Kenkėjo apimtos Gelgaudiškio miško žaizdos tebekraujuoja

J. baceviciaus nuotr
Miškininkai skambina pavojaus varpais dėl Gelgaudiškio dvaro parko miške ir toliau plintančio žievėgraužio tipografo, kuris ir toliau naikina egles. (J. Bacevičiaus nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Miškininkai ir gelgaudiškiečiai vėl skambina pavojaus varpais dėl Gelgaudiškio dvaro parko miško, kad ir toliau nyksta eglės, apimtos žievėgraužio tipografo. Savivaldybės atstovė tvirtina, jog ir toliau bus vykdoma miško sanitarinė priežiūra ir atliekami sanitariniai kirtimai.

Paskutinio savivaldybės posėdžio metu tarybos narys Artūras Varankevičius informavo, kad viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie tris didelius žievėgraužio tipografo apniktų medžių židinius Gelgaudiškio dvaro parko teritorijoje esančiame miške.

„Ar savivaldai tai yra žinoma ir kokių veiksmų imtasi?“ – teiravosi tarybos narys.

Atsakydamas į tokį tarybos nario paklausimą, savivaldybės meras Raimondas Januševičius neslėpė sarkazmo.

„Šis klausimas mane nustebino. Jūs esate Gelgaudiškio bendruomenės narys ir puikiai žinote tą keturis ar kone šešis metus besitęsiančią istoriją dėl Gelgaudiškio dvaro mišką apnikusių kenkėjų. Mažiausiai keturis metus niekas nesprendė tos problemos. Jei būtų sprendimai padaryti prieš ketverius metus, tai šiandieną 700 kubų nenurašytume į malkas, kai buvo galima parduoti medieną už produktyvią kainą taip pat užkertant kelią kenkėjų plitimui, – kalbėjo meras. – Mes pirmu numeriu šito klausimo ėmėmės. Ir padarėme tuos darbus: iškirsta plynia ir dar laukia kitas etapas – pavieniai kirtimai. Nes jau Aplinkos ministerija atėjo su baudomis ir Gelgaudiškio seniūnas turėjo atsakyti ir susimokėti baudą už keturių metų neveiksmumą.“

Meras stebėjosi, kodėl žinant, jog bus įgyvendinamas projektas ir tvarkomi Gelgaudiškio dvaro parko takai, nebuvo anksčiau padaryti sprendimai dėl miško kirtimo, o dabar reikia verstis per galvas, kaip medžius išpjauti, medieną išvežti, nesugadinat jau įrengtos infrastruktūros Gelgaudiškio pažintiniame take.

Kad dėl Gelgaudiškio dvaro parko eglių gelbėjimo vyksta ypač glaudus bendadarbiavimas su savivalda, pasidžiaugė ir tarybos narė, gelgaudiškietė Ilona Šeflerienė. Kitas tarybos narys Romas Pukinskas taip pat įgėlė kolegai A. Varankevičiui: „Artūras, būdamas keturis metus atsakingo komiteto pirmininku, gyvena pats Gelgaudiškyje ir jeigu būtumėte nemiegoję ir likvidavę židinį, tai kenkėjai nebūtų užsiveisę. Ir nereikia čia labai nustebusio vaidinti...“

Kokia gi išties situacija šiuo metu Gelgaudiškio dvaro parko teritorijoje esančiame miške, teiraujamės Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninio padalinio miško apsaugos specialisto Jono Bacevičiaus, kuris ir paviešino apie, jo tvirtinimu, Gelgaudiškio miške aptiktus naujus žievėgraužio tipografo pakenkimo židinius. Pasak J. Bacevičiaus, pažeisti eglės medynai iškirsti gerai, belieka tik išvežti iš kirtaviečių šakas ir galima arti.

„Miške lankiausi prieš dvi savaites. Yra didoki trys nauji žievėgraužio tipografo apniktų medžių židiniai. Yra iškirsta 3,8 ha biržė, tačiau jau yra nemažai kenkėjo pažeistų dar žalių eglių, kurias pavasarį reiks kirsti, – kalbėjo J. Bacevičius. – Nudžiūvusios eglės sanitariniu požiūriu yra nepavojingos, tik estetiškai negražiai atrodo. Didžiausias pavojus yra žali medžiai. Didesnė dalis vabalų dabar jau krenta į paklotę žiemojimui, o kovo mėnesį apniks žalius medžius.“

Anot jo, vėl reiktų atlikti apie du hektarus plynų kirtimų bei maždaug tiek pat atrankinių.

„Miške žievėgraužio tipografo plitimas nestabilizuotas. Galėčiau tuos pažeistus medžius pažymėti ir reikia vėl pavasarį operatyviai atlikti plynus kirtimus bei atrankiniu būdu kirsti pavienes žalias egles“, – tikino miškininkas.

Anot J. Bacevičiaus, svarbu jau dabar ruošti kirtavietę pavasariniam medžių sodinimui.

„Išvežus šakas reikia suarti ir tai padaryti dar iki šalčių. Kad pasiruoštume ąžuoliukų ir eglių sodinimui. Jei savivaldybė nesusitvarkys ir nepasodins, turėsime kirtavietės vietoje šipšyną“, – teigė miškininkas.

Pasiteiravus savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Juodvalkienės apie tolimesnius darbus gelbstint egles Gelgaudiškio dvaro parko miške, ši patikino, kad ir toliau bus vykdoma miško sanitarinė priežiūra ir atliekami sanitariniai kirtimai.

„Esam užsiprašę Aplinkos ministerijos miško kirtimų normos kitiems metams, vėl samdysim miškininkus, kad šie atmatuotų biržes atlikti plyniems kirtimams, kreipsimės į Valstybinę miškų tarnybą dėl leidimo kirsti mišką, samdysim rangos darbus“, – numatomus darbus vardijo savivaldybės specialistė.

Pasiteiravus jos nuomonės dėl miškininko J. Bacevičiaus siūlymo kirtavietę paruošti rudenį ir atsodinti medžiais jau pavasarį, K. Juodvalkienė atsakė, kad „savivaldybė turi trejus metus miško atsodinimui“, ir plačiau negalėjo pakomentuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.