Netikėtas susitikimas apvertė gyvenimą aukštyn kojom

akitos
Jau 10 metų veislyno „Amerikono nota“ savininkės Rasos Martinaitienės rytas prasideda, o diena pasibaigia šunų vedžiojimu. Tai tapo įpročiu, be kurio jos gyvenimas išsimuštų iš vėžių. (D. Rimaitytės nuotr.)


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Girėniškė Rasa Martinaitienė jau dešimt metų kiekvieną rytą pradeda pasivaikščiojimu su savo augintiniais – amerikiečių akitų veislės šunimis. Šiandien ji prasitaria, kad būtų norėjusi viską pradėti dešimt metų anksčiau, nes būtent ši veislė, kurią įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio, jai padėjo sugrįžti į save ir gyventi taip, kaip nori – būti laisvai, dovanoti savo rūpestį, pamatyti pasaulį. Šiuo metu jos veislyne „Amerikono nota“ gyvena keturi nuostabūs šunys – Cherry, Persikas, Iraja ir Atlanta-Bekė.

Amerikiečių akitos – inteligentiški ir intelektualūs šunys – ne pirmieji Rasos gyvenime. Prieš tai ji augino gal septynių veislių keturkojų – rotveilerį, Vidurinės Azijos aviganius, vokiečių dogą, spanielį ir daug vadinamųjų kiemsargių, tačiau nė vienas neturėjo kilmės dokumentų. Kodėl šiandien svarbu kalbėti apie atsakingą veisimą? Todėl, kad be kilmės dokumentų, nors šuo ir panašus į tam tikros veislės atstovą, jo negalima vadinti grynaveisliu.

„Kai nusipirkau Vidurinės Azijos aviganį be dokumentų, apie kuriuos dar nieko nesupratau, nes galvojau, kad dokumentas – tai tas sveikatos pasas, kuriame skiepai surašyti, labai apsigavau. Jo kailis turėjo būti baltas, o šio šuns kažkoks gelsvas pasirodė, – prisiminė pašnekovė. – Man pasakė, kad jis iššviesės, tačiau šuns kailio geltonumas su kiekviena diena ryškėjo vis labiau. Tada ir pradėjau domėtis, kam tie dokumentai reikalingi, nes ne veltui veislynams sugriežtintos tiek DNR, tiek ir sveikatos patikros, o šuniukai turi atsirasti ne su kiekviena ruja, o tik vieną kartą per metus.“

Pasak R. Martinaitienės, yra tokių veislynų, kurie daro vieną vadą su dokumentais, o kitą be, nes egzistuoja ydingas požiūris, kad nereikia tų dokumentų, kurie kainuoja nuo 30 iki 50 eurų, o iš tiesų būtent dokumentas ir parodo, kad tu esi atsakingas už tai, ką veisi.

Pašnekovė prisiminė, kad jos pirma pažintis su amerikiečių akitų veisle įvyko 2013 m. Nors ji visada norėjo haskio, nes labai patiko jų riestos uodegos, bet, atsitiktinumas ar ne, keliaudama motociklu, vienoje iš Kazlų Rūdos savivaldybės kavinių susitiko su pora, kuri buvo atsivežusi tris amerikiečių akitas, girėniškės gyvenimą ir apvertusias aukštyn kojom.

„Mes su vyru susižavėję stebėjom tą reginį, kai pietų metu trys šunys ramiausiai guli po stalu ir nekaulija nė kąsnelio maisto iš šeimininko lėkštės, – pasakojo Rasa, prasitarusi, kad ilgai netrukus jie ir įsigijo pirmą tokį šunį iš tos pačios netikėtai kavinėje sutiktos poros. – Ne veisimui, ne parodoms, o kaip kompanjoną. Tai buvo jau šiek tiek vyresnio amžiaus kalytė, deja, jos draugija pasidžiaugėm tik apie vienerius metus, nes netekom po erkės įkandimo, kai dar nežinojom, kokios jos pavojingos keturkojams.“

Ji prisipažino, kad po to dvejus metus apie jokį šunį nenorėjo ir pagalvoti, bet kai gimė nauja vada, nesusilaikė ir išsirinko kalytę, kurią paprašė pavadinti Cherry. Pirmose šunų parodose ją vedė veisėja, tačiau netrukus R. Martinaitienė pastebėjo, kad šuo labiau reaguoja ir klauso jos, o ne veisėjos balso, nes tarp šeimininko ir šuns buvo užsimezgęs vidinis ryšys. Todėl ji nusprendė pasimokyti ir savo akitą parodose vesti pati. Žengti pirmuosius žingsnius į ringą ir kaip prižiūrėti, dresuoti, auginti šunis, jai patarimų negailėjo ir labai daug padėjo Šakių kinologų klubo prezidentas Valentinas Stiklius, pasienietis kinologas Edgaras Jevaitis, kitų rajono veislynų savininkai – Jurga Vizgirdienė („Sibiro magija“), Daiva Rimaitytė („Girios dvasia“), Reda Vaitonienė („Medeinos giraitė“) ir Deimantė Vaitauskaitė („Vieno kraujo“).

Veisėjos teigimu, amerikiečių akitų agresyvumas yra paveldimas, nes ši veislė turi karštakošių šunų kraujo, yra išvesta japonų akitas kryžminant su vokiečių aviganiais ir mastifais, todėl nesunkiai juos galima išprovokuoti ar padaryti agresyvius.

„Mes žengiam vienu žingsniu į priekį, kad to išvengtume. Jei akita sulojo, vadinasi, yra dėl ko, nes šie šunys be reikalo nevamsi. Tačiau mano komanda – „ša“ ir visi kieme tyli. Aš galiu su jais susitart griežtumu“, – tvirtino Rasa, pabrėždama, kad kiekvienas šuo turi savo charakterį, todėl, kai renkiesi šuniuką, reikia daug domėtis jo veisle, nes kol maži, tai visi pūkuoti ir geri, bet turi apsispręsti, ar perlipsi per plaukus ir jie tavęs neerzins, ar suprasi, ko dieną naktį los, ar galėsi lietui lyjant, sningant išeiti pavedžioti.

Pašnekovė neslėpė, kad 10 metų rytas vakaras nueina po 2–3 kilometrus su kiekvienu savo šunimi ir nė karto nebuvo minties, kad ji to padaryti negali ar kas kitas gali išeiti už ją.

„Jei ruošiuosi kokiai kelionei ir vyras pasisiūlo pavedžioti šunis, aš išsimušu iš vėžių, nes negaliu išeit į gamtą ir išsiliet“, – atviravo pašnekovė.

Veislyno „Amerikono nota“ savininkė įsitikinusi, kad būtent amerikiečių akitos yra jos šunys, kuriuos būtų norėjusi atrasti dar 10 metų anksčiau. Šiandien jos šunys jau turi visus įmanomus apdovanojimus, tad, atrodytų, tobulėti jau nėra kur, tačiau turbūt svarbiausias darbas išlaikyti tuos bruožus, kuriuos norėjo matyti ir per dešimtmetį sėkmingai įtvirtino keturiose amerikiečių akitų vadose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.