Rajone šventės praėjo be didesnių incidentų

fejerverkai nm
Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusių šv. Kalėdų laikotarpis ir Naujųjų sutiktuvės rajone praėjo be didesnių incidentų. Nors Šakių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus medikai vos spėjo suktis, nes pacientų per šventines dienas, kaip ir kiekvienais metais, gerokai padaugėjo, tačiau sulaukta daugiau besiskundžiančių persivalgymu ar pilvo skausmais nei susižalojusių su pirotechnika ar konfliktų, padauginus alkoholio, metu.

Pasak Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Šakių teritorinio skyriaus direktoriaus pavaduotojos Danutės Onos Bendžiūnienės, visos šių metų šventės praėjo ramiai – didelio iškvietimų padaugėjimo šventiniu laikotarpiu nebuvo, o tuos, kurių sulaukė, medikė pavadino įprastiniais.

„Gal rajono gyventojai išmoko švęsti, gal taip sutapo, nežinau, bet jokių didelių incidentų nebuvo“, – džiaugėsi D. O. Bendžiūnienė, vardindama, kad greitąją žmonės kvietė dėl įvairiausių priežasčių: galvos svaigimo, virusinių ligų simptomų ypač vyresniems žmonėms – karščiavimo, dusimo, per aukšto kraujospūdžio, širdies darbo sutrikimų, keletą kartų dėl insulto, kitų negalavimų.

Šakių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Irena Petrauskienė konstatavo, kad per kalėdinį laikotarpį medikai sulaukė daugiau besikreipusiųjų negu per Naujųjų sutiktuves, tačiau greičiausiai tik dėl to, kad kalėdinis laikotarpis  buvo truputėlį ilgesnis.

„Sulaukėm ir suaugusių, ir nemažai vaikų. Su visokiom ligom. Ir virusai, ir peršalimo ligos, ir kovidas dar mūsų nepalieka, serga ne vienas, – vardijo I. Petrauskienė, pridurdama, kad kojų, rankų traumos buvo kasdienės, nebuvo susižalojusių su pirotechnika. – Per kalėdinį laikotarpį buvo daugiau apsinuodijimų maistu, nusiskundimų pilvo skausmais ir padauginusių alkoholio. Žmonės šventė.“

Kaip informavo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Rolandas Pavalkis, Šakių rajonas visas šventes pasitiko ramiai – gruodžio 25 ir 31 d. degė suodžiai kamine, tačiau didesnės bėdos išvengta.

Pasak R. Pavalkio, gruodžio 25 d. daugiau pasidarbavo vėjai, išvartę medžius ant kelių. Jų šalinti teko vykti į  Kriaušaičių k. (Kidulių sen.), Ramoniškių k. (Sudargo sen.), Šilgalių k. (Šakių sen.). Kudirkos Naumiesčio ugniagesiai talkino kaimyniniam Vilkaviškio rajonui – Putinų k. (Klausučių sen.) padėjo likviduoti vėtros išverstus medžius.

Šakių r. policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius patikino, kad kalėdiniu laikotarpiu ir per Naujųjų sutiktuves išskirtinių įvykių, nebūdingų kasdienai, nesulaukta, šventės buvo ganėtinai ramios.

„Nors bendrasis pranešimų skaičius 15–20 proc. buvo didesnis nei įprastą dieną, tačiau neturėjom nei itin skaudžių, nei rezonansinių, nei kažkuo išsiskiriančių įvykių“, – tvirtino A. Kvederevičius, konstatuodamas faktą, kad kalėdinis laikotarpis buvo ramesnis nei senųjų metų palydėtuvės, sulaukta 25 proc. mažiau pranešimų, nors būta ir įvažiavusių į griovius, ir neblaivių prie vairo, ir smurto artimoje aplinkoje atvejų, ir kitokių nusižengimų.

Pasak Šakių policijos komisariato viršininko, per paskutinę gruodžio savaitę rajone registruoti 94 įvykiai, tai tik apie 17–20 įvykių daugiau nei įprastą savaitę, smurto ir vagysčių atvejų padaugėjo maždaug 5 proc.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajone Indrė Jurjonienė informavo, kad mūsų rajono savivaldybėje kalėdiniu laikotarpiu registruoti septyni pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų, tad situacija irgi įprasta. Saugi aplinka buvo užtikrinta keturiems vienos šeimos vaikams. Vaikai buvo laikinai apgyvendinti pas giminaičius. Naujųjų vakarą gautas tik vienas pranešimas dėl galimo vaiko teisių pažeidimo.

„Šventiniu laikotarpiu vaikai nesaugioje aplinkoje atsidūrė dėl tėvų tarpusavio konfliktų, suaugusiųjų nesaikingai vartojamo alkoholio, taip pat registruotas pranešimas dėl skyriumi gyvenančių tėvų nesutarimo dėl bendravimo su vaiku tvarkos“, – komentavo I. Jurjonienė.

Nors vis daugiau Europos miestų, tarp jų ir Vilnius, saugodami gamtą ir gyvūnus nuo streso,  atsisako triukšmingų naujametinių fejerverkų, pakeisdami juos lazerių šou, tačiau kitų šalies miestų ir regionų savivaldybės nepraleidžia progos švenčių metu į orą išleisti gausybės saliutų.

Ne išimtis ir Šakiai. Laikrodžiams mušant paskutines 2023-iųjų minutes, Šakių dangų nušvietė fejerverkai, kuriuos leido ir vietiniai gyventojai, ir dovanojo rajono valdžia. Kaip patikslino savivaldybės Apskaitos skyriaus vedėja Vitalija Tumienė, šiemet šventiniams fejerverkams iš rajono savivaldybės biudžeto buvo skirta 2 tūkst. 200 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.