Buksuojančios globos namų statybos nusitęsė dar pusmečiui

statybos bendr
Bendruomeninių vaikų globos namų statybos Šakiuose peršoko į trečius metus, dabar darbus viliamasi užbaigti iki vasaros. Rangovui jau priskaičiuota 7 tūkst. eurų delspinigių. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Nors bendruomeninių vaikų globos namų Šakiuose, Šaulių gatvėje, statyba jau seniai turėjo būti baigta, o liepos pabaigoje buvo žadama pabaigti dar iki praėjusių metų lapkričio, tačiau ir dabar ne visi darbai pabaigti, o pastato pridavimas nukeltas iki birželio. Panaši situacija ir su Gelgaudiškyje iškilusiais grupinio gyvenimo namais žmonėms su psichine negalia. Statybų terminas pratęstas iki šių metų kovo.

Tad akivaizdu, kad ne viskas vyksta taip sklandžiai, kaip tikėtasi.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Ižganaičio, Šakiuose statomų bendruomeninių vaikų globos namų projektas beveik baigtas ir visi pagrindiniai darbai padaryti – liko tik lauko darbai, kurių dėl gamtinių oro sąlygų šiuo metu neina atlikti.

„Jei darbai būtų atliekami dabar, jie būtų nekokybiški, nes reikia įrengti aikštelę prie namo, užsėti pievą, pasodinti medelius, kas numatyta, ir dar keletas smulkmenų. Išties piniginė vertė jų nedidelė“, – vardino administracijos direktorius, pridurdamas, kad dėl to projekto pridavimą, suderinus su Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA), teko atidėti iki kitų metų birželio.

V. Ižganaitis priminė, kad sutartis su rangovais – UAB „Conlista“ buvo pasirašyta dar 2022 m. kovo mėnesį, o praėjusių metų kovą projektas turėjo būti baigtas ir name apgyvendinti vaikai, tačiau dėl rangovo ir projektuotojo (UAB „Dalis erdvės“) nesusikalbėjimo nekart buvo tikslintos aplinkybės, techniniai sprendiniai, projekte darbai buvo stabdyti ir vėl tęsiami, žadant iki praėjusių metų spalio pabaigos objektą paruošti pridavimui.

Tačiau buvo problemų ir su darbininkais. Kadangi pati įmonė veikia Vilniuje, o darbininkų ieškojo Šakiuose, tai, pasak administracijos direktoriaus, buvo atvejų, kad ir vieną, ir kitą kartą dingo darbininkai. Be to, „rajone kvalifikuoti darbininkai nesimėto, nes jie turi savo kainą ir yra brangūs“. Anot pašnekovo, „ledai pajudėjo po paskutinio pokalbio“, kuris prieš porą mėnesių vyko su UAB „Conlista“ vadovais.

V. Ižganaitis džiaugėsi, kad techninę statinio priežiūrą kontroliavo ir nieko pro pirštus nepraleido IĮ „Palonas“ savininkas ir statybos inspektorius Vytautas Juškevičius iš Ariogalos.

Nuo birželio mėnesio rangovui už kiekvieną pradelstą dieną nuo sutarties sumos skaičiuojama 0,02 proc. delspinigių ir šiandien, kaip informavo administracijos direktorius, jau yra susidariusi 7 tūkst. eurų suma.

Projekto sąmatinė vertė yra 292 tūkst. eurų, šiuo metu, pašnekovo paskaičiavimais, gali būti likę nepadarytų darbų už maždaug 40–50 tūkst. eurų.

Užbaigus darbus, objektas patikėjimo teise valdyti bus perduotas VšĮ „Šakių diakonija“, vadovaujamai Virginijaus Kelerto. Bendruomeniniuose globos namuose galėtų įsikurti aštuoni tėvų globos netekę rajono vaikai.

Administracijos direktoriaus teigimu, laiku nepavyko pabaigti ir grupinio gyvenimo namų statybų Gelgaudiškyje. Pagal projektą pastate galėtų gyventi iki 10 proto ar psichinę negalią turinčių asmenų. Sutartis su rangovu MB „GVC pastatų valdymas“ buvo pasirašyta praėjusių metų kovą, tačiau numatytu šešių mėnesių laikotarpiu darbai nebuvo baigti, todėl nuo spalio mėnesio rangovui už kiekvieną pradelstą dieną nuo sutarties sumos pradėta skaičiuoti 0,02 proc. delspinigių.

Pasak V. Ižganaičio, rangovai „pakankamai gerai dirbo“, tačiau terminai buvo per trumpi – „praktiškai visi vidaus darbai baigti, liko tik pakeisti duris ir sutvarkyti aplinką“. Suderinus su CPVA, viską pabaigti numatyta iki šių metų kovo. Techninę šio statinio priežiūrą vykdo UAB „Darbesta“ ir jos įgaliotas asmuo Sigitas Bagdonas.

Tai, kad Šakiuose, Lukšiuose bei Gelgaudiškyje atsirastų bendruomeniniai grupinio gyvenimo namai psichinę ar proto negalią turintiems žmonėms, savivaldybės taryba pritarimą išreiškė beveik prieš ketverius metus. Tuomet būta nemažai susitikimų bei diskusijų su gyventojais, kuriems dėl tokios kaimynystės kilo daugybė klausimų.

Projekto įgyvendinimui buvo skirta daugiau nei 1 mln. 193 tūkst. eurų. Tačiau bent jau artimiausiu metu tokie namai atsiras tik Gelgaudiškyje, nes Lukšiuose tokio projekto įgyvendinimo atsisakyta visai, o Šakiuose vietoj statybų buvo svarstoma pirkti tris dviejų–trijų kambarių butus, kurie būtų kaip apsaugotas būstas ir juose galėtų įsikurti asmenys su proto ar psichikos negalia.

Grupinio gyvenimo namų paslaugas administruos Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centras. Jam bus priskirtos ir šalia grupinio gyvenimo namų įsteigtos socialinės dirbtuvės suvenyrų iš molio, medžio, stiklo, odos, kartono ir kt. medžiagų gaminimui, glazūravimui ir pakavimui. Socialinėse dirbtuvėse bus lavinami bendrieji ir specialieji darbiniai įgūdžiai, organizuojamas dienos užimtumas grupinio gyvenimo namų gyventojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.