Pastatas vis labiau panašėja į vaiduoklį

silgaliu dvaras 1
Nuo praeitų metų rudens, kai nuo buvusio Šilgalių dvaro sodybos ūkinio pastato buvo nuardytos ir išvežtos plytos, apardytas pastatas tapo dar nesaugesnis. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šilgališkių rūpestis buvusio dvaro ūkinio pastato likimu tęsiasi kone metai. Pernai dalis pastato  buvo nugriauta, tiksliau, išvežtos tik plytos. Beveik metams praėjus gyventojai sunerimę – išgriauta pastato dalis pavojinga ir bet kada gali įvykti nelaimė.

Redakciją pasiekė sunerimusių Šilgalių kaimo (Slavikų sen.) gyventojų laiškas dėl buvusio  Šilgalių dvaro sodybos ūkinio pastato. Jo šiandien pastatu jau negali net pavadinti, greičiau, jis labiau panašėja į vaiduoklį.

„Dvaro teritorija iki šiol nesutvarkyta... ir yra kritinės būklės... dar blogiau, nei buvo iki tol.

Kada jums ponas davė interviu? Pernai. Ir sakė bus sutvarkyta. Lapkritį per šalta? O tai vasara per karšta gal? Pastatas atrodo siaubingai. Gėda visam Šakių r., ką daro  valdžia?“ – rašoma laiške.

Išties dar pernai lapkričio mėnesį kaunietis verslininkas Vytautas Leonavičius nusiardė pastato dalį (žodišku susitarimu plytas nusipirko – aut.pastaba) ir plytas išsivežė. Tuomet V. Leonavičius dievagojosi, kad viską sutvarkys dar šį pavasarį.

„Mes ne griaunam, atvirkščiai, mes tas griuvenas, plytas prikeliam naujam gyvenimui. Plytas duodam dvarų, bažnyčių restauravimui, saugojam kiekvieną plytą. Mes tik tvarkom...“ – aiškino pernai prie pastato užtiktas ir pakalbintas verslininkas.

Kaip šiandien kalba dvaro pastatu susirūpinęs kraštietis Šarūnas Mikelaitis, situacija su nugriauta pastato dalimi išties situacija tragiška.

„Dabar daug blogiau, nei buvo. Išsirinko plytas ponas ir išsinešdino. Kalbėjo, kad plytos bus panaudotos dvarams atstatyti, o dvaro vietoje vešės nežmoniško žalumo pieva. Deja, realybė kita. Plytos nurinktos, griuvėsiai stovi“, – sako vyriškis.

Priminsime, kad šiuo metu dalis pastato yra likusi, mat šios dalies šeimininkai pernai nesutiko parduoti minėtam verslininkui plytų. Savininkams atstovaujanti Vilija dar pernai kalbėjo, kad V. Leonavičiui nugriovus pastato dalį, nebeliko kitos išeities, tik aptverti dėl saugumo „Stop“ juosta likusią dalį, kuri priklauso jiems.

„Kai pernai susirinko plytas, išvažiavo, niekas daugiau nesirodė. Nieko nedarė. Nė piršto nepajudino. O mūsų pastato dalis kaip stovėjo, taip ir stovi. Dar pernai aptvėrėm „Stop“ juosta dėl saugumo. Kol kas nesvarstėm, ką darysim su mums priklausančia pastato dalimi. Tas pastatas stovėjo šimtą metų ir dar tiek būtų stovėjęs. Nugriaudamas pastato dalį tik kraštovaizdį sugadino. Be to, liko pastoliai ir perdanga, kuri bet kuriuo metu gali įgriūti ir atsitikti nelaimė“, – nerimo neslėpė Vilija.

Situacija dėl pastato likučių susirūpinęs ir Šilgalių seniūnaitis Arūnas Stravinskas. Anot jo, dabar likęs tik šiukšlynas.

„Su paskutine plytų palete pernai dingo ir to pastato dalies šeimininkas. Manau, kad kažkas turėtų priimti sprendimą. Tokia betvarkė negali likti. Yra statybų inspekcija, kuri galbūt prižiūri tokius griovimo darbus. Kažkas davė leidimą griovimui“, – kalbėjo seniūnaitis.

Teiraujamės savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, ar yra priemonių apleisto pastato šeimininkus kaip nors priversti susitvarkyti ar bent nubausti administracine nuobauda. Kaip patikslino A. Šlėderis, dar liepą savivaldybės taryba patvirtinto Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto nustatymo tvarkos aprašą, kuris reglamentuoja nekilnojamojo turto, kuris yra apleistas ar neprižiūrimas, nustatymą, aprašo sudarymo ir keitimo procedūras.

„Pirmiausiai yra pastato savininkai ir jie privalo jį prižiūrėti. Pagal liepos mėnesį tarybos priimtą tvarką, seniūnai renka informaciją apie apleistus statinius. Bus sudarytas sąrašas, kuris bus patvirtintas tarybos ir jų šeimininkai apie tai bus informuoti, o jei nesitvarkys, bus nustatytas padidintas nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Bet ne visi apleisti pastatai papuls į tą sąrašą, – aiškino vedėjas. – Išeina, kad apleistų pastatų priežiūra yra kaip ir savivaldybės funkcija, tačiau mes galim tik paraginti šeimininką susitvarkyti, parašom raštą, o jei nesitvarko? Kas toliau? Nėra tolimesnio mechanizmo. Turime pripažinti, kad tokių apleistų pastatų, nors ir turinčių savininkus, tik daugėja.“

Dar priminsime, kad Šilgalių dvaro ūkinis pastatas teisiškai neįregistruotas, mat žmonės jį įsigijo už kolūkio pajus, bet vėliau, deja, pastato nuosavybės neįregistravo. Situaciją dėl grėsmę keliančio Šilgalių dvaro pastato žino ir buvęs Slavikų seniūnas Valdas Dumčius. Jis pastatą griovusius ir plytas išsivežusius verslininkus tiesiog išvadino apgavikais.

„Jie prapuolę, neina pastatą griovusiems ir žadėjusiems viską susitvarkyti verslininkams priskambinti. Vienas gyventojas, kuriam pastatas priklauso, jau garbaus amžius. Ką jis gali ten tvarkyti, ką jį ten gali bausti už apleistą statinį? Čia tokia pasidarė nedėkinga situacija su tuo pastatu. Kažką su juo pastatu turės seniūnija daryti, nugriauti tuos pavojingus pastolius, kad vaikų neprispaustų“, – kalbėjo V. Dumčius.

Kalbantis su šio pastato vienos dalies šeimininku Tautvydu Juškaičiu šis pripažino, kad dalimi pastato jam žodiškai leido naudotis ankstesni pastato pajininkai. O atvykę verslininkai paprašė leisti nusigriauti tą  dalį.

„Man jie kalbėjo, kad nusigriaus plytas ir naudos jas ant Šešupės kranto planuojamiems senelių namams statyti. Jie tik žadėjo... Išsivežė plytas ir dingo. Skambinau, rašiau į el. paštą – jokio atsakymo negavau“, – pasakojo vyriškis.

Su minėtu V. Leonavičiumi susisiekti nepavyko, o prisiskambinus jo verslo parneriui, deja, šis  situacijos nekomentavo, bet žadėjo šilgaliečių nuogąstavimus perduoti V. Leonavičiui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.