Kiek savivaldybė gali uždirbti iš parduodamų butų?

tarnauskas suodaitisGintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybei priklauso ne tik socialiniai, bet ir taip vadinamieji savivaldybės būstai. Pasikeitus Paramos būstui įsigyti ir išsinuomoti įstatymui, juos nuomininkai gali išsipirkti. Priimant sprendimus dėl pardavimo, tarybos nariams kilo klausimų, ar ne per mažos parduodamų butų kainos. Nemažai pastebėjimų politikai išsakė ir dėl socialinių būstų.

Nuotr. Mindaugas Tarnauskas (dešinėjė) ir Laurynas Suodaitis aršiausiai pasisakė už tai, kad savivaldybės būstai būtų parduodami brangiau.

Dėl to, kad nereikalingą savivaldybės turtą reikia parduoti, sutiko faktiškai visi tarybos nariai. Klausimų kilo dėl kainos.

„Suprantu, kad nereikalingą turtą reikia parduoti, bet rinkos kaina. Net apleisti butai Gelgaudiškyje kainuoja po 15 tūkst. eurų, o mes pardavinėjame po 5 tūkst. eurų“, – kalbėjo Mindaugas Tarnauskas.

Laurynas Suodaitis teiravosi, ar nebus taip, kad išsipardavę būstus susidursime su situacija, kad jų ims trūkti.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė aiškino, kad žmonės, savivaldybės būstuose pragyvenę ne mažiau kaip penkerius metus, turi teisę kreiptis dėl jo įsigijimo, tad tai ir daro.

Pasak mero Juozo Bertašiaus, reikia tik džiaugtis, kad gyventojai būstus tvarkosi ir į juos investuoja. Niekam ne paslaptis, kaip atrodo ir kokios būklės būna daugelis socialinių būstų. Kartais juos sugebama nugyventi taip, kad gyvulių tvartai atrodo geriau...

Algimantas Damijonaitis, išgirdęs kolegų siūlymus pardavinėti rinkos kaina, neištvėrė: „O kokius būstus mes žmonėms suteikiame? Kartais net grindų nebūna. Kai žmonės susitvarko, norime įvesti rinkos kainą? Džiaukimės, kad įsigyja.“

Šiai minčiai pritarė ir E. Grigaitienė, kuri teigė, jog, tarkim, dėl tokio būsto įsigijimo į savivaldybę kreipęsi lekėtiškiai ilgokai svarstė, ar jį pirkti, nes manė, kad kaina per didelė.

Tad, kaip siūlė Irena Haase, reikia diskutuoti apie tai, kiek lėšų į būstus įdeda pati savivaldybė. Ji ragino savivaldybės administraciją į tai pažiūrėti rimtai ir imtis atitinkamų veiksmų.

„Jei mes suteikiame lūšną, tai ko norėti?“ – retoriškai teiravosi politikė.

Tai, kokios būklės yra socialiniai būstai, priklauso ne tik nuo gyventojų, bet iš dalies ir nuo seniūnijų. Deja, tik keletas jų už nuomą surinktas lėšas skiria remontui.

Šiuo metu savivaldybės parduodamų būstų sąraše yra 108 būstai ir 18 pagalbinių ūkio pastatų, o laukiančių socialinių būstų eilėje – daugiau nei 100.

Parduodant savivaldybės būstus, kaip aiškino Biudžeto ir turto skyriaus vyresnioji specialistė Irmunda Čepulionienė, parinktas turto vertintojas pagal specialią metodiką ir nustato kainą. Tad ji ne iš piršto laužta.

Vasario pradžioje vykusio tarybos posėdžio metu priimti sprendimai dėl trijų butų pardavimo Šakiuose (kainos svyravo nuo 6470 eurų iki 11600 eurų) bei po vieną Lekėčiuose (9210 eurų) ir Griškabūdyje (5310 eurų).

Visgi daugelis tarybos narių sutarė, kad prieš leidžiant įsigyti būstą jį galėtų apžiūrėti ir savo nuomonę pateikti, pavyzdžiui, Sveikatos bei socialinės politikos komitetas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.