Daug triukšmo dėl nieko?

dienos centrasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Jau daugelį metų Šakiuose veikiantis Vaikų dienos centras VšĮ „Gelbėkit vaikus“ sėkmingai vykdo savo veiklą, lopšelio-darželio „Klevelis“ patalpose.
 
Nuotr. Šiuo metu organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Vaikų dienos centras vis dar glaudžiasi lopšelio - darželio „Klevelis“ patalpose, tačiau greitai šias patalpas jiems gali tekti apleisti.
 
„Gelbėkit vaikus“ Šakių struktūrinio padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė stebėjosi, kodėl, suplanavus Vaikų dienos centrą perkelti į kitas patalpas, ji apie tai sužinojo bemaž paskutinė ir, pasak jos, ne iš tų asmenų, kurie turėjo apie tai pranešti.

Tariamasi pogrindyje

Pasak J. Arštikaitienės, apie Vaikų dienos centro iškeldinimą iš patalpų esančių Šaulių gatvėje, moteris sužinojo iš tame pačiame pastate įsikūrusio lopšelio-darželio direktorės Vilijos Butikienės. „Apie visą tai sužinojau prasitarus lopšelio-darželio direktorei. Kaip supratau, jie nori, kad mes išsikraustytume. Su meru, su administracijos direktoriumi J. Puodžiukaičiu, su Švietimo ir sporto skyriaus vedėju E. Pauliukėnu darželis jau yra kalbėjęs, kad jiems trūksta patalpų ir, kad nori nutraukti su mumis sutartį. Sutartis pasirašyta penkeriems metams“,- pasakojo padalinio vadovė. Moteris teigė, jog neprieštarautų persikelti į kitas patalpas, tačiau, pasak jos, neaiškiausia šioje situacijoje lieka, kodėl tariamasi „pogrindyje“. „Viskas gerai, mūsų pozicija yra tokia – jeigu jiems iš tikrųjų trūksta patalpų, nieko tokio. Tačiau norėjosi tai sužinoti visiems atsakingiems asmenims susėdus ir apie tai pasikalbėjus. Kai tariamasi be kažkurio vieno asmens, kyla skaidrumo klausimas, taip atsitiko ir dabar“,- atviravo vadovė. Pasak J. Arštikaitienės, kai taip elgiamasi, kyla klausimas, galbūt to Vaikų dienos centro Šakiuose net nereikia. „Jeigu niekas nesitaria, niekas neinformuoja, tai gal mūsų centras net nereikalingas?“- svarstė moteris.

Žadėjo kitas patalpas

J. Arštikaitienė, kai tik sužinojo apie dienos centro likimą, nieko nelaukusi, kitą dieną nuvyko pas rajono merą Juozą Bertašių, kuris pažadėjo rasti kitas patalpas. „Meras įvardijo, jog, jei Dienos centrui teks išsikraustyti, jo nepaliks likimo valiai, ieškos patalpų. Kadangi Socialinių paslaugų centras išsikelia į buvusias Zanavykų muziejaus patalpas, tad gali būti, jog mums teks persikelti į buvusias centro patalpas“,- pasakojo J. Arštikaitienė. Moteris teigė, jog patalpas jau apžiūrėjo ir mano, jog Vaikų dienos centrui jos tiktų, tačiau, pasak jos, norėtųsi, kad tos patalpos vaikams būtų nors minimaliai pritaikytos, juk Vaikų dienos centrą lanko 1-6 klasių vaikai. „Šiemet švęsime 15 metų jubiliejų ir galiu pasakyti, jog per tuos metus esame visko matę“,- minėjo J. Arštikaitienė.

Sutinka su sąlygomis

Moteris taip pat užsiminė, jog kartais jaučiasi ne itin jaukiai. „Mes ir taip jaučiame, jog lopšelio-darželio patalpose esame ne itin pageidaujami. Stengiamės ir lauke jiems nesimaišyti. Atrodė, jog pakankamai gerai sugyvename, todėl buvo šiek tiek keista, kai direktorė su manimi dėl to nepasitarė“,- pasakojo J. Arštikaitienė.

Kaip teigė J. Arštikaitienė, ji su viskuo sutinka, dėl nieko nepyksta, tiesiog nesupranta, kodėl visiškai nesiskaitoma su žmonėmis. „Dėl tokio elgesio po to ir atrodo, jog žmonės nevertina to, ką darai, o nevyriausybinis sektorius lieka nuošaly. Mes turime nemažai projektų, taip pat ir su rajono savivaldybe, tačiau einame, tariamės, nedarome visko taip, kaip atrodo geriausia tik mums“,- atvirai pasakojo Vaikų dienos centro vadovė.

Apie planus buvo pranešta

Lopšelio-darželio direktorė V. Butikienė teigė, jog niekas nieko nesitaria „už akių“, su asmenimis, kurie turi žinoti situaciją, jau yra apie tai kalbėta. „Aš visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinei direktorei Rasai Didžpetrienei gruodžio mėnesį paskambinau ir žmoniškai pasakiau, kad darželiui reikia daugiau patalpų, nes jau nebetelpame ir reikalingas naujos grupės atidarymas. Vis dėlto darželis turi atlikti savo funkcijas ir jie turi tai suprasti“- teigė V. Butikienė. Pasak darželio direktorės, R. Didžpetrienė sutiko su viskuo ir neprieštaravo.
 
Teigė, jog vadovės beveik nemato

Darželio direktorė atvirai pasakė, jog Dienos centro vadovę mato ne itin dažnai. „Apskritai nelabai suprantu, ponia J. Arštikaitienė, atsiprašau už išsireiškimą, Dienos centre pasirodo, kaip jaunas mėnulis, aš jos praktiškai nežinau – tai ji kelionėse, tai ji „Savęs pažinimo“ studijoje, ar kažkur kitur, aš jos beveik nematau“ - teigė darželio direktorė. Moteris taip pat pasakojo, jog savivaldybės atstovai taip pat supranta, jog darželiui reikalingos papildomos patalpos. „Mes su administracijos direktoriumi, su meru, su Švietimo ir sporto skyriaus vedėju šnekėjom, kad vis dėlto reikalinga ta papildoma grupė ir šiuo metu jie ieško, kur iškelti Vaikų dienos centrą, viskas vyksta gražiai, nesuprantu, kam išpūsti tokį burbulą. J. Arštikaitienė aiškiai žinojo, kad planuojama iškelti Dienos centrą, generalinė direktorė turėjo būti paskambinusi ir pasakiusi šį dalyką“,- atvirai mintis dėstė V. Butikienė.
 
Bus daug nepatenkintų tėvų

Darželio direktorė teigė, jog J. Arštikaitienės pasakymas, kad tariamasi be jos žinios, yra nesuprantamas. „Tai kodėl ji pati viena eina pas valdžios atstovus? Tegul pasikviečia ir mane, nueisime ir susitarsime, nematau jokių problemų. Aš su mielu noru nueičiau kartu ir pasikalbėčiau. Bet ji eina viena, savarankiškai. Juk darželis nėra mano privatus, jis yra savivaldybės, ne aš įkursiu grupę, reikalingas finansavimas patalpoms tvarkyti ir etatams steigti, tai tegul ji ir tariasi su savivaldybe. Tiesą pasakius, aš apskritai nelabai suprantu, ko ji nori. Kiek žinau, jai jau yra siūlomos vienos patalpos, tačiau jos nepatinka, kodėl - nežinau. Be abejo, labai patogu būti darželio patalpose, labai patogu aikštele naudotis, labai patogu naudotis įrenginiais ir taip toliau“,- neslėpė nuomonės darželio direktorė.

V. Butikienė pasakojo, kad situacija išties yra kebli. „Aš turiu 30 tėvų prašymus, tiek yra norinčių vaikus vesti į lopšelį... Aš, šią dieną, jeigu mes neįsteigiam naujos grupės, darželyje neturiu vietų lopšelinukams. Juk jei Dienos centrui nebus rastos tinkamos patalpos, niekas jų iš darželio patalų neiškraustys, gatvėje nepaliks. Tačiau tokiu atveju darželis negalės įkurti dar vienos grupės ir bus labai daug nepatenkintų tėvų“,- savo nuomonę išsakė lopšelio - darželio „Klevelis“ direktorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.