Už lietuvių kalbos puoselėjimą įteikta šeštoji „Raidė A“

Šeštąją mūsų krašto šviesuolio Jono Augustaičio vardinę statulėlę „Raidė A“ Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė (kairėje) įteikė Šakių „Varpo“ mokyklos lietuvių kalbos ir teatro mokytojai, dramos studijos įkūrėjai ir režisierei Vilijai Meškaitienei. D. Pavalkio nuotr.

Vasario 21-ąją, minint Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, Šakių viešojoje bibliotekoje vyko gimtosios kalbos šventė „Kalba – žmogaus kultūros esmė“, kurios metu įteikta kalbos sergėtojo, mokytojo, Šakių krašto šviesuolio Jono Augustaičio vardinė statulėlė „Raidė A“. Šį kartą ji iškeliavo į Šakių „Varpo“ mokyklos lietuvių kalbos ir teatro mokytojos Vilijos Meškaitienės rankas. 

Konferencinę šventinio renginio dalį pranešimu „Ar Lietuvos valdovai ir diduomenė kalbėjo lietuviškai? Kokie įrodymai?“ pradėjo svečias – kalbininkas, baltistas, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras profesorius Alvydas Butkus, prisipažinęs, kad jaučiasi kaip žuvis vandenyje būdamas Zanavykijos, iš kurios kilo bendrinė lietuvių kalba, centre. Remdamasis išlikusiais rašytiniais Viduramžių šaltiniais, profesorius įrodė, kad senojoje Lietuvoje buvo kalbėta lietuviškai, nors „yra daug manančių, kad Lietuvos valdovai buvo gudai (baltarusiai) ar net vikingai, kurie lietuviškai nekalbėjo“. 

Pranešimą „Albino Bernoto kūrybos vaizdingi veiksmažodžiai“ pradėjusi skaityti pedagogė, poetė Ona Jasinskienė juokavo, kad su ja klausytojams teks nusileisti iš pilių menių ir, pasak kraštiečio A. Bernoto, „atmaknoti į savo kraštą pas savuosius sakuotnugarius ir molaklynius“. 

Pasak O. Jasinskienės, A. Bernoto kūryboje nerasime įmantraus barokiško kalbėjimo, gana savitą vaidmenį poetas suteikia veiksmažodžiui – prasmingai derantys žodžiai kuria įsimintinus vaizdus. Tokių perliukų, kaip „žiojasi lyg lūpos gimto kiemo vartai“, „kaip kekę juodųjų serbentų linguodama skabė rožančių senelė“, „mane Mičiurinas sukryžmino su Dirse“, O. Jasinskienė išrinko 360, tad radosi visai solidus žodynas. 

Ir štai pagaliau sulaukta svarbiausio šventės momento – J. Augustaičio vardinės statulėlės „Raidė A“ įteikimo. Bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė šiemet šį garbingą apdovanojimą įteikė Šakių „Varpo“ mokyklos lietuvių kalbos ir teatro mokytojai, dramos studijos įkūrėjai ir režisierei Vilijai Meškaitienei, kuri už jaunimo kūrybiškumo ir meilės teatrui ugdymą bei Šakių garsinimą Lietuvoje ir užsienyje apdovanota Šakių krašto ambasadorės ženkleliu. Jos vadovaujamas dramos kolektyvas – ne vienos teatro šventės ir festivalio laureatas, įvertintas ir „Aukso paukštės“ apdovanojimu.

„Nė neįsivaizduojat, kiek kalbos variantų čia praplaukė, kol aš klausiausi pranešimų ir gražių žodžių apie Augustaitį“, – prisipažino į penkių „Raidės A“ damų kompaniją įrašyta V. Meškaitienė, patikinusi, kad ne tik jos pamokos, bet ir šiandieninis pasisakymas turbūt bus „ne pagal protokolą“. 

„Labai džiaugiuosi, kad esu kalbėjusi su Jonu Augustaičiu. Aš gėrėjausi jo erudicija ir tiesiog  galvojau, koks didis yra tas žmogus, tačiau niekada nesitikėjau, kad man atiteks jo vardinė „Raidė A“, – atviravo pedagogė ir pridūrė, kad „Raide A“ galėtų pasidalinti su visomis lietuvių kalbos mokytojomis, nes jos visos nori to paties – kad lietuviškas žodis pasiektų vaikų širdis.

Renginio metu mokytojos Vilijos Meškaitienės parengti mokiniai pristatė meninę kompoziciją „Bala nematė“. D. Pavalkio nuotr.

V. Meškaitienės žodį pratęsė jos mokiniai, atlikę meninę kompoziciją „Bala nematė“, sukurtą pagal Violetos Palčinskaitės ir Sigito Gedos eiles. Veronika Tarnauskaitė viso kolektyvo vardu dėkojo mokytojai už pilnas juoko, nepamirštamas repeticijas, pastabas, kurios ir padeda pasiekti tokį rezultatą ir suvokti, kad visada reikia siekti savo tikslų ir svajonių. 

Sulaukusi gausybės sveikinimo žodžių, pagyrimų ir mėgstamiausių geltonų gėlių žiedų iš rajono savivaldybės mero Raimondo Januševičiaus, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko, savivaldybės tarybos kultūros ir meno tarybos pirmininkės Rimos Rauktienės, Šakių „Varpo“ mokyklos ir „Žiburio“ gimnazijos bendruomenių, buvusio ilgamečio „Varpo“ mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko ir kitų, atvykusių jos pasveikinti, V. Meškaitienė neslėpė susijaudinimo. 

Už meilę gimtajai kalbai pirmoji Šakių krašto šviesuolio Jono Augustaičio vardinė statulėlė „Raidė A“ 2019 m. buvo įteikta ilgametei rajono savivaldybės kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Julei Kasparevičienei, 2020m. už išskirtinę pagarbą ir atsidavimą kalbai buvo nominuota pedagogė Ona Jasinskienė, 2021m. už tarnystę kalbai „Raidė A“ iškeliavo į Sudargo krašto patriotės Albertos Natalijos Dragūnaitienės rankas, 2022 m. už gimtosios kalbos sklaidą vardinė statulėlė įteikta rajono savivaldybės kalbos tvarkytojai Rimutei Grušienei, o 2023 m. už pastangas skleisti mokinių kultūrinį akiratį ir kūrybingumą „Raide A“ apdovanota lituanistė Nijolė Vaičiulienė.

Po renginio niekas neskubėjo skirstytis, šventę tęsė malonūs pokalbiai ir šilti apsikabinimai bei šių nekasdienių akimirkų įamžinimas ir gyva muzika, kurią viso renginio metu dovanojo retro stiliaus grupė „RepriZa“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.