Posėdyje – apie rūpimas aktualijas

koordinacine taryba
Nuotr.  Bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė (kairėje) kėlė klausimą dėl Plokščiuose planuojamos teikti laikino atokvėpio paslaugos ir pagal turimą informaciją tai vadino ne paslauga, o paslaugos parodija.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį į posėdį rinkosi rajono neįgaliųjų koordinacinė taryba. Susitikimo metu aptarti einamieji klausimai, gvildenti rūpimi klausimai, ieškota atsakymų.

Pirmiausiai Biudžeto ir turto skyriaus vedėja, laikinai einanti ir administracijos direktoriaus pareigas Egidija Grigaitienė susirinkusius įvairių neįgaliųjų, socialines paslaugas teikiančių įstaigų bei organizacijų atstovus supažindino su finansine rajono situacija. Ji trumpai papasakojo, kokios rajono biudžeto sritys yra prioritetinės, kokia biudžeto dalis joms tenka. Pavyzdžiui, socialinės apsaugos programa yra viena iš prioritetinių ir jai 2017 m. tenka šiek tiek daugiau nei 16 proc. rajono biudžeto pajamų.

Pakrypus kalbai apie finansus, našlių klubo „Nendrės“ pirmininkė Ona Valaitienė valdžios atstovų teiravosi, kokiu būdu savivaldybė metų pabaigoje sutaupo tiek lėšų, kad gali darbuotojams išmokėti taip vadinamus 13-uosius atlyginimus. E. Grigaitienė ir laikinasis meras Juozas Puodžiukaitis aiškino, kad lėšos tauposi, kai darbuotojai turi nedarbingumą, be to, jau kuris laikas nemokamos algos nei administracijos direktoriui, nei direktoriaus pavaduotojai ar mero padėjėjui, nes šie etatai tušti. Čia į diskusiją įsiterpė ir Kukarskės globos namų bei Šakių socialinių paslaugų centro direktorės Asta Pranaitienė ir Vilma Bielskienė. A. Pranaitienė sakė nuo vadovavimo įstaigai pradžios negavusi jokio papildomo atlyginimo ar priedo. V. Bielskienė taip pat akcentavo tai, kad jau ketverius metus net prašymai buvo teikti tarybai dėl galimybės išsimokėti priedus, bet jie buvo kiekvienąkart atmetami. Tad joms taip pat rūpėjo, kuo savivaldybės administracijoje dirbantys asmenys yra geresni nei savivaldybei priklausančiose įstaigose. Vicemeras Edgaras Pilypaitis ir E. Grigaitienė sakė, kad jei įstaiga metų pabaigoje turi sutaupytų lėšų, šventinius priedus mokėti gali, ir ragino šią temą baigti, nes tai „ne šito susirinkimo formatas“.
Socialinės paramos skyriaus socialinė darbuotoja Edita Macevičiūtė-Orentienė informavo, kad 2016 m. rajone neįgaliesiems pritaikyti septyni būstai. Dažniausiai neįgaliesiems įrengti dušo kambariai, vandens valymo įrenginiai, pandusai, keltuvai. Tam tikslui iš valstybės biudžeto buvo skirta daugiau nei 19 tūkst. eurų, savivaldybė pridėjo beveik 9 tūkst. eurų. Šiems metams iš valstybės numatyta suma yra 12 tūkst. 819 eurų, apie 13 tūkst. eurų – iš savivaldybės biudžeto. Dėl būsto pritaikymo šiuo metu, pasak specialistės, gauti septyni prašymai.

Šakių „Bočių“ pirmininkė Liuda Samuolienė susirinkusiems apžvelgė jos vadovaujamos organizacijos veiklą, išvykas, suorganizuotus renginius. Ji dėkojo valdžios atstovams, kurie ne tik finansiškai paremia, bet ir moraliai palaiko, dėmesį parodo.

Bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė kėlė klausimą dėl Plokščiuose planuojamos teikti laikino atokvėpio paslaugos. Pasak moters, jei paslaugos planuojamos teikti taip, kaip buvo aprašyta spaudoje, tai ji retoriškai teiravosi, ar apskritai reikia tokių paslaugų. Ją domino ir neaiški kreipimosi dėl paslaugos tvarka, gyvenimo sąlygos, maitinimas.

„Parodija. Paskaičiau ir pasipiktinau tokiom paslaugom“, – kalbėjo R. Dėdynienė.

Vicemeras Edgaras Pilypaitis priminė, kad panašūs klausimai buvo keliami ir paslaugos pristatymo metu. Be to, jis pabrėžė, kad paslaugos organizuojamos ne per savivaldybę. Tai per Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją planuojamas europinis projektas, kurį laimėjo VšĮ „Vilties žiedas“ ir jie įsipareigojo suteikti visapusiškas paslaugas. Tiesa, ar neįgalų vaiką auginančiai šeimai pagelbės 10,5 parų per metus – kitas klausimas. Kol kas neaišku, kas bus, jei šeimai reikės, tarkim, 20 parų, o ne siūlomų 10. Vicemeras R. Dėdynienei rekomendavo šį klausimą kelti ir per „Vilties“ bendriją, aiškintis niuansus. Galbūt daugiau aiškumų ir atsakymų dėl paslaugos teikimo išsikristalizuos paslaugos teikimo metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.