„Vilties žiedas“ gyventojams tarsi išsigelbėjimas

vilties ziedasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Jau kurį laiką Plokščiuose veikiantis mišrių socialinių paslaugų centras nebe tuščias – čia trumpiau ar ilgiau gyvena asmenys, kurie negali pasirūpinti savimi ar tiesiog dėl šeimoje susidariusios krizės nebeturi kur prisiglausti.
 
Nuotr. G. Motiejaitienė (viduryje) teigė, jog socialiniai darbuotojai geriausiai žino, kuriems apskrities gyventojams pagalbos reikia labiausiai.
 
„Vilties žiedas“ - mišrių socialinių paslaugų centras, kuriame yra trys padaliniai: du iš jų yra skirti darbui su socialinės rizikos šeimomis ir jų nariais, vienas – paramos šeimai centras. Kadangi darbas dar tik „įsivažiuoja“, tame padalinyje bus dirbama su socialinės rizikos šeimomis.

Dar viena paslauga, teikiama socialinės rizikos šeimoms – motinų ir vaikų apgyvendinimas, laikina nakvynė. „Pavyzdžiui, jei yra kažkokia kritinė situacija šeimoje. Tokią mamą su vaikais centre jau buvome apgyvendinę, jie „Vilties žiede“ pabuvo tiek, kiek jiems reikėjo, o po to, kai situacija pagerėjo vėl grįžo namo“,- pasakojo centro vadovė.
 
Paslaugomis naudojasi du asmenys

Mišrių socialinių paslaugų centro „Vilties žiedas“ paslaugomis šiuo metu naudojasi du asmenys. „Turėtume suprasti, kad centro gyventojai negyvena kaip, pavyzdžiui, senelių globos namuose. Centre žmonės apgyvendinti pagal poreikį - čia gyvena tie, kuriems nereikalinga nuolatinė specialistų priežiūra. Šie žmonės savo buitimi rūpinasi savarankiškai – tvarkosi savo kambarius gaminasi valgyti, žinoma tai vyksta su socialinių darbuotojų bei jų padėjėjų pagalba. Pavyzdžiui, šiuo metu centre turime vieną vyriškį, kuris sunkiai mato, jam darbuotojai padeda pasigaminti valgyti, padeda užpildyti įvairius dokumentus. Visai neseniai vyriškis su darbuotojų priežiūra vyko pas gydytojus, pas notarą tvarkyti teisinių reikalų“,- kalbėjo padalinio vadovė Gintė Motiejaitienė.

Laikinai padalinio vadovės pareigas einanti G. Motiejaitienė teigė, jog konkrečiau gyventojų situacijų, kodėl jie gyvena centre, komentuoti nenorėtų, nes tai yra asmeniniai žmonių gyvenimai, o centras saugo jų privatumą.

Pasak padalinio vadovės, „Vilties žiede“ nuolat stebimi žmonių poreikiai, vertinama konkreti situacija. Visų asmenų atvejai yra labai skirtingi, šiuo metu su rajono savivaldybe diskutuojama apie vienos moters situaciją, kuri tiesiog neturi kur gyventi, ji turi neįgalumą, gali gyventi mišrių socialinių paslaugų centre. „Tačiau ten situacija yra visai kita, ši moteris šiuo metu pati savarankiškai rūpinasi savo neįgalumo dokumentų tvarkymu, pati pas medikus nuvyksta ir susitvarko reikiamus dokumentus, moteris yra pakankamai savarankiška ir jos socialiniai ryšiai yra nenutrūkę, tačiau, kaip minėjau, ji neturi artimųjų bei gyvenamosios vietos“,- kalbėjo padalinio vadovė.

Taip pat Plokščiuose esančiame „Vilties žiede“ šiuo metu gyvena vienas jaunuolis, kuriam artimiausiu metu centro darbuotojai planuoja padėti susitvarkyti dokumentus, kad jis galėtų dalyvauti profesinėje reabilitacijoje – įgyti norimą profesiją. Taip centro darbuotojai jaunuoliui padeda planuoti bei kurti savo ateitį.
 
Dirba penki darbuotojai

„Apskritai tų darbuotojų tikrai yra daugiau, nors Plokščiuose dirba penki darbuotojai. Tiesiog mes neskirstome, jeigu padaliniui reikia kažkokio darbuotojo, tai jis tuomet vyksta į tą padalinį ir padeda, nėra taip, kad viename padalinyje dirbtų tik būtent to centro darbuotojai. Plokščiuose kartais dirba specialistai ir iš Kauno padalinio, ir iš profesinės reabilitacijos – yra tokie specialistai, kurie vertina žmogaus sugebėjimus ir t.t.“- pasakojo moteris. G. Motiejaitienė teigė, jog jokiu būdu nėra apsiribojama vien to centro specialistų pagalba, nes poreikių yra tikrai daug, taip pat yra ir tam tikri ekonominiai aspektai, juk padalinyje negali būti 12 darbuotojų ir trys gyventojai.

G. Motiejaitienė pasakojo, jog centro teikiamos paslaugos kiekvienam asmeniui kainuoja labai skirtingai. Viskas priklauso nuo jo gaunamų pajamų, nuo situacijos, kiek lėšų  kompensuoja savivaldybė ir t.t.

„Skirtumas nuo apgyvendinimo, pavyzdžiui, globos įstaigoje yra toks, kad mūsų centre gyvenantis asmuo turi susimokėti komunalinius mokesčius, pats pirkti sau rūbus, maistą, kitaip sakant, gyvena taip kaip kiekvienas iš mūsų, tačiau jam taip pat yra suteikiama socialinio darbuotojo pagalba, patarimai ir t.t.“,- aiškino G. Motiejaitienė.

Vykdė akciją

Ieškant gyventojų, kuriems galbūt reikalinga pagalba, tam tikrą darbą daro ir centro darbuotojai, informacijos sklaida juk yra reikalinga, jie kontaktuoja tiek su Šakių rajono socialiniais darbuotojais bei seniūnais, tiek su kitomis apskrities savivaldybėmis, taip pat su įvairiomis socialines paslaugas teikiančiomis įstaigomis Marijampolės apskrityje.

Pasak G. Motiejaitienės, rajono socialiniai darbuotojai taip pat padeda centrui vykdyti savo veiklą. „Vienintelę atramą matome socialinių darbuotojų pagalboje, nes jie juk geriausiai žino kiekvieno žmogaus situaciją savo seniūnijoje. Visai neseniai, prie šv. Velykas, dvi savaites vykdėme tokią akciją, kurios metu tam tikri asmenys galėjo nemokamai naudotis skalbimo ir maudymosi paslaugomis, šios akcijos metu supratome, jog tokių paslaugų gyventojams tikrai reikia, nes galbūt jie neturi galimybės nei nusiprausti po šiltu vandeniu, nei rūbus išsiskalbti skalbimo mašina“,- mintimis dalijosi direktorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.