusią savaitę savivaldybės svetainėje paskelbtą apklausą, kurioje gyventojai buvo kviečiama balsuoti, „ar norite „Lidl“ prekybos centro Šakių mieste?“

„Kas čia per klausimas? Koks klausimas, tokie atsakymai. Mes irgi ne prieš prekybos centrą, bet prieš vietą“, – tikino šių eilučių autorei paskambinęs šakietis.

Beje, kad vieta netinkama, socialiniame tinkle mintis dėstė tarybos narys Ričardas Lekavičius.

„Nesuprantu, kodėl yra braunamasi į gyvenamųjų namų kvartalą, kai už 200 metrų yra merdinti ir tikrai nepuošni miesto teritorija. Ten privažiavimas puikus iš visų pusių. Būtų sutvarkyta teritorija, o šalia atsirastų tvarkingas turgus. Reikia tiek nedaug – tik pagalvoti ir pasielgti racionaliai bei ūkiškai“, – rašė jis ir prekybos centrui siūlė teritoriją prie Zanavykų turgaus, nes dabartiniu atveju, įsitikinęs jis, konfliktas neišvengiamas.

„Draugo“ žiniomis, „Lidl“ su keturių V. Grybo bei V. Kudirkos gyvenamųjų namų savininkais yra sudarę preliminarias pirkimo-pardavimo sutartis ir būtent minėtoje vietoje, plečiant veiklą, nori statyti prekybos centrą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.