Paroda tarsi padėka už drąsą gelbėti gyvybes

Renginio metu mintimis dalijosi ir lukšietė Asta Pranaitienė, kurios tėčiui suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas. Asmeninio archyvo nuotr.

Minint Lietuvos žydų gelbėtojų dieną, Vilniaus rotušėje buvo atidaryta antroji parodos „Pasaulio tautų teisuoliai. Nebijoję mirti, tapo nemirtingais“ dalis. Joje buvo pristatomos Pasaulio tautų teisuolių gyvenimo istorijos, o renginio atidarymo metu sveikinimo žodį tarė ir lukšietė Asta Pranaitienė, kurios tėtis Jonas Kupraitis išgelbėjo keturių žmonių gyvybes ir jam buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

„Išgelbėjai vieną gyvybę – išgelbėjai visą pasaulį. Tokia yra kiekvieno humanisto žemėje paskirtis. Tas, kurį išgelbėjai, to niekad nepamirš. Nes gelbėtojas, nebijojęs mirti, tampa nemirtingas. Ir kai su skausmu ir įtūžiu stebi pasaulio realijas Ukrainoje, Izraelyje, kituose pasaulio taškuose, jauti ir supranti lietuvių, kurie gelbėjo žydus didžiojo karo metu, poelgius, norus, krikščioniškos pareigos jausmą. Lietuvos žydų gelbėtojų diena – yra atminties duoklė tiems eiliniams Lietuvos gyventojams, kurie tikrai negalvojo apie žygdarbio ir atlygio skonį. Jie gelbėjo. Kaip ir mano tėtis, visa jo šeima – jie juk darė tai, ką turėjo padaryti kiekvienas gyvenimą mylintis žmogus“, – parodos atidarymo metu jautriomis mintimis dalinosi A. Pranaitienė, kuriai ir pačiai prieš kelerius metus teko lankytis Izraelyje, bendrauti su vietiniais žmonėmis, lankytis Yad Vashem memoriale holokausto aukoms atminti.

Parodos Vilniaus rotušėje idėja kilo iš noro pagerbti žmones, kurie Lietuvoje gelbėjo žmogiškumą – tai tarsi padėka visiems, kurie yra padėję kitiems. Tai buvo jau antroji parodos „Pasaulio tautų teisuoliai. Nebijoję mirti, tapo nemirtingais“ dalis. 2023 m. kovo 15-ąją buvo pristatyti 22 Teisuoliai, šiais metais pristatyta iš viso 40 Teisuolių.

2018 m. architektas Tauras Budzys savo iniciatyva pradėjo projektą, skirtą įamžinti Pasaulio tautų teisuolių atminimą, – vienodu atminimo ženklu Tauras žymi teisuolių kapavietes, kenotafus ir atminimo įamžinimo vietas. Nuo 2022 m. projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Šioje parodoje pristatomi teisuoliai yra parinkti iš tų beveik 400, kurių kapavietes T. Budziui jau pavyko surasti ir paženklinti.

Lietuvoje, pasak oficialių 2023 m. Yad Vashem duomenų, buvo 924 teisuoliai. Šis skaičius kasmet auga dėl naujai atsirandančių parodymų.

Paroda Vilniaus rotušėje veiks iki balandžio 5 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.