Valstybės atkūrimo diena: Lietuvos ateitis mūsų rankose

Šakiuose iškilmingo renginio metu krašto šviesuoliams įteiktos penkios „Aitvaro“ nominacijos bei dvi premijos. D. Pavalkio nuotr.

Vasario 16-ąją įvairiose rajono vietose paminėta Lietuvos valstybės atkūrimo diena, apdovanoti krašto šviesuoliai. Nekart renginių metu nuskambėjo priminimas, kad šalies stiprybės pamatas ir yra joje gyvenantys bei kuriantys žmonės, kad laisvė nėra savaime suprantama duotybė, tad mūsų pačių indėlis taip pat neįkainojamas.

Šiai progai skirti renginiai prasidėjo dar Vasario 16-osios išvakarėse. Pirmieji iškilius savo krašto žmones „Bendruomeniškumo angelais“ apdovanojo griškabūdiečiai, o „Dobilo“ nominacijos tradiciškai įteiktos Sintautuose. 

Išskirtinę tradiciją turi ir Šakių „Žiburio“ gimnazija. 

Mat būtent šios gimnazijos mokiniai 1952 m. Vasario 16-ąją virš senojo vandentiekio bokšto iškėlė Trispalvę – kaip iššūkį okupacinei valdžiai ir vilties ženklą miestiečiams.

„Dabartiniai gimnazistai kasmet susirenka prie šio bokšto suvokdami, kad nepriklausomybę reikia ginti. O vėliava, dėl kurios iškėlimo net 11 moksleivių buvo nuteisti 25-eriems metams kalėti lageriuose, šiandien plevėsuoja laisvai ir suteikia vienybės ir pasididžiavimo savo šalimi jausmą“, – su rankose plevėsuojančiomis vėliavomis prie bokšto susirinkusiems gimnazistams kalbėjo gimnazijos mokytoja Žaneta Pratusevičienė.

Ji priminė, kad 1918m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba, kuriai priklausė net trys iš mūsų krašto kilę jos nariai Saliamonas Banaitis, Jonas Vailokaitis ir Justinas Staugaitis, priėmė sprendimą, lėmusį galimybę atkurti nepriklausomą valstybę.

„Dabartinė Lietuva mūsų visų rankose, toliau kuriame jos istoriją, puoselėjame vertybes. Turime ne tik atsakomybę, bet ir galią“, – kalbėjo ji.

Kudirkos Naumiestyje „Varpo“ apdovanojimus atsiėmė (iš kairės) UAB „Šaka“ atstovas Rimantas Meškevičius, Evelina Karpavičienė, Rita Bezoraitytė ir Algimantas Baubonis. D. Pavalkio nuotr.

Panašiais žodžiais prasidėjo ir iškilminga Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija prie Šakių savivaldybės. Renginio vedėja, tarybos narė Rima Rauktienė teigė: „Ateitis priklausys ir nuo mūsų pačių, nuo pagarbos vienas kitam, nuo mūsų gebėjimo garbingai nešti tautos vėliavą, suvokimo, kokie žodžiai skamba „Tautinėje giesmėje“.“

Nuskambėjus Lietuvos himnui ir suplevėsavus Lietuvos istorinei bei valstybinei vėliavoms, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno 2-osios rinktinės Šakių 205-os pėstininkų kuopos savanoriai paleido salves už Lietuvos valstybę, už Lietuvos žmones ir Lietuvos laisvę.

Susirinkusius sveikinęs meras Raimondas Januševičius ragino gerovės valstybę kurti ne žodžiais ir lozungais, o kraštui naudingais darbais.

„Puoselėkime pamatines vertybes, saugokime kultūrą, tradicijas ir pačią gražiausią lietuvių kalbą“, – linkėdamas taikaus dangaus sakė R. Januševičius.

Lukšiuose „Žmogus yra didis“ nominacijomis džiaugėsi (iš kairės) Reda ir Gintautas Šilingiai, Rima Bakienė bei Adelė Liepa Kaunaitė. L. Poškevičiūtės nuotr.

Pirmiausiai jis padėjo gėles prie trims krašto signatarams skirto paminklo, kuris yra šalia savivaldybės administracijos pastato. Tądien trispalvės gėlių puokštės pasklido ir po kitas, svarbius istorijos momentus ženklinančias krašto vietas. Žygeiviai puokštę nunešė į S. Banaičio tėviškę, Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmai tradiciškai gėlės nuvežė į J. Vailokaičio atminimo vietą, žvirgždaitiškiai pagerbė J. Staugaičio atminimą, o lukšiečiai gėlėmis papuošė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos signataro Aleksandro Grybino-Fausto paminklą. Prezidento Gitano Nausėdos puokštė padėta ir ant himno autoriaus Vinco Kudirkos kapo Kudirkos Naumiestyje, gėlėmis papuoštas ir jo paminklas Šakiuose.

Kudirkos Naumiestyje Lietuvos valstybės atkūrimo diena po šv. Mišių prasidėjo iškilminga eisena, pagerbti laisvės gynėjai, kaip ir Šakiuose, jaunieji šauliai davė priesaikas, o vėliau visi rinkosi į jau tradicinius „Varpo“ apdovanojimus. Šakiuose krašto šviesuoliams tradiciškai įteiktos „Aitvaro“, Lukšiuose – „Žmogus yra didis“ nominacijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.