Lukšiečiai džiaugėsi nuveiktais darbais ir planavo naujus

luksiu seniunijos
Seniūnas Vytautas Andziulevičius gyventojams ir valdžiai išvardijo aibę sau pačiam užsibrėžtų tikslų, o darbų sąrašas toks ilgas, kad jį įgyvendinant prireiks nemažai laiko ir bendruomenės pagalbos bei lėšų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Lukšiuose vykęs bendruomenių aktyviausių narių ir rajono valdžios susitikimas skyrėsi nuo kitų tuo, kad čia nesiliejo gyventojų priekaištai ar griežčiausi reikalavimai valdžiai – buvo pasidžiaugta pačių nuveiktais darbais, santūriai išsakyti lūkesčiai ir pristatyti ateities planai.

Ketvirtadienio popietę į Lukšių kultūros centrą susitikti su rajono meru Edgaru Pilypaičiu, vicemeru, vietos gyventoju Dariumi Jakavičiumi ir savivaldybės administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi atskubėjo aktyviausi šios seniūnijos bendruomenių nariai, bendruomenių pirmininkai, įstaigų ir organizacijų atstovai. Po rajono mero kalbos apie rajono aktualijas žodį tarė jau šimto darbo dienų sukaktį švenčiantis naujasis vietos seniūnas Vytautas Andziulevičius. Seniūnas padėkojo vietos gyventojams už jų neabejingumą savo krašto bėdoms, aktyvumą, išvardijo kartu nuveiktus darbus ir artimiausius sau pačiam išsikeltus uždavinius, kurių dalį įgyvendinti galės tik tada, jeigu jį palaikys ir jam padės vietos žmonės. V. Andziulevičius pasidžiaugė, kad seniūnijai padėjo pažvyruoti vietos kelius tiek seniūnaičiai, tiek Lukšių žemės ūkio bendrovė. Dar vienas neseniai seniūnijos nuveiktas svarbus darbas – Zyplių dvaro parko ir miško netinkamų medžių sutvarkymas, medienos ruošimas. Pasirodo, jog iš tos medienos pagamintų malkų užteks ne tik seniūnijos reikmėms, bet ir keliolikai sunkiau besiverčiančių šeimų. Anot seniūno, šiuo metu vyksta Lukšių seniūnijos administracinio pastato remontas, o jau spalio pradžioje žadama čia švęsti darbų pabaigtuves. V. Andziulevičius padėkojo ir keliems aktyviems lukšiečiams, kurie prisidėjo prie suoliukų, kurie dabar sustatyti miestelyje prie treniruoklių, gamybos. Vietos gyventojai ir pats seniūnas itin džiaugiasi sutvarkyta Lukšių tvenkinio aplinka ir prieš porą savaičių ten suorganizuotomis žvejų varžybomis.

„Aš ir pats netikėjau, kad taip viskas įsisiūbuos su tuo tvenkiniu – dabar ten turime išvalytą paežerės parką, sutvarkyti lauko tualetai, viskas gražu, švaru. Džiugu, kad prie to tvarkymo prisidėjo Šakių medžiotojų ir žvejų draugija, vietos bendruomenė – žemdirbiai, verslininkai bei pats iniciatorius, vietos seniūnaitis Gintautas Linartas“, – dėkojo seniūnas visiems neabejingiems bendruomeniečiams už talką ir gražią žvejų bei miestelio šventę.

Pasak V. Andziulevičiaus, dabar seniūnija skuba aptvarkyti senas kapinaites, kad šios neliktų visiškai apleistos, o artimiausiu laiku didžiausias seniūno uždavinys  – nugyvento seniūnijos technikos parko, ūkio padargų inventorizavimas. Susitvarkiusi dokumentus seniūnija kartu savivaldybės administracija ketina atsisakyti perteklinio turto ir žiūrėti, kaip įsigyti trūkstamos technikos, kuri labai reikalinga aplinkos priežiūrai ir ūkio darbams atlikti.

„Mano pirmas planas – suburti visas vietos bendruomenes, gyventojus, organizacijas, įmones bendram Lukšių seniūnijos gerovės kūrimui: aplinkos tvarkymui, medžių sodinimui, gėlių priežiūrai. Seniūnija neturi tiek darbo jėgos, kad pati pajėgtų viską aprėpti, be to, nepamaišytų ir gražios idėjos, iniciatyvos“, – sako seniūnas.

Tiek seniūnas, tiek gyventojai nerimauja dėl Lukšių miestelio centre turinčio prasidėti infrastruktūrinio projekto, kurio vis dar nesulaukia. Čia savivaldybės administracijos direktorius D. Grincevičius paaiškino, jog pirmadienį bus plėšiami vokai, gal jau bus surastas rangovas, o jeigu per 15 d. skundų neatsiras, tai ir realūs darbai netrukus turėtų prasidėti. Savivaldybė miestelio projekto įgyvendinimui dar turi 6 mėn., žinoma, žiemą darbai gali būti atidėti. Liepalotų kaimo gyventojai taip pat sunerimę, kodėl nevyksta Ąžuolų gatvės asfaltavimo darbai. Pasak rajono mero E. Pilypaičio, įmonė yra įsipareigojusi tą gatvę išasfaltuoti dar šįmet, bet šiuo metu darbai nevyksta, nes vienas pagrindinių rangovų įmonės žmonių susirgo koronavirusu.

Seniūnas V. Andziulevičius sako, jog seniūnija šįmet per plačiai užsimojo ir pažadėjo, jog netrukus miestelio kapinėse bus įvestas vanduo ir įrengtas apšvietimas, tačiau tie darbai dar truputį užtruks. Seniūnas dėkojo Daineliams už tam tikslui padovanotą vamzdį ir sakė, kad darbai stringa, nes tokiems darbams nelengva laiku rasti tinkamą techniką, o ir pinigų trūksta, tad vėl bus kreiptasi į geros valios žmones. Seniūnas sako, jog reikia įvesti tiek apšvietimą, tiek vandenį į visas kapinių vietas, kad po kurio laiko vėl nereiktų kasioti žemės naujose vietose. Atliekamus suaukotus pinigus žadama panaudoti kapinių tvoros sutvarkymui. Taip pat ateinančiais metais seniūnijoje žadama įrengti daugiau apšvietimo, sutvarkyti ar įrengti daugiau pėsčiųjų takų.

Po seniūno kalbos apie gyvenimą ir problemas seniūnijoje pasisakė seniūnaičiai bei bendruomenių pirmininkai ar atstovai, žodį tarė ir vietos klebonas. Plynių gyventojams reikia asfalto kelyje Lukšiai–Sintautai, o Lepšių bendruomenė taip pat tikisi asfaltuoto kelio Lukšiai–Griškabūdis. Abu objektai yra Kelių direkcijos ir čia rajono vadovai vietos gyventojams mažai ką gali padėti, tačiau ragina konsoliduotis ir kreiptis į įvairias ministerijas ne tik gyventojus, bet ir žemdirbius.

„Lepšių kelias prieš pat sudarinėjant prioritetų sąrašą yra pažvyruotas, todėl į jį neinvestuos greitai savininkas pinigų, jis atsidūręs pačiame gale. Jeigu į ką ir galima nukreipt dėmesį, tai bus Plynių žvyrkelis, nes jis dar nepažvyruotas. Jis yra gyvesnis, gamybinis, eismas intensyvus“, – sako vietos gyventojas, Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkas Juozas Dainelis.

Jam antrina ir Lukšių žemės ūkio bendrovės agronomas Jonas Bakas, kuris sako, kad prie šio kelio yra „Linas Agro“ elevatoriai, eismas intensyvus, vežami dideli svoriai, to kelio verkiant reikia nors iki Plynių kaimo.

Kalbant apie darbo jėgos stygių seniūnijoje, J. Dainelis pastebėjo, jog šį klausimą galima spręsti ir per bendruomenės įgyvendinamus projektus, kuriais įsipareigojama sukurti papildomų darbo vietų. Anot J. Dainelio, tokie projektai, kad vietos bendruomenės kažkuo prisideda prie šio krašto gerovės, yra prioritetiniai, nes jie atneša naudą pirmiausiai vietos žmonėms, o seniūnija galėtų pirkti jai trūkstamas paslaugas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.