Be reikalo rėžia sveikus medžius?

kelmasRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pilietiški Šakių miesto gyventojai socialiniuose tinkluose pradėjo piktintis miesto seniūnijos darbuotojais, kurie praėjusią savaitę pjovė du beržus prie V. Kudirkos gatvėje esančio 92 namo. Anot pasipiktinusių šakiečių, kam reikia pjauti sveikus medžius, ar nėra mieste senų, avarinių medžių?

Nuotr. Gyventojai pasipiktino, kai pamatė, jog seniūnijos darbuotojai rėžia sveikus beržus, nes mieste, anot jų, yra daug avarinės būklės medžių.

Šalina sveikus medžius?

„Kokią teisę seniūnija turi pjauti sveikus medžius, gal reikia malkų šašlykams, mieste yra daug apgriuvusių medžių, kodėl jų nepjauna?“, – tokie ir panašūs klausimai pasipylė socialiniame tinkle Facebook, juos kartu lydėjo ir filmuota medžiaga, kaip virsta seniūnijos darbuotojų pjaunami beržai V. Kudirkos gatvėje.

Paaiškėjo, kad prie minėto daugiabučio Šakių seniūnijos darbuotojai medžius pjovė to namo gyventojų prašymu. Kaip sakė Šakių seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius, seniūnija visuomet medžius pjauna atsižvelgdama į gyventojų prašymus ir juos tenkina tada, kai specialistai, įvertinę situaciją, priima sprendimą, jog konkrečius medžius pjauti būtina. Medžiai, pasak A. Balaševičiaus, gali nebūti avarinės būklės, kartais jie augdami gadina įvairius įrenginius arba tiesiog užgožia kitus augalus. Gali būti aibė priežasčių, kodėl reikia vieną ar kitą medį šalinti. Anot pavaduotojo, dar pernai to namo gyventojai kreipėsi į seniūniją ir prašė pašalinti tris medžius – du beržus ir topolį. Anot gyventojų, šie medžiai yra pasodinti tiesiai ant inžinerinių tinklų ir juos ardo, todėl būtina nupjauti, nors medžiai atrodo visiškai sveiki. Topolį, Šakių priešgaisrinės tarnybos darbuotojams padedant, seniūnijai pavyko nupjauti dar pernai metais. Medis buvo labai storas ir aukštas, todėl seniūnija savo turima technika jo įveikti nepajėgė. Šiemet seniūnija nutarė nupjauti  beržus. Kaip sakė seniūno pavaduotojas, tai nėra neeilinis įvykis, nes seniūnija nuolat gauna gyventojų prašymų nupjauti nereikalingus medžius. Žinoma, kaip sako A. Balaševičius, niekas medžių šiaip sau susigalvoję nepjauna, pirmiausia seniūnijos darbuotojai vyksta į vietą apžiūrėti situacijos, įvertinti ir tik tada sprendžia, ar medį tikrai reikia šalinti, ar ne.

Avariniai medžiai pjaunami atskirai

Visai kitokia situacija seniūnijoje yra su avarinių medžių šalinimu. Tokius medžius seniūnijos darbuotojai nepjauna – juos šalina viešąjį konkursą laimėjusi įmonė, nes tai būna medžiai, kurie yra specifinėse vietose arba jiems šalinti reikalinga speciali technika, kurios seniūnija neturi. Šiuo metu Šakių seniūnija visoje savo teritorijoje yra suskaičiavusi 19 avarinių medžių, kuriuos būtina šalinti. Ar jie visi bus nupjauti, paaiškės tada, kai savivaldybė skirs lėšų jų šalinimui. Anot seniūno pavaduotojo, avarinių medžių bus nupjauta tiek, kiek bus skirta pinigų. Taip pat A.Balaševičius aiškina, kad Šakių mieste mes turime vietų, kuriose šiuo metu jokie medžių pjovimo ar šakų šalinimo darbai negali būti atliekami, nes tos vietovės yra įtrauktos į tam tikras projektines veiklas. Viena iš tokių miesto vietų – aplink miesto tvenkinį esanti teritorija. Čia ruošiamas miesto restruktūrizavimo planas,  ir ateityje bus sprendžiama, kaip elgtis su aplink tvenkinį ir parke esančiais medžiais. Dabar šioje miesto zonoje negalima net krentančių šakų šalinti, todėl gyventojams gali pasirodyti, kad čia itin apleista, o seniūnija to nemato.

Anot seniūno pavaduotojo, medžių pjovimas yra vienas iš daugybės darbų, kuriuos atlieka seniūnijos darbuotojai. Dar reikia genėti krūmus, tvarkyti pakeles, paupį, gėlynus ir atlikti kitus ūkio darbus. Todėl nieko nuostabaus, kad gyventojų prašymai nėra patenkinami iš karto, vos tik jie kreipiasi į seniūniją. Taip atsitiko ar su šiais dviem beržais, kuriuos žmonės prašė pašalinti dar pernai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.