Atviras jaunimo centras duris atvers jau gruodį

jaunimo centrasAsta GVILDIENĖ
 
Gera naujiena, kad gruodžio mėnesį Šakiuose duris atvers Atviras jaunimo centras, netruko pasklisti. Antradienio ir trečiadienio popietę „Žiburio“ gimnazijos ir „Varpo“ pagrindinės mokyklos moksleiviai buvo kviečiami susipažinti su jo patalpomis ir prisidėti prie jų sutvarkymo. Deja, akcija „Kurkime centrą kartu“ didelio jaunų žmonių susidomėjimo nesulaukė.
 
Nuotr. Atviras jaunimo centras įsikurs pusrūsyje. Tokios netradicinės patalpos, pasak D.Jurgutienės, ypač patinka jauniems žmonėms.
 
Antradienio popietę apsilankę buvusiame „Žiburio“ gimnazijos pastate, kurio pusrūsyje ketinama įkurti Atvirą jaunimo centrą, šiek tiek nustebome. Į kvietimą prisidėti prie patalpų sutvarkymo atsiliepė tik vienas „Varpo“ pagrindinės mokyklos moksleivis. Rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė spėliojo, kodėl šis kvietimas nesudomino daugiau jaunų žmonių. „Gal todėl, kad informacijoje, iškabintoje miesto mokyklose, buvo nurodyta, jog gali ateiti tik tie, kas nori, - svarstė D.Jurgutienė. - Jaunimo peikti nesinori, nes jie dar nežino, kas čia bus.“ Pasak jos, „Varpui“ vis tiek galima „uždėti“ pliusą – jaunuolis atėjo pasiruošęs padėti ir net savo priemones atsinešė.

Trečiadienio popietę Atviro jaunimo centro patalpose užtikome penketą Šakių „Žiburio“gimnazijos moksleivių – tris merginas ir du vaikinus. Gal todėl, kad  čia buvo jų patalpos, gal todėl, kad jiems arčiau ateiti – gimnazistų susirinko šiek tiek daugiau. Pasiteiravus pačių moksleivių, kodėl jie atėjo padėti sutvarkyti Atviro jaunimo centro patalpų, sužinojome, kad jie patys ketina čia lankytis ir leisti laisvalaikį. Merginos prasitarė, kad ir gyvena tame pačiame pastate įsikūrusiame gimnazijos bendrabutyje, todėl joms bus labai patogu – tik nusileis laiptais ir jau centre.

Pasak rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorės, idėja, įkurti Atvirą jaunimo centrą pusrūsyje, kilo pabuvojus bent penkiuose šalies Jaunimo centruose. Ji pasakojo, kad „Apskrito stalo“ nariai jau seniai buvo nusižiūrėję šias patalpas, todėl, išsikrausčius „Žiburio“ gimnazijai ir atsiradus galimybei jas gauti, to paprašė rajono savivaldybės tarybos narių. Rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rauktienė, Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Darius Mikelionis,  pastato administratorė Margarita Liukaitienė, D.Jurgutienė ir „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė apžiūrėjo šias patalpas ir pritarė jaunimo sprendimui – būtent čia įrengti Atvirą jaunimo centrą, kurį planuojama paversti sunkiai bendraujančių, nemotyvuotų, neturinčių kuo užsiimti jaunų žmonių traukos vieta.

„Pusrūsis – tai jaunimo poreikius atitinkanti patalpa, nes jiems norisi tokių netradicinių patalpų. Vieną iš jų net bus galima panaudoti kino filmų rodymui. Laiptus čia galima panaudoti kaip  sėdimas vietas“, - mintimis ir idėjomis dalijosi rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.   Iki mėnesio pabaigos į Atviro jaunimo centro patalpas iš „Impress“ klubo bus pernešta keletas baldų ir teniso stalas. Jaunimas čia ras ir daugiau žaidimų. Kiekvienas norintis galės atsinešti ir savo. Pasak D.Jurgutienės, svarbu, kad jaunimas nesišlaistytų gatvėmis, o žinotų, jog visada gali čia ateiti ir rasti sau mielą užsiėmimą ar nuveikti kažką naudingo.

„Atvirame jaunimo centre planuojame įrengti daug smagių mažų erdvyčių, kuriose bus galima užsiimti atskiromis veiklomis, paverčiant jas individualių pokalbių ir užsiėmimų  kambariukais. Pavyzdžiui, viename skyrelyje galima piešti, kitame – pabrazdinti gitara, trečiame – tiesiog pasikalbėti. Pamatai patalpą ir gimsta idėjos“, - aprodydama rūbines su dideliu užsidegimu ir entuziazmu pasakojo darbui su jaunimu specialistė – kidulietė Judita Beržvinskaitė. Sociologijos specialybės bakalauro laipsnį turinti mergina buvo vienintelė kandidatė į šią vietą. Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras, prie kurio ir buvo nuspręsta steigti šį specialisto darbui su jaunimu etatą, ją oficialiai įdarbino dar šio mėnesio pradžioje.

Pasidomėję, kodėl  jauną merginą sudomino šis darbas, išgirdome labai optimistišką atsakymą: „Man įdomu dirbti su jaunais žmonėmis. Savo baigiamąjį darbą rašiau apie nepilnamečių merginų problemų sprendimą. Esu daug savanoriavusi, bendravusi su jaunimu Kauno vaikų socializacijos centre, todėl manau, kad ši vieta kaip tik man. Čia bus kur panaudoti seną patirtį ir įgyti naujų patirčių, bus kur tobulėti. Aišku, visko bus, bet viską reikės įveikti.“ J.Beržvinskaitė prisipažino, kad ne vienas jos klausė, ar ji nebijanti imtis tokio sunkaus darbo? Nepaprastai drąsi ir entuziastinga  mergina visiems į klausimą atsako klausimu: „Parodykit man šiais laikais lengvą darbą?“ Ir tuo viskas pasakyta.

Atvirame jaunimo centre jau kvepia įkurtuvėmis. Planuojama, kad jis pradės veikti nuo gruodžio mėnesio. Jauni žmonės čia galės lankytis ir susirasti veiklos kasdien nuo 10 iki 19 val. Bus galima ir arbatos išsivirti, ir bandelių išsikepti, ir pasinaudoti virtuve.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.