Šakių kraštą pasirengę pristatyti gidai-personažai

gidai personazai
Kursus baigę bei pažymėjimus atsiėmę kvalifikuoti gidai džiaugėsi ir įgytomis žiniomis, ir susibūrusia bendraminčių bendruomene. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pusę metų gidų paruošimo kursus krimtę kraštiečiai antradienį pagaliau turėjo galimybę džiaugtis saldžiais mokslo vaisiais – jiems įteikti kursų baigimo pažymėjimai. Save pristatę pasirinktuose personažuose, kiekvienas savaip kvietė atrasti, pažinti ir pabuvoti poniškų privilegijų krašte.

Nors rajone gidai buvo rengti ir anksčiau, tačiau šįkart projektas išsiskyrė ir tuo, kad gidai yra ne tik gidai, bet ir įvairiaspalviai personažai. Nors dažnas iš jų sutiko, kad 250 val. programa sukėlė ir tam tikrų iššūkių, reikėjo klausytis teorijos, vykti į ekskursijas, gilintis į terminologiją, tam skirti nemažai laiko, bet kartu pripažino, kad dabar šių užsiėmimų jiems tikrai trūks. Štai Arūnas Tarnauskas teigė iš pradžių į kursus žiūrėjęs kaip į galimybę pagilinti savo supratimą, tačiau galiausiai užsiėmimai įtraukė visu pajėgumu. Galų gale susiformavo draugiška bendraminčių komanda. Nors neaišku, kiek iš jų ateityje realiai užsiims šia veikla, bet Turizmo informacijos centro įgyvendinto projekto tikslas – ne tik suteikti žinių, kompetencijų, bet su nauja ir neturėta personažo paslauga populiarinti lankytinus krašto objektus. Iš viso „Senamiesčio gido“ kursus išklausė 21 žmogus, tarp kurių ne tik kultūros srityje dirbantys specialistai, bet tiesiog savo kraštui neabejingi piliečiai.

Štai policininkė Aušra Mockevičiūtė kviestų pakeliauti laiku ir apsilankyti visai ne dvaruose, o policijoje, kur būtų galima sužinoti apie medinę policijos ginkluotę, pabėgimus iš areštinės, nukritusį rusų naikintuvą ar net išbandyti kriminalisto chemikalus.

Žaneta Pratusevičienė mūsų kraštą pasirengusi pristatyti kaip Lietuvos cirko sostinę, Jurgitos Bernotienės personažas – alėjoje sudužusi mergaitė, kviečianti susipažinti su bendrinės kalbos lopšiu, į Kidulius užsukti kviestų baronienė, po Plokščius pasivaikščioti siūlo samdinė Agota, oi, kiek pikantiškų istorijų žinanti, bet sako už dyką nepasakosianti.

„Visi apie Vincą Kudirką kalba gražiai, mano tikslas pasakyti negražiai. Kaip galima XIX a. būti gydytoju ir nusigyvent, kaip galima manipuliuoti moterimis, kad jos kraustytųsi per tris miestus, parduotų viską ir susigadintų savo reputaciją?“ – intrigavo ir su V. Kudirka susipažinti visai kitu kampu kvietė Vida Endriukaitytė.

Monika Būblaitytė pasirengusi pažinčiai su Kidulių bei Zyplių dvaro vynais, Zyplių dvaro ūkvedžio sūnus Redas Miškinis nori turistus po ponų kraštą pravežti ir su įdomiausiais, žinomiausiais objektais supažindinti. Zyplių dvaro penktosios šeimininkės Liudvikos Ostrowskos vaikų aukle prisistačiusi Lina Tarnauskienė žadėjo pamokyti, kaip dera elgtis prie stalo, prie dvaro ir dar poterėlį žadėjo išmokyti. O štai Rima Rauktienė, įkūnijusi vandens nešėją, įtraukė į istoriją apie vandens trūkumą Šakiuose, pliumpo atsiradimą ir greta jo anuomet virusį gyvenimą. Visus sunku ir išvardyti, nes kiekvienas savaip, unikaliai kvietė pasivaikščioti dvarų takais, pasigrožėti Zanavykijos bažnyčiomis ar leistis į gastronomines keliones. Gidų kursus vedusios kelionių organizatoriaus „Senamiesčio gidas“ gidė, lektorė Agnieszka Kovalevska neabejoja, kad į mūsų kraštą atvykę turistai tikrai užsibus, nes unoravi zanavykai turi ką parodyti, o pats kraštas išties turtingas.

Likviduojamo Turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė, likvidatorė Vaida Zimnickienė džiaugėsi pasiektais rezultatais, parengtais gidais ir vylėsi, kad susikūrusi bendruomenė bus ne konkurentai, o partneriai, sieksiantys bendro tikslo pritraukti turistus, svetingai, poniškai juos priimti, kaip ir pridera poniškų privilegijų kraštui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.