Pertvarkos rykštė kirs ir kultūros įstaigoms

zypliai is oro
Nors galutiniai sprendimai nepriimti nė dėl vienos kultūros įstaigos, teigiama, kad kebliausias ir daugiausiai emocijų keliantis yra Zyplių dvaro ansamblio teritorijoje veikiančių įstaigų klausimas. L. Arštikaitis (Dvam_Keturi) nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu prabilta apie numatomus pokyčius kultūros sektoriuje, taip pat Šakių turizmo ir informacijos centro (TIC) perspektyvas. Galimi sprendimo variantai jau galėtų būti teikiami šį mėnesį posėdžiausiančiai savivaldybės tarybai, kuri ir priims galutinį sprendimą.

Meras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad iš darbo išėjus TIC vadovei įstaigoje šiuo metu yra daugiau nei 8 tūkst. eurų nuostolio ir tai signalas, jog dalininkai kažką turi daryti, tačiau iš trijų dalininkų – rajono savivaldybės, UAB „Gulbelės“ ir VšĮ „Šešupės euroregiono biuro“ – mero žodžiais, praktiškai tik du turi įtakos finansinei veiklai. UAB „Gulbelė“, kalbėjo jis, dengia patalpų išlaikymo kaštus bei komunalinius mokesčius, savivaldybė skiria finansavimą visoms kitoms veikloms, o „Šešupės euroregiono biuras“...

Tad kas gresia Šakių TIC? E. Pilypaitis sakė, kad spalį posėdžiausiančiai savivaldybės tarybai greičiausiai bus siūlomi du galimi variantai. Vienas iš jų – kad įstaiga būtų reorganizuojama prijungiant prie veikiančio Verslo informacijos centro.

„Tačiau tai ilgas ir keblus kelias, skirtingi ir dalininkai“, – svarstė meras.

Kitas variantas – finansus ir funkciją perduoti Verslo ir informacijos centrui, papildant šios įstaigos įstatus ir pakeičiant pavadinimą, o TIC būtų likviduojamas.

„Mūsų tikslas išlaikyti paslaugas, kokios jos buvo teikiamos, taip pat išlaikyti TIC ženklą, tą vadinamą i raidę, kuriai turėti irgi būtina išpildyti tam tikras sąlygas“, – sakė meras ir pabrėžė, kad patalpos, vieta, atitinkanti i raidės turėjimą, priklauso UAB „Gulbelė“, tad teks kalbėtis ir derintis, kokia bus šio dalininko pozicija.

Jau seniai vis prabylama ir vėl aprimsta kalbos apie rajono kultūros įstaigų tinklą. Mero potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kurios pirmas uždavinys esamos situacijos analizė. Reikia galvoti apie tai, sakė jis, kad nuo sausio 1d. visoms viešojo sektoriaus įstaigoms turi būti parinkta vienoda apskaitos sistema. Šiuo metu naudojamos keturios skirtingos, tik sistemų pakeitimui reikėtų apie 50 tūkst. eurų, todėl rajono vadovai mano, kad tai neracionalu. Meras informavo, kad visas šiandieninis apskaitos ūkis, be savivaldybės Centralizuoto buhalterijos skyriaus, per metus atsieina 601 tūkst. eurų.

Tačiau esmė ne tik buhalterijos centralizavimas, bet ir pačių kultūros įstaigų savarankiškumo klausimas. Nors spaudos konferencijos metu buvo nekart pabrėžta, kad galutinių sprendimų nėra, tačiau darbo grupė sutarė, kad tarybai bus siūloma, jog savarankiški kultūros centrai išliktų tik miestuose, tai yra Šakiuose, Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje.

Koks scenarijus galėtų būti numatomas tiems kultūros centams, kurie nematomi kaip savarankiški, kol kas neaišku. Pavyzdžiui, dėl Griškabūdžio, komentavo meras, vieni mano, kad ši įstaiga galėtų būti jungiama prie Šakių, kitų matymu – prie Kudirkos Naumiesčio, tačiau, įgyvendinus šį variantą, susisiekimas tarp šių centrų būtų nepatogus, nors etatų skaičiumi tai būtų gana didelė ir solidi įstaiga. Kitas svarbus niuansas – ši įstaiga neturi nuolatinio vadovo, į kurį būtų dedama nemažai vilčių, iš kurio būti tikimasi ir istorinio, urbanistinio potencialo išnaudojimo žinomumui, turistų pritraukimui ir pan. Panašiai kalbama ir apie Sintautus, kurie irgi galėtų jungtis arba prie Šakių, arba prie Kudirkos Naumiesčio.

Pats kebliausias ir keliantis daugiausiai emocijų, pripažino E. Pilypaitis, tai Zyplių dvaro ansamblio teritorijoje veikiančių įstaigų klausimas. Todėl čia ketinama surengti ir išvažiuojamąjį posėdį, apžiūrėti patalpas, galbūt aptarti papildomas kultūrines funkcijas, kurios būtų reikalingos miestelio gyventojams, ne tik atvykstantiems turistams.

Nei Lukšių kultūros centro vadovė Daiva Bukšnienė, nei Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė nelinkusios komentuoti situacijos ir sako, kad sunku kažką pasakyti, kai nelabai ką ir žinai.

„Kai nėra aiškumo, tai ir neramina. Kol kas jo nėra, tai ir pasakyti nelabai ką galiu“, – teigė R. Vasaitienė, ji dvejoja, ar tikrai protinga suniveliuoti muziejų su kultūros įstaiga, kai netgi veiklas apibrėžia skirtingi įstatymai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.