Padangomis atsikratė lengviausiu būdu

padangosRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Gegužės 12 dieną į redakciją kreipėsi Šakių miesto gyventojas, kad garažų kiemų teritorijoje, prie ten stovinčių buitinių atliekų konteinerių, kažkas neteisėtai atsikratė senomis padangomis bei kitomis nereikalingomis automobilių detalėmis.
 
Nuotr. Garažų kooperatyvo „Signalas“ kieme prie šiukšlių konteinerių netikėtai atsirado daugiau kaip 50 senų padangų.
 
Atvykęs į savo nuosavą garažą, esantį Šakių miesto garažų kooperatyvo „Signalas“ teritorijoje, Gediminas Jokūbaitis pastebėjo, jog prie šiukšlių konteinerių suversta krūva padangų bei kitų atliekų. Kaip aiškino vienas iš daugelio garažų savininkų, penktadienį padangų ten dar nebuvo, jos galėjo atsirasti per pastarąsias tris dienas. Apie šį įvykį, kas ir kada atsikratė senomis padangomis garažų bendrijos kieme, anot liudininko, niekas iš garažų šeimininkų nežino ir negirdėjo.
 
Kas prisiims atsakomybę?

Kooperatyvo „Signalas“ buhalterė Regina Dovydaitienė net neįsivaizduoja, kas galėjo taip chuliganiškai pasielgti. Dabar ant garažų bendrijos narių pečių gula kita našta – kas pasirūpins neteisėtai išverstomis padangomis ir kur jas aplamai dėti? Anot R. Dovydaitienės, patys kooperatyvo nariai neturi nei lėšų pasirūpinti šiomis atliekomis, nei galimybių tai padaryti. Pasak kooperatyvo narės, jau pernai metais seniūnija rūpinosi aplinkos tvarkymu apie garažų teritoriją, nes patys kooperatyvo nariai neturėjo tam nei lėšų, nei atsakingų asmenų. Sužinojusi apie neteisėtai išverstas antrines atliekas garažų kieme, kooperatyvo buhalterė labai nustebo, kad šiukšlių konteineriai yra pastatyti jų kiemo viduje, mat lig šiol jie stovėjo ne vidiniame garažų kieme, o už jo ribų. Idėja pastatyti konteinerius už garažų kiemo ribų kooperatyvo nariams kilo dėl to, kad šiukšles išvežančių Atliekų tvarkymo centro didelės mašinos nesugadintų dar visai nesenai sutvarkyto įvažiavimo keliuko.  Tačiau, anot R. Dovydaitienės, dabar pagrindinis jų bendriją užgriuvęs klausimas yra ne tai, kur stovėjo šiukšlių konteineriai, bet tai, kas dabar sutvarkys šias neteisėtai išmestas padangas. Šakių seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius sakė, jog seniūnija už tokius atvejus neatsako ir padangomis turi pasirūpinti patys garažų bendrijos nariai.

Gali likti nenubausti

Šakių rajono aplinkos apsaugos tarnybos vedėjas Kęstutis Lopeta sakė, kad dabar surasti tuos, kas  neteisėtai atsikratė šiomis padangomis yra sudėtinga. „Jeigu nėra įvykio liudininkų, sunku nustatyti, kas taip padarė“,- komentavo šį atvejį K. Lopeta.  Akivaizdu, kad tokiu kiekiu padangų atsikratė ne pavienis gyventojas, o kokia nors nedidelė įmonė. Didžiausią nerimą kelia ne vairuotojai, o padangas montuojančios nedidelės įmonės ar individualia veikla besiverčiantys asmenys. Pagal įstatymą jie privalo sudaryti sutartis su atliekų perdirbėjais, tačiau toli gražu ne kiekvienas to  laikosi. Tarp įmonių savininkų vis dar atsiranda tokių, kurie padangomis atsikrato pačiu lengviausiu ir pigiausiu būdu – tiesiog išmeta jas prie konteinerių, garažų bendrijų ar atokesniuose miškuose. Tokių šiukšlintojų pagauti už rankos beveik neįmanoma, nes padangomis jie atsikrato tamsiuoju paros metu. Tačiau, jeigu pavyktų pažeidėjus surasti, jiems grėstų bauda iki 4340 tūkst. eurų bei ieškinys, kuris gali būti nuo 173 iki 1158 eurų, priklausomai nuo to kiek kubinių metrų atliekų yra išversta. Šiuo atveju „Signalo“ garažų kieme neteisėtai atsikratytomis padangomis pasižadėjo pasirūpinti Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyrius, kasmet organizuojantis stambiagabaričių atliekų surinkimą ir utilizavimą rajone.

Senas padangas galima atiduoti į didelių gabaritų atliekų aikšteles arba palikti naujų padangų pardavėjams. Pastarieji privalo priimti tiek senų padangų, kiek klientas nuperka naujų. Automobilių servisai, kurie keičia padangas, senųjų priimti neprivalo, nebent servise patys užsiima naujų padangų prekyba. Savo ruožtu servisai dažniausiai sutinka padangas paimti už papildomą mokestį - apie 1,5 euro už vienetą. Bet asmenų, nematančių prasmės mokėti už savo šiukšles, vis dar netrūksta. Dažnas tautietis padangas numeta kur nors pakampėse prie daugiabučių, prie konteinerių ar pamiškėse, nors visose savivaldybėse jų galima atsikratyti ir neteršiant gamtos. Tam yra skirtos didelių gabaritų atliekų aikštelės. Jose žmonės kasmet gali nemokamai palikti iki penkių nebereikalingų padangų.

Dar prieš keletą metų stambių atliekų aikštelių labai trūko, iki metų pabaigos kiekviena savivaldybė privalo turėti bent po vieną tokią aikštelę. Didelių gabaritų atliekų surinkimo vietų sąrašas skelbiamas Aplinkos ministerijos interneto svetainėje. Tokia aikštelė yra įrengta ir Šakiuose, Sodų gatvėje, kuri priklauso mūsų rajoną aptarnaujančiam Marijampolės antrinių atliekų tvarkymo centrui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.