„Baltosios pirštinės“ – už nesuteptas rankas rinkimų metu

simanauskasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Sausio 29-ąją, ketvirtadienį, rajono savivaldybės posėdžių salėje svečiavosi ir mintimis bei patarimais dalijosi organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Simas Simanauskas.
 
Nuotr. „Baltųjų pirštinių“ organizacijos vadovas teigė, jog svarbiausia, kad rinkimai vyktų skaidriai, rinkėjai nebūtų papirkinėjami ar kitaip neteisėtai agituojami balsuoti už kandidatus.
 
S. Simanauskas, kalbėdamas apie organizacijoje besidarbuojančias pajėgas ir veiklą, teigė, jog apžvelgiant praėjusius LR Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, galima teigti, jog tuo metu „Baltosios pirštinės“ dirbo pilnu pajėgumu ir stebėjo 1300 rinkiminių apylinkių.

„Gavome 371 pranešimą iš žmonių apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus, iš kurių 49 buvo perduoti atitinkamoms institucijoms – Vyriausiajai rinkimų komisijai, policijai, teisėsaugai. Dėl devynių pažeidimų buvo skirti įspėjimai, taip pat skirtos dvi piniginės baudos ir pradėti trys ikiteisminiai tyrimai“,- teigė S. Simanauskas. Šių metų savivaldos rinkimuose jau taip pat užfiksuota galimų pažeidimų. Pasak organizacijos vadovo, „Baltosios pirštinės“ gavo daugiau nei 50 piliečių pranešimų apie galimus pažeidimus, apie įvairią neleistiną politinę agitaciją, interneto puslapiuose talpinamą informaciją, dalomąją medžiagą, reklamą, spaudimą parašų rinkimų metu, apie papirkinėjimą dovanomis ir t.t. S. Simanauskas susirinkusius valdžios atstovus ragino pranešti „Baltųjų pirštinių“ organizacijai apie galimus pažeidimus rinkimų metu, apie neleistiną veiką. Kaip teigė vadovas, ši organizacija negyvuos, jei nebus piliečių, kurie nesikreips dėl pažeidimų, nesidalins turima informacija apie daromus pažeidimus, bet visgi, pasak jo, žmonės vis dar bijo tai daryti.

„Baltosios pirštinės“ toliau plečia savo veiklą, siekia rinkimų metu apžvelgti ir stebėti visą Lietuvą, nes mano, jog svarbi yra kiekviena iš 60 savivaldybių. „Vietinis lygmuo bus tas karštasis lygmuo, prie kurio tikisi prisidėti ir mūsų organizacija“,- pasakojo vadovas.

„Labai tikimės, kad Šakiai taip pat glaudžiai bendradarbiaus su mumis. Jau pradėjome burti savanorių komandą, kuri rinkiminę savaitę lankys įvairias rinkimines apylinkes ir stebės jų aplinką“, - teigė S. Simanauskas. Pasak jo, jau vyksta savanorių mokymai, kurių metu jie supažindinami su teisės aktais ir tikimasi, jog savanoriams bus sudarytos palankiausios sąlygos stebėti artėjančius savivaldos rinkimus. S. Simanauskas viliasi, jog prie organizacijos prisijungusių piliečių pajėgos Šakiuose tik plėsis, nes iki šiol, pasak jo, šakiečiai į šią akciją žvelgė gana vangiai.

Šiais metais prie organizacijos „Baltosios pirštinės“ veiklos prisijungė ir jaunieji stebėtojai iš Olandijos, kurie nori atvykti ir pamatyti, kokia gi situacija Lietuvoje rinkimų metu. S. Simanauskas tikisi, jog ir svečiams bus įdomi organizacijos narių pristatyta veikla. „Mūsų pagrindinis tikslas - pamatyti ir užfiksuoti pažeidimus, o pagrindinė mūsų misija – mokyti visuomenę, piliečius, kas yra svarbiausia rinkimuose, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, neturint stebėtojų pažymėjimų ar  jokių specialių įgūdžių“,- pasakojo svečias.
 
Organizacija gyvuoja ketvirtus metus

„Baltosios pirštinės“ - vienintelė nepolitinė rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje. Šios organizacijos tikslas - skaidrūs rinkimai, kuriuos užtikrinti padeda visi Lietuvos piliečiai. „Baltųjų pirštinių” veiklos organizavimu ir savanorių koordinavimu užsiimti gali tik jokiai politinei partijai/visuomeniniam rinkimų komitetui nepriklausantys asmenys, tuo tarpu „Baltųjų pirštinių” savanoriais yra kviečiami tapti visi, sklandžią rinkimų eigą užtikrinti norintys piliečiai.

„Baltosios pirštinės“ startavo 2012 m. spalio mėnesį po didelio masto balsų pirkimo pirmojo Seimo rinkimų turo metu. Ši iniciatyva jau suteikė galimybę pilietiškai aktyviems visuomenės nariams patiems aktyviai stebėti Seimo rinkimus 2012 m. spalį ir 2013 m. kovą bei 2014 m. LR Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.