Beglobių kačių likimas: vieni globoja, kiti – nuodija

kate prie konteinerio
Gyvūnų globėjos paviešino nuotrauką su negyva kate ir ragino piktavalius pasigalvoti bei taip nesielgti, atkreipė dėmesį, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais gresia ir atsakomybė. G. Drevininkaitytės nuotr.


Šakių rajone vis aktyviau veikiančioms bešeimininkių gyvūnų globėjoms senka kantrybė – moterys pavargo skaičiuoti prie daugiabučių namų brutaliai nuodijamas kates. Globėjos atviros – teks kreiptis į teisėsaugą, nes taip žiauriai Šakiuose su gyvūnais elgiamasi jau kelinti metai.
 
Neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ specialiai aktyvisčių Gretos Drevininkaitytės ir Gabrielės Jurkevičės sukurtoje grupėje „Šakių augintiniai – dingo/rasti/dovanojami gyvūnai Šakiuose ir Šakių rajone“ pasirodė toks įrašas: „Dėmesio Šakių miesto gyventojai, ypatingai šių daugiabučių gyventojai adresais –Vytauto g., V. Kudirkos g., Bažnyčios g. Geranoriškai ĮSPĖJAME (kai kuriuos asmenis) jei ir toliau bus nuodijamos bešeimininkės katės, būsite paviešinti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, pagal ANK 346 straipsnį 18 dalį (Žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo devynių šimtų iki trijų tūkstančių dviejų šimtų eurų, O jeigu gyvūnas nužudomas, tai pagal BK 310 str. 1. Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.) Gauname ne pirmą skundą, kad bešeimininkės katės yra žudomos jūsų kiemuose. Mes žinome, kas tai daro. Bijome, kad ir išleidžiami augintiniai į lauką gali suėsti užterštą maistą. Geriau padėkite mums sugaudyti kates, sterilizuoti, pagloboti po sterilizacijos porą dienų ir paleisti atgal, taip jos nesidaugins ir žmonės galės toliau jas pamaitinti, bet jei bus nuodijama ar kitaip kankinama, bus kreipiamasi į aukštesnes institucijas. Tad mielas žmogau, nustok, nes kitaip gyvenimas tau atlygins dvigubai skaudžiau“ (kalba netaisyta – red. past.).

Paviešintas ne tik įspėjimas, bet ir nuotrauka, kurioje matyti prie daugiabučių konteinerių tarp lapų krūvos gulintis negyvas katinas. Susisiekus su gyvūnų globėjomis, paaiškėjo dar kartesnė tiesa.

„Taip, tai eilinis kartas, kai gaunam pranešimą apie nunuodytas kates. Esu pati mačiusi ištisas šeimas išnuodytas, nes kai padeda jauką su nuodais, tada apsinuodija visi toje vietoje buvę katinai, ištisos šeimynos. Daug išnuodyta tų kačių, nesuskaičiuoju jau kiek. Esu pati mačiusi ir tuos jaukus prie daugiabučių namų, po balkonais. Dažniausiai tai būna maistas su jame įdėtais mėlynos spalvos ar rožinės spalvos milteliais ar tabletėmis“, – komentavo situaciją G. Jurkevičė.

Moteris sako: jei katės nenunuodytos, tai užmuštos – dažnai galima rasti po negyvą katę prie daugiabučio. Dabar moterims pranešta apie vieną negyvą katę, tačiau to namo gyventojai sako, jog per vasarą buvo dar keli tokie atvejai.

„Į mus kreipėsi žmonės, nes bijo, kad jų šunys suras ir suės tą jauką. Kaip nesupranta, kad tokį jauką gali suėsti ir pačių daugiabučių gyventojų augintiniai, kurie išeina į kiemą!“ – stebisi gyvūnų globėja.

Bešeimininkiais miesto augintiniais besirūpinančios dvi jaunos moterys sako, kad taip bus tol, kol tokie žudytojai jausis nebaudžiami ir nebus iš tikrųjų nubausti. G. Jurkevičė teigia, kad šiuo įrašu jos pirmiausiai norėjo įspėti, kad piktavaliai pasigalvotų ir taip nesielgtų, nes pranešti tarnyboms galima bet kada. Moteris neslepia, kad neatmeta ir tokios galimybės, nes kitos išeities jau nemato.

Šis įrašas susilaukė ir komentatorių dėmesio – didžioji dauguma bjaurėjosi tokiu žmonių elgesiu su gyvūnais, bet atsirado, kas gyvūno globėjas kritikavo už negyvo katino nuotrauką.

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius patikino, kad visais atvejais, gavę pranešimą apie žiaurų elgesį su gyvūnais, pareigūnai pradeda tyrimus, o tokių pranešimų rajono komisariate per metus vidutiniškai būna apie dešimt. Viršininkas ragina gyventojus netylėti ir pranešti apie tokius atvejus, juolab kad tai galima padaryti anonimiškai, elektroniniu būdu, per epolicija.lt portalą. A. Kvederevičius sako, jog gyventojai ten gali surašyti viską, ką žino apie atvejį, pridėti nuotraukų, pateikti visus žinomus faktus ar netgi nurodyti asmenis – tai tik padės pareigūnams greičiau ištirti įvykį.

Prieš kurį laiką pasirodė moterų pranešimas, kad prie jų jungiasi dar keli savanoriai, renkama parama į dviejų veterinarijos klinikų sąskaitas.

„Visi gauti pinigėliai iš žmonių ar įmonių tiesiai keliaus į dvi sąskaitas ir bus naudojami gydymams, reikalingoms operacijoms, sterilizacijoms/kastracijoms, gyvūnų ženklinimui (čipas) ir bet kokiai kitai procedūrai, kurios tuo metu reikės. Tai yra didelis pasiekimas mums, jaučiamės išgirstos ir su visų jūsų pagalba jaučiamės dar labiau reikalingos ir tariame didelį ačiū jums“, – rašė G. Jurkevičė.

Rita Plaušinaitytė-Šerkšnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.