Slavikų seniūnijos bendruomenės 20-metį atšventė su būriu bendraminčių

slavikai20
Šventėje buvęs miestelio seniūnas Vidmantas Sprainaitis prisiminė bendruomenės įkūrimo istoriją, gyventojų vardu dėkojo ir tolimesnio sėkmingo darbo linkėjo dabartinei bendruomenės centro pirmininkei Renatai Baltrušaitienei (centre). L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Bendraminčių būryje skambant gražioms dainoms, su gražiausiais linkėjimais ir teatro prieskoniu atšvęstas Slavikų seniūnijos bendruomenės centro (BC) 20-metis. Kiek atlikta darbų, kiek įvykdyta įvairiausių projektų, šiandien būtų sunku ir įvardyti. Tad šventės metu buvo išsakyta daug gražių žodžių, išdalinta padėkų.

Nuo 2006 m. prie Slavikų seniūnijos bendruomenės centro vairo stovi Renata Baltrušaitienė, kuri prisimindama pradžių pradžią pasakojo, kad 2003 m. gruodžio 29 d., įkūrus Slavikų seniūnijos bendruomenės centrą, pirmininke buvo išrinkta mokytoja Viktorija Zaveckienė. Pasak R. Baltrušaitienės, Slavikų seniūnijos BC buvo bene vienintelis Šakių rajone, kuris vienijo visos seniūnijos bendruomenę, „o žodis „seniūnijos“ buvo pridėtas dėka tuometinio seniūno Vidmanto Sprainaičio“.

„Sunkokai sekėsi tas bendruomenės centro įsteigimas. Iš kokio trečio susirinkimo šitoje kultūros namų salėje pavyko įkurti bendruomenės centrą. Nors buvo ir skeptikų, įkurtas bendruomenės centras gyvuoja iki šiol. Ir duok, Dieve, kad gyvuotų dar 40 metų. Į bendruomenės centro pavadinimą įrašėm žodį „seniūnijos“ todėl, nes kitaip, rašant projektus, būtų pritrūkę gyventojų“, – pasakojo V. Sprainaitis.

Darbai pradėjo suktis. Bendruomenės iniciatyva organizuotos talkos, šventės, vakaronės, išvykos, tvarkomi nenaudojami pastatai, dalyvauta kompiuterinio raštingumo kursuose, bendruomenės veikla pristatoma Šakių rajono bendruomenės centrų asociacijos (BCA) šventėse-mugėse. Kartu su seniūnija ir aktyviu jaunimu tvarkomos ir prižiūrimos prieigos prie Šešupės. Įruošta tinklinio aikštelė, kurioje laisvalaikį leidžia vietiniai gyventojai ir svečiai. Organizuojamos atviros tinklinio varžybos, pritraukusios komandas ne tik iš Šakių rajono. Palaikomas glaudus ryšys su VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Šilgalių pasienio užkardos darbuotojais. 2004 m. buvo parengtas leidinėlis „Slavikų parapija“. Nuo 2007 m. išleistas 31 informacinio leidinuko „Slavikietis“ numeris. Nuo 2018 m. leidžiamas sieninis kalendorius su seniūnijoje užfiksuotais peizažais.

Slavikų seniūnijos BC per 20 veiklos metų įgyvendino ne vieną projektą: 2011 m. iš projektinių lėšų atnaujinta krepšinio aikštelė, įrengta vaikų žaidimų aikštelė Slavikų pagrindinės mokyklos teritorijoje. 2013 m. Slavikų kaimo kapelai nupirkti tautiniai kostiumai, dalis muzikos instrumentų, įsigyta kompiuterinė įranga, 2014 m. išleistas leidinys „Slavikų praeitis ir dabartis“. Bendruomeniečiai nuo 2014 m. dalyvauja konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“, kuriame yra tapę daugkartiniai prizininkai.

2015 m. iš projekto lėšų pastatyta lauko scena. Joje vyksta tradicinės kapelų šventės „Muzikantų sambūris“, kiti renginiai. 2018m. projektinėmis lėšomis įrengtas neįgaliųjų pandusas į bendruomenės patalpas ir aikštelė prie įėjimo. Programos „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ lėšomis atnaujinta dalis mažosios architektūros – koplytstulpių, stogastulpių, paminklinių skulptūrų. Atnaujintas parapijos atmintinų datų akmuo prie Slavikų Šv. Onos bažnyčios šventoriaus.

„Kartu su seniūnija 2022m. inicijavome heraldikos ženklų – herbo, vėliavos, antspaudo – sukūrimą ir įteisinimą, kuo pasidžiaugėme Oninių šventės metu“, – pasakojo R. Baltrušaitienė.

Slavikų seniūnijos BC rajone tapo „Šauniausia bendruomenė 2018“.

„Veiklų gausumas rodo, kad Slavikai – šviesių idėjų ir iškilių darbų bendruomenė, mokanti gyventi oriai ir gražiai, o jaunimas susitelkęs prasmingoms veikloms. 2004–2023 m. Slavikų seniūnijos bendruomenės centras įvykdė net 50 projektų“, – pasidžiaugė R. Baltrušaitienė.

Ji taip pat pasidžiaugė Šilgalių kaimo jaunimu, kurie jau treji metai sėkmingai kiekvieną ketvirtadienį susieina, dalyvauja ir patys organizuoja įvairias veiklas. Šilgalių kaimo jaunimas už veiklas buvo ne kartą įvertintas, o šiais metais buvo atnaujinta erdvė, kur jaunimas renkasi, aktyviai leidžia laisvalaikį.

„Džiaugiamės, giriamės darbais ir dėkojame visiems seniūnijos bendruomeniečiams – nesvarbu, ar jie yra centro nariai, bet prisideda visokeriopa pagalba prie prasmingų krašto veiklų“, – kalbėjo R. Baltrušaitienė.

Tad šventės metu iš Slavikų seniūnijos BC pirmininkės R. Baltrušaitienės rankų padėkos skriejo šiems bendruomeniečiams: Jonui Kapočiui, Slavikų seniūnijos darbuotojams, Jurinai Dervaitienei, Akvilinai Ugenskienei, Nijolei Lukošaitienei, Algimantai Kuncaitytei.

Bendruomenę pasveikinti atvyko ir gausus būrys svečių. Seimo nario Jono Pinskaus patarėjos Lijanos Lekavičienės teigimu, 20 bendruomenės centro veiklos metų – tai jau svoris, įvertinimas, patikimumo ženklas. Savivaldybės meras Raimondas Januševičius, skirdamas savivaldybės padėkas R. Baltrušaitienei, Algimantai Kuncaitytei, linkėjo dar daug metų dirbti bendrystėje.

Be abejo, už nuoširdų darbą, kūrybinę veiklą, vienijant bei stiprinant Slavikų krašto bendruomenę, daug padėkos žodžių skriejo dabartinei Slavikų seniūnijos BC pirmininkei R. Baltrušaitienei nuo Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos, Slavikų seniūno Redo Juškaičio, kolegų bendruomeniečių iš Gotlybiškių, kurie linkėjo slavikiečiams, kad nepritrūktų sėkmės, sveikatos, kūrybinio ir asmeninio polėkio.

Vakaras tęsėsi su Būdos (Kazlų Rūdos sav.) kultūros namų kapelos „Vandupė“ (vad. Birutė Endriušienė) dainomis bei Sintautų mėgėjų teatru „Unoras“ (rež. Audronė Bingelienė).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.