Kas taps rajono meru, J. Bertašius ar B. P. Vainius?

rinkimaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Kovo pirmąją dieną, sekmadienį, vyko tiesioginiai merų bei savivaldybių tarybų rinkimai. Mūsų rajone rinkėjų aktyvumas, lyginant su prieš ketverius metus vykusiais rinkimais, buvo didesnis. Iš 27669 rinkėjų šiuose rinkimuose savo valią pareiškė 12712 – 45,94 proc. rinkėjų.
 
Nuotr. Preliminariais duomenimis, Šakių rajone balsavo 45,92 proc. rinkėjų, Lietuvos vidurkis – 47,17 proc.
 
Iki pergalės pritrūko 5 proc. balsų
 
Rinkėjų balsai nulėmė, jog dėl rajono mero posto antrajame ture varžysis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltas Juozas Bertašius bei Lietuvos socialdemokratų kandidatas– Bernardinas Petras Vainius. J. Bertašius į antrąjį turą pateko surinkęs 5556 (44,65 proc.) rinkėjų balsus, už B. P. Vainių balsavo 2951(23.71 proc.) rinkėjas. J. Bertašiui pritrūko vos 5 proc. balsų, kad iškart, be antrojo turo, ketvirtąją kadenciją taptų rajono meru.
 
Kiek balsų surinko kiti kandidatai?

Trečiasis tiesioginiuose mero rinkimuose liko Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų iškeltas kandidatas – Algirdas Klimaitis, už kurį balsavo 2127 rinkėjai (17,09proc.). Po Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vėliava į šiuos rinkimus ėjęs Mindaugas Tarnauskas, surinkęs 1072 (8,61 proc.) rinkėjų balsus, liko ketvirtoje vietoje. Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas Kęstutis Gudelevičius, surinkęs 425 (3,42proc.) rinkėjų balsus, liko penktoje vietoje. Paskutinysis šiuose tiesioginiuose merų rinkimuose liko Darbo partijos kandidatas Antanas Litvinas, jis surinko 313 (2,52proc.) balsų.
 
Panoviai – už B. P. Vainių, Degutinė – už J. Bertašių

Žvelgiant į rinkimų apylinkių rezultatus, paaiškėjo, jog visose apylinkėse pagal balsų skaičių pirmauja J. Bertašius, išskyrus Panovių kaimo apylinkę, kurioje 60,29 proc. rinkėjų balsavo už B. P. Vainių, o už J. Bertašių – 24,19 proc. Daugiausiai rinkėjų balsų J. Bertašius pelnė Degutinės apylinkėje, čia už jį balsavo 74,68 proc. rinkėjų, už B. P. Vainių šioje apylinkėje balsavo 4,43proc. rinkėjų. Itin gausus J. Bertašių palaikančių rinkėjų skaičius buvo ir Baltrušiuose, čia už jį balsavo 69,95 proc. rinkėjų. Aktyviai už dabartinį rajono merą šiuose rinkimuose balsavo Patašinės gyventojai, čia už J. Bertašių savo balsus atidavė 67,40 proc. rinkėjų, o už B. P. Vainių šioje apylinkėje balsavo 11,60 proc. rinkėjų.

Taryboje – 24 mandatai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga šiuose tiesioginiuose mero bei tarybos rinkimuose, surinkusi 4840 rinkėjų balsų, iškovojo 10 mandatų, kuriuos gavo J. Bertašius, Aušrelė Pukinskienė, Rima Rauktienė, Kęstutis Smirnovas (sąraše buvo 5, dabar – 4), Rimantas Valiukas (sąraše buvo 4, dabar 5), Paulius Puskunigis (sąraše buvo 19, dabar 7), Valdas Stankūnas (sąrašebuvo 7, dabar 6), Arūnas Tarnauskas (buvo 10, dabar – 8), Mantas Puskunigis (buvo 8, dabar sąraše 9) bei Tautvydas Šukys (sąraše buvo 9, dabar 10).

Lietuvos socialdemokratų partija, surinkusi 3034 balsus, gavo 6 mandatus. Rajono tarybai priklausys B. P. Vainius, Algimantas Damijonaitis, Martinas Eimutis (sąraše buvo 5, dabar 3), Raminta Bastytė (sąraše buvo 3 vietoje, dabar 4), Romas Pukinskas (sąraše buvo 7 vietoje, dabar – 5) bei Eglė Dragūnaitytė.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, surinkę 2142 balsus, gavo 5 mandatus. Pirmas sąraše Vaidas Balčiūnas (buvo 2), Irena Haase (sąraše buvo 4, dabar – 2), Violeta Simonavičienė (sąraše buvo 1, dabar – 3), Edgaras Pilypaitis (buvo 6, dabar – 4) ir Arvydas Šlėderis, kuris po reitingavimo iš trečiosios vietos nukrito į penktąją.

Po Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vėliava einantys nepartiniai asmenys surinko 964 rinkėjų balsus ir gavo du mandatus, kurie vietas taryboje užtikrina Mindaugui Tarnauskui bei Laurynui Suodaičiui. Darbo partija surinko 584 rinkėjų balsus ir gavo vieną mandatą, kuris po reitingavimo atitenka iš trečiosios vietos į pirmąją pakilusiai Dinarai Gudaitienei. Partija Tvarka ir teisingumas surinko 486 rinkėjų balsus, tačiau mandatų į tarybą negavo.

Tarybos narių sąrašai dar gali keistis, jei į ją patekę asmenys atsisakys tarybos nario mandato, tuomet pakils sąrašuose žemiau esantys asmenys.

Pirmajame ture daugumą rinkėjų balsų surinkusio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo J. Bertašiaus pergalė antrajame ture nėra garantuota, kadangi nėra aiškus elgesys tų rinkėjų, kurie pirmajame ture balsavo už A. Klimaitį bei kitus į antrąjį turą nepatekusius kandidatus.
 
Aktyviausia – Baltrušių apylinkė

Preliminariais duomenimis, iš 34 rajono rinkimų apylinkių aktyviausiai balsavimas vyko Baltrušių apylinkėje, kurioje balsavo 50 proc. rinkėjų, Paluobių, kur balsavo 44,32 proc. rinkėjų bei Degutinėje, čia balsavo 43,59 proc. rinkėjų. Deja, rinkėjai ne itin aktyvūs buvo Voverių apylinkėje, kur balsavo 24,90 proc. rinkėjų, Kidulių apylinkėje balsavo 25,44 proc. rinkėjų, Patašinėje – 26,48 proc. rinkėjų.
 
Kovo 15-ąją – pakartotinis balsavimas

Pakartotinis balsavimas, kuriame dėl rajono mero posto varžysis J. Bertašius bei B. P. Vainius vyks kovo 15 dieną, sekmadienį, nuo 7 val. iki 20 val. Primename, jog išankstinis balsavimas rajono savivaldybėje vyks kovo 11-12 dienomis, balsavimas specialiuose paštuose – kovo 11-13 dienomis, balsavimas namuose vyks kovo 13-14 dienomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.