Turime ką saugoti ir perduoti

viktorinaŠakių rajono administracijos Kultūros ir turizmo skyrius kartu su Zanavykų muziejumi surengė rajono seniūnijų nematerialaus paveldo konkursą „Apie tai, ką turime saugoti ir perduoti“, skirtą etnografinių regionų metams.

Nuotr. Konkurso nugalėtojus – Šakių seniūnijos komandą „Ša...“ apdovanojo komisijos pirmininkas Arvydas Vidžiūnas bei rajono meras Juozas Bertašius.

Surengto konkurso tikslas buvo atskleisti zanavykų etninės kultūros savitumą, išsiaiškinti kalbinius, tradicijų, papročių skirtumus, pažinti geografinius, paveldo, literatūrinius ypatumus.
 
Šiame konkurse dalyvavo septynios komandos po penkis žmones, sudarytos iš rajono seniūnijų gyventojų: „Žiegždrė“ (Kriūkų, Lekėčių seniūnijos), „Ant rubežiaus“ (Kudirkos Naumiesčio, Slavikų seniūnijos), „LGB“ (Lukšių, Griškabūdžio, Barzdų seniūnijos), „Unoravi“ (Gelgaudiškio, Plokščių seniūnijos), „Žila senovė“ (Sintautų, Žvirgždaičių seniūnijos), „Ša...“ (Šakių seniūnija) ir komanda „Liociai +“ (Kidulių ir Sudargo seniūnijos).

Vienas iš konkurso etapų – nematerialaus paveldo bylų peržiūra ir vertinimas. Jis vyko iki renginio Zanavykų muziejuje. Pirmą vietą šiame konkurso etape laimėjo Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro atstovai, kurie byloje rinko medžiagą apie tautodailininką Zigmą Sederevičių, antroji vieta atiteko dviem seniūnijoms –  Kudirkos Naumiesčio ir Griškabūdžio, o trečioji – Kidulių.

Konkurso metu buvo skirta penkios min. laiko komandoms pristatyti vieną ryškiausių nematerialaus paveldo reiškinių ar atstovą: muzikantą, pasakorių, dainininką, tautodailininką, amatininką. Komandos savo pristatymams rinkosi nematerialaus paveldo bylose surinktus reiškinius ar atstovus.

Konkurse „Apie tai, ką turime saugoti ir perduoti“ taip pat vyko viktorina, kurioje komandos turėjo atsakyti į klausimus, susijusius su zanavykų geografija, vietovardžiais, etnografiniais eksponatais, šnekta, žymiais žmonėmis, paveldu. Kiekviena komanda gavo po vieną klausimą ar užduotį iš kiekvienos temos. Komandų atsakymus vertino garbi komisija, vadovaujama Seimo nario Arvydo Vidžiūno. Geriausiai pasirodė Šakių seniūnijos komanda „Ša...“, antrą vietą užėmė komanda „LGB“, trečiąją – „Unaravi“.

Skaniausioji konkurso dalis – kulinarinio paveldo pristatymas. Kiekviena seniūnija pagamino ir pristatė po vieną patiekalą, kuris privalėjo būti pagamintas pagal to krašto senovinį receptą. Šiame etape pirmą vietą laimėjo kriūkiečiai, kaip savo krašto kulinarinį paveldą pristatę Andriaus Bieliuko keptus žiobrius, antroji vieta atiteko Sintautų krašto šeimininkei  Gražinai Leveckienei, iškepusiai  kiaulapilvį, o trečią vietą laimėjo Šakių seniūnijos atstovė Gražina Guzovijienė,  išvirusi pakulinę košę.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.