Gerdžiūniškiai stiprina bendruomeninį verslumą

gerdziunaiAsta GVILDIENĖ
 
Per aštuonerius gyvavimo metus Gerdžiūnų bendruomenės centras nuveikė  nemažai bendrų darbų ir įgyvendino keletą projektų. Vienas iš jų - „Gerdžiūnų bendruomenės telkimas ir verslumo stiprinimas“, suteikęs galimybę už minimalų atlygį Gerdžiūnų, Kriūkų ir aplinkinių vietovių teritorijose suteikti aplinkos tvarkymo ir smulkios žemės ūkio technikos nuomos paslaugas.
 
Nuotr. Tarp dažniausiai užsakomų paslaugų – šakų smulkinimas, kurį galima be jokio vargo ir labai saugiai atlikti naujai įsigytos technikos pagalba.
 
Gerdžiūnų bendruomenės centro pirmininkės Jolantos Puidokienės teigimu, rimtų sprendimų priėmimas stiprina pasitikėjimą, bendruomenės sutelktumą, todėl ir kilo mintis projekto pagalba dar labiau suartinti gerdžiūniškius bendram tikslui ir paskatinti savoje aplinkoje skleisti verslumo idėjas. Apie tai buvo seniai kalbama gerdžiūniškių susirinkimų, bendruomenės tarybų posėdžių metu.

„Kaime ir taip žmonės vieni kitiems padeda savanorystės pagrindu, todėl reikėjo tik asmens, kuris žengtų drąsų žingsnį verslumo link, - teigė J. Puidokienė, nusprendusi iniciatyvą paimti į savo rankas ir vadovauti projektui. – Kadangi kaimo vietovėse neišvystytas paslaugų teikimas, o senyvo amžiaus žmonės labai prisirišę prie savo asmeninio, nors ir mažo ūkelio, todėl buvo nuspręsta už projekto lėšas įsigyti įvairios sodo ir daržo priežiūros technikos: vejos pjovimo traktoriuką, žoliapjovę, aeratorių, aukštapjovę, šakų smulkintuvą, motorinį pjūklą, dirvos kultivatorių su priedais, sniego valytuvą.“

Pasak bendruomenės pirmininkės, projekto dėka Gerdžiūnų kaimo gyventojai gali nuomotis techniką, reikalingą daržo įdirbimui, aplinkos tvarkymui - nebūtina jos įsigyti patiems. Labiausiai žmonės džiaugiasi žolės pjovimo, sklypų įdirbimo, šakų genėjimo paslaugomis - jos įvertintos gyventojams prieinamomis kainomis, todėl ir užsakymų labai daug. „Nauda abipusė. Taip skatinamas ir bendradarbiavimas, ir savanorystė. Gerai ir gyventojams, nepajėgiantiems prisižiūrėti savo asmeninio ūkio, ir bendruomenei, galinčiai nors šiek tiek užsidirbti. Be to, labai smagu, kad, padėdami savo žmonėms, galime su jais artimiau pabendrauti, įsiklausyti į  problemas, kartu ieškoti jų sprendimo būdų“, - teigė J. Puidokienė.

Beje, rengdami projektus, gerdžiūniškiai visada stengiasi į veiklą įtraukti ir neįgaliuosius, ir Ilguvos socialinės globos namų gyventojus. Jie jau pagalvojo ir apie galimybę sukurti keletą darbo vietų. Tiesa, kaip teigė bendruomenės pirmininkė, ši idėja dar tik svarstoma ir nėra numatytų konkrečių jos įgyvendinimo būdų. „Laukiame naujos vietos plėtros strategijos, laukiame prioritetų ir priemonių, - atviravo ji. - Manome, kad šį klausimą politiniu aspektu taip pat galėtų padėti spręsti ir savivaldybė. Atsiradus darbo vietoms, kažkiek sumažėtų ir jaunimo migracija.“

Įsisukus dalyvavimo projektinėje veikloje ratui, gerdžiūniškiai ir ateityje planuoja imtis panašių veiklų. Jų nebaugina ir pakankamai sudėtinga „popierinė“ projektų rengimo dalis, be to, iškilus bet kokiam klausimui, į jį visuomet galima gauti kvalifikuotą atsakymą iš Šakių krašto vietos veiklos grupės darbuotojų.  Šiuo metu Gerdžiūnų bendruomenė jau yra pateikusi tęstinį verslumo projektą „Gerdžiūnų bendruomenės telkimas ir verslumo stiprinimas II“, kuris įtrauktas į rezervinį projektų sąrašą. Gerdžiūniškiai įsitikinę, kad dar neišnaudotos visos idėjos, kurios į verslumą pritrauktų daugiau bendruomeniečių. Jų ateities planuose – galimybė savo paslaugas siūlyti ir aplinkinėms bendruomenėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.