Ministerija siūlo naują vaikų dienos centrų finansavimo modelį

vaiku dienos centre
Šiuo metu už kiekvieną vaikų dienos centrą lankantį vaiką mėnesiui savivaldybė moka po 27,5 euro, ministerija siūlo, kad savivaldybės prisidėjimas didėtų iki 30 eurų už vaiką, o jeigu tai neįgalus vaikas, kad suma sudarytų 60 eurų. „Draugo“ archyvo nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo šių metų vaikų dienos priežiūrą gali teikti tik akredituoti dienos centrai. Šiuo metu rajone yra 11 vaikų dienos centrų, kuriuos, lapkričio 1d. duomenimis, lankė 229 vaikai. Nuo ateinančių metų keisis ir finansavimo modelis. Nors kol kas nauja tvarka tik siūlymų ir svarstymų stadijoje, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad finansavimas gali priklausyti nuo dienos centrą lankančių vaikų skaičiaus. Neabejojama, kad reikės ir didesnio savivaldybės prisidėjimo.

Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Jankauskienės, nuo rugsėjo 1 d. veiklą, užsidarius mokyklos skyriui, nutraukė Sudargo vaikų dienos centras, tačiau akredituotas Vaikų globos namų dienos užimtumo centras, tad bendras rajone veikiančių dienos centrų skaičius nekinta.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad nors pati akreditacija dienos centrams yra gana naujas dalykas, pagrindiniai reikalavimai išlieka nepakitę. Svarbu, kad su vaikais dirbtų bent vienas išsilavinimo kriterijus atitinkantis socialinis darbuotojas ar socialinis pedagogas (nebūtinai visu etatu). Be to, vaikų dienos centre turi būti daugiau nei viena patalpa, kuriose vaikams būtų teikiamos socialinės priežiūros paslaugos. Norint gauti valstybės ir savivaldybės finansavimą, dienos centrams keliamus reikalavimus atitikti būtina.

Pagal šiuo metu skelbiamus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymus, nuo 2022m. finansavimas dienos centrams keisis, manoma, kad jis priklausys nuo dienos centrą lankančių vaikų skaičiaus. Planuojama, kad nevyriausybinių organizacijų vaikų dienos centrams, kuriuos lanko nuo 10 iki 15 vietų, būtų skiriama po 17 tūkst. 500 eurų metams. Įstaigai, kurioje dienos priežiūrą gali gauti 16–25 vaikai, būtų skiriama 18 tūkst. 500 eurų metams, kuriose 26–35 vietos – po 19 tūkst. 500 eurų metams, kuriose 36 iki 45 vietos – po 20 tūkst. 500 eurų metams, o toms, kuriose yra 46 vietos ir daugiau – po 21 tūkst. 500 eurų metams.

Tų įstaigų, kurių teisinė forma yra biudžetinė įstaiga, finansavimo modelis dar kitoks, bet mūsų rajonui tai neaktualu. Ministerija skelbia, kad finansavimas taps dosnesnis ir taiklesnis – daugiau lėšų gaus tie vaikų dienos centrai, kuriuos lanko daugiau mažųjų.

Mūsų rajone daugiausiai vaikų yra Lekėčių vaikų dienos centre, kurį vidutiniškai kasdien lanko po 31 vaiką. Mažiausiai vaikų turi Gelgaudiškio vaikų dienos centras. Čia kasdien vidutiniškai susirenka po 15 vaikų.

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos D. Pilypaitytės, dar anksti kalbėti, kaip vaikų dienos centrai gyvuos pasikeitus tvarkai.

„Net nežinau, iš kur ta mintis, kad finansavimas priklausytų nuo dienos centrą lankančių skaičiaus, bet ne nuo mūsų čia priklauso. Sunku kažką komentuoti, dar bus pasitarimas, galbūt kažkas keisis, galutinių sprendimų nėra“, – komentavo D. Pilypaitytė ir nebuvo linkusi prognozuoti, ar mažiau vaikų turintiems dienos centrams nebus sunkiau išgyventi.

Anksčiau vaikų dienos centrų finansavimui gauti projektus teikdavo pačios organizacijos, o 10 proc. prisidėdavo savivaldybė.

Pavyzdžiui, Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė sako, kad seniai turėjo būti tokia tvarka ir numatomus pokyčius vertina teigiamai.

„Yra skirtumas, ar vaikų dienos centrą lanko 10 vaikų, ar 20. Juk ir darbuotojų daugiau reikia, ir visko daugiau reikia. Manau, bus gerai“, – vertino J. Arštikaitienė ir patikino, kad Šakiuose į dienos centrą kasdien susirenka maždaug po 20–25 vaikus.

Tiesa, yra aštuoni vaikai, kuriuos centras priima geranoriškai, tėvams prašant, nors vietų centre akredituota 25.

„Tėvai prašo, nes pradinuką reikia palikti vieną, tai gelbėjam. Mes pirmiausiai žiūrime į būtinybę“, – teigė Šakių vaikų dienos centro vadovė.

Vicemeras Darius Jakavičius sako, kad nors kol kas galimi pasikeitimai yra tik projektinis pasiūlymas, tačiau praktika byloja, kad projektai dažniausiai būna patvirtinti.

Šiuo metu už kiekvieną vaiką mėnesiui savivaldybė moka po 27,5 euro, ministerija siūlo, kad savivaldybės prisidėjimas didėtų iki 30 eurų už vaiką mėnesiui, o jeigu tai neįgalus vaikas, kad suma sudarytų 60 eurų.

Tiesa, finansavimo dydžiai keitėsi ir šiais metais. Jei 2020 m. savivaldybei prie vaikų dienos centrų išlaikymo tekdavo prisidėti apie 33 tūkst. eurų per metus, tai 2021-aisiais ši suma šoktelėjo iki 79 tūkst. eurų. Vicemero manymu, jei bus patvirtintas dabartinis finansavimo modelis, savivaldybės prisidėjimas gali padidėti ir iki 90 tūkst. eurų per metus.

„Žinoma, tai yra iššūkis savivaldybei, bet vaikai – prioritetas“, – sakė jis.

Vaikų dienos centruose vaikams organizuojamas užimtumas, maitinimas, teikiama įvairiapusiška pagalba, ugdomi kasdieniai, socialiniai vaikų gyvenimo įpročiai. Į vaikų dienos centrus vaikus nukreipia vaiko teisių apsaugos specialistai, mokykla, socialiniai darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.