Rajono neįgalieji stokoja informacijos apie paslaugas?

rakauskas orentiene
Nuotr. Šakių rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas teigia, kad neįgaliesiems ar juos prižiūrintiems šeimos nariams trūksta informacijos apie paslaugas, tačiau Socialinės paramos skyriaus socialinė darbuotoja Edita Macevičiūtė-Orentienė nelinksui su tuo sutikti.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas teigia, kad neįgaliesiems ar juos prižiūrintiems šeimos nariams, trūksta informacijos apie mūsų rajone teikiamas socialines paslaugas, lengvatas, neįgaliam asmeniui ar globėjui priklausančias pašalpas ar išmokas, kitas būtinas slaugos ir techninės pagalbos priemones.

Šakių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus socialinė darbuotoja Edita Macevičiūtė-Orentienė kalbėjo, jog neįgaliesiems teikiama išties nemažai socialinių paslaugų: pagalba į namus, dienos socialinė globa namuose ar institucijoje, veikia neįgaliųjų dienos centrai, Šakių socialinių paslaugų centras skiria techninės pagalbos priemones ir kita. Apie neįgaliųjų problemas daug kalbama ir jos sprendžiamos Neįgaliųjų koordinacinės tarybos, Šakių rajono viešosios aplinkos pritaikymo neįgaliųjų poreikiams problemų sprendimo darbo grupės posėdžiuose.

S. Rakauskas sako, kad nors ir teikiama daug socialinių paslaugų neįgaliesiems, tačiau kokios jos ir kur kreiptis, kai prireikia pagalbos, žmonės dažnai nežino. Anot jo, dėl paramos ar socialinių paslaugų suteikimo neįgaliesiems bei jų šeimų nariams pirmiausia reikia kreiptis į seniūnijos socialinį darbuotoją.

„Socialiniai darbuotojai ir yra arčiausiai žmogaus, kuriam reikalinga pagalba. Manau, kad šis darbas tikrai vyktų sparčiau, jei socialiniai ar seniūnijos darbuotojai kuo greičiau sužinotų apie esamą problemą. Tuomet, bendradarbiaudami su rajono Socialinės paramos skyriumi, Šakių socialinių paslaugų centru, neįgaliųjų organizacijomis, visada rastų greitą ir tinkamiausią problemos sprendimą“, – įsitikinęs S. Rakauskas.

Neįgaliųjų draugijos pirmininkas pasakojo apie atvejį, kai jis ir draugijos darbuotojai asmeninėmis lėšomis, nelaukdami būsto pritaikymo programos eilės, nors ir minimaliai, prisidėjo ir pagerino vieno neįgaliojo asmens gyvenimo kokybę. E. Macevičiūtė-Orentienė dar pridūrė, kad visiems besikreipiantiems pagal negalią siūlomi įvairūs variantai, kaip tinkamai pritaikyti buities sąlygas. S. Rakauskas pastebėjo, kad neįgalųjį asmenį prižiūrinčiam žmogui kartais prireikia pačiam nuvykti į gydymo įstaigą, seniūniją ar, galiausiai, apsipirkti, tačiau tada iškyla problema, kad nėra kam palikti neįgaliojo net ir kelioms valandoms.

„Gal patys neįgaliaisiais besirūpinantys artimieji nenori kreiptis pagalbos į socialinius darbuotojus. Žmonės, ypač vyresnio amžiaus, kartais nepriima pagalbos“, – kalbėjo E. Macevičiūtė-Orentienė.

S. Rakauskas antrino, kad minėtų socialinių paslaugų kartais atsisakoma, kai žmonės būna neteisingai informuoti, kad gali netekti slaugos ar priežiūros išmokų ar kad paslaugos bus labai brangios.

„Neįgalų sūnų septyniolika metų prižiūrinčios moters iš Valenčiūnų name iki šiol nebuvo įrengtas keltuvas. Pagaliau šiais metais iš Neįgaliųjų departamento bus skirtos lėšos keltuvui įrengti. Nežinau, kodėl jai niekas anksčiau nesuteikė informacijos, kad galima kreiptis ir sulaukti pagalbos“, – svarstė S. Rakauskas.

Kaip informavo Socialinės paramos skyriaus darbuotoja E. Macevičiūtė-Orentienė, iš viso 2019 metams pateikti keturi prašymai įrengti būstuose keltuvus. Šiais metais numatoma įrengti du keltuvus Šakių mieste ir Valenčiūnuose bei pritaikyti būstus šešiems neįgaliems asmenims, pernai – būstai pritaikyti septyniems asmenims. Lėšas šiems darbams skiria Neįgaliųjų reikalų departamentas ir rajono savivaldybė.

„Kiek, pavyzdžiui, rajono žmonių žino, kad savivaldybės pastate yra įrengtas keltuvas-liftas? (Jis europinėmis lėšomis įrengtas maždaug prieš aštuonerius metus – red. past.). Atrodo, kad tik aš vienas naudojuosi. Ne vieną kartą mačiau, kaip artimieji tempia už parankių senukus, tarkime, į trečiame aukšte esantį Žemės ūkio skyrių. Kodėl žmonės nepasinaudoja keltuvu? Manau, kad nežino, jog jis yra įrengtas“, – svarstė S. Rakauskas.

Pasak jo, savivaldybės pastato pirmame aukšte apskritai turėtų būti darbuotojas, kuris suteiktų visą informaciją besikreipiantiems gyventojams. Šis klausimas buvo iškeltas ir per Šakių rajono viešosios aplinkos pritaikymo neįgaliųjų poreikiams problemų sprendimo darbo grupės posėdį, kuriame nutarta pasiūlymą teikti rajono tarybai.

„Galėtų būti įdarbintas ir neįgalus asmuo“, – kalbėjo S. Rakauskas ir čia pat pasidžiaugė prie Šakių ligoninės neįgaliesiems įrengtais pandusais ir keltuvu.

Neįgaliųjų pirmininkas kėlė klausimą, kodėl Šakių socialinių paslaugų centras įsigytą laiptų kopiklį išnuomojo Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centrui, juk dabar kitiems rajono gyventojams ši paslauga jau nebūtų suteikiama.

Kaip tvirtino Šakių socialinių paslaugų centro klientų aptarnavimo specialistė Audronė Laurinaitytė, laiptų kopiklis minėtai įstaigai išnuomotas nuo 2016 metų, nes anksčiau gyventojai nepageidavo tokios paslaugos.

„Labai džiaugiuosi seniūnijų neįgaliųjų draugijos kuratorių, kurie dirbdami savanoriškais pagrindais teikia įvairią informaciją neįgaliesiems, veikla“, – pokalbio pabaigoje sakė S. Rakauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.