Medžiotojų bendruomenę supurtė nesutarimai

Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Algimantas Glikas (centre), išgirdęs audito išvadas, pritarė pateiktoms rekomendacijoms pakeisti draugijos įstatus, išsirinkti revizorių. L. Poškevičiūtės nuotr.

Dar praeitų metų lapkričio mėnesį į redakciją kreipęsi medžiotojai išsakė įtarimus dėl, jų nuomone, Šakių medžiotojų ir žvejų draugijoje (MŽD) neskaidriai vykdomos finansinės veiklos. Buvo pradėtas draugijos veiklos auditas. Šių metų vasario 14d. draugijos vadovams bei valdyboms nariams audito išvada buvo pristatyta – apskaitos dokumentuose trūkumų nustatyta.

Nepritarė

 

Tradiciškai šalies medžiotojų bendruomenė mini Šv. Huberto šventę Raudonės pilyje. Ne išimtis ir praeiti metai. 

Prie renginio kasmet prisideda iš Šakių MŽD. Pasak kai kurių rajono medžiotojų, dar praeitų metų rudenį draugijos vadovybė per valdybos posėdį paprašė pritarti, kad būtų 5 tūkst. 800 eurų suma prisidėta prie šio renginio, tačiau buvo išsiaiškinta, kad Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) prašo mažesnės sumos. Tai ir paskatino valdybos narius pasidomėti draugijos vedama buhalterine apskaita, buvo pradėtas draugijos veiklos auditas. 

Šakių MŽD medžioklės žinovas, žuvininkas Gintautas Liepuonis tuomet aiškino, kad apie šventės parėmimą 5 tūkst. 800 eurų suma buvo kalbama tik prasidėjus šventės paruošiamiesiems darbams, jam pradėjus ieškoti kolektyvo koncertui, jie esą pasirodė gana brangūs. 

„Pateikiau valdybos nariams, kad preliminariai koncertas gali tiek kainuoti. Vyrai, aišku, pareiškė nepasitenkinimą, sakė, kad yra per brangu. Pradėjau ieškoti ir vesti derybas su kolektyvais, su „Vairu“ suderėjau koncertą už tris tūkstančius. Bet dalį sumos padengė respublikinė bei kitos draugijos, tai mūsų draugijai šventė kainavo 1 tūkst. 100 eurų“, – dar praeitų metų lapkritį pasakojo G. Liepuonis.

Paprašius LMŽD direktoriaus Laimono Daukšos pakomentuoti situaciją, jis tvirtino, kad šakiečiai geranoriškai pasisiūlė, kaip ir kaimyninė Jurbarko bei kitos draugijos, prisidėti prie šventės rengimo, buvo prašoma iš dalies apmokėti atlikėjo (grupės „Vairas“) pasirodymą.

„Tai draugijos vidinis klausimas. Be abejo, jei buvo prašoma didesnė suma, tai jau negražus gestas. Dabartinė vadovybė jokios nesąžiningos veiklos netoleruoja“, – tuomet kalbėjo L. Daukša ir prašė palaukti audito išvadų.

Griškabūdžio medžiotojų būrelio vadovas Petras Puskunigis (stovi) pasigedo veiklumo iš draugijos vadovo, kvietė ne išsidraskyti, o išsaugoti draugiją. L. Poškevičiūtės nuotr.

Neišsamūs protokolai

Ši istorija atsirito iki šių metų. Vasario 14 d. atvykęs L. Daukša susitiko su Šakių MŽD vadovu Algimantu Gliku, G. Liepuoniumi ir draugijos valdybos nariais, juos supažindino su audito išvada. 

Susitikimo pradžioje kalbėjęs A. Glikas pasidžiaugė saugiu medžioklės sezonu bei palinkėjo „taikos... ir draugijoje“.

LMŽD direktorius L. Daukša informavo, kad gruodį buvo gautas valdybos prašymas peržiūrėti Šakių MŽD 2020–2023m. buhalterinės apskaitos dokumentus ir pateikti išvadą dėl apskaitos dokumentų ir buhalterinės apskaitos duomenų teisingumo ar trūkumų bei patirtų išlaidų pagrįstumo ir įsigytų prekių bei paslaugų panaudojimo draugijos veikloje. 

„Peržiūrėjus pateiktus dokumentus, nustatyta, kad dalies išlaidų panaudojimui ekonominėje veikloje pagrįsti trūksta tinkamai užpildytų dokumentų, nėra deklaruojamos išmokamos fiziniams asmenims, valdybos posėdžių protokolai yra neišsamūs, dėl to ne visais atvejais įmanoma įsitikinti, ar įsigytos prekės ir paslaugos panaudotos draugijos veikloje“, – tokią audito išvadą perskaitė L. Daukša. 

Jis išvardijo ir Šakių MŽD siūlomas rekomendacijas, tarp kurių siūlymas pakeisti draugijos įstatus, išsirinkti draugijos revizorių, detaliau protokoluose aprašyti valdybos posėdžio metu priimtus sprendimus, ateityje deklaruoti fiziniams asmenims išmokamas išmokas, tinkamai pildyti grynųjų pinigų operacijas pagrindžiančius dokumentus ir kita.

„Pastebiu, kad visų Lietuvoje esančių rajoninių draugijų spraga – kompetencijų trūkumas buhalterinės ir finansinės apskaitos klausimais. Tai ypač pasimato ir renkant paramą Ukrainai“, – pastebėjimą išsakė L. Daukša.

Netrūko emocijų

Susitikimo metu kalbėjęs Gerdžiūnų medžiotojų būrelio vadovas Benas Kriščiūnas dar kartą teiravosi L. Daukšos – tai kokia suma iš tikrųjų LMŽD šakiečių prašė paremti renginį? L. Daukša sugrįždamas į 2022-uosius prisiminė ir padėkojo, kad tais metais vieni iš Raudonės pilyje vykusios LMŽD respublikinės medžioklės trofėjų parodos mentorių ir buvo Šakių MŽD.

„Pernai atlikėjui reikėjo 3 tūkst. 600 eurų bei 1 tūkst. 400 eurų įgarsinimui. Bet nuo pat pradžių visos kalbos buvo, kad šakiečiai parems puse sumos ir tik koncertą. 1 tūkst. 800 eurų – tokios sumos buvo prašoma. O galutinė suma, nusiderėjus su atlikėju, liko 1 tūkst. 100 eurų“, – aiškino L. Daukša. 

Išklausęs audito išvados A. Glikas pripažino, kad paminėtų audito išvadose „klaidų negali būti ir jas reikia taisyti“.

„Finansinių trūkumų nenustatyta. Tai tik žmogiškos klaidos. Esminė klaida – nemokėta teisingai pildyti protokolų. Todėl ir anksčiau siūliau steigti darbo grupę, kuri spręstų įvairius draugijos veiklos klausimus bei reikalus, – kalbėjo A. Glikas pridurdamas, kad jam vadovaujant draugijai pavyko bendromis jėgomis ją suvienyti: – Atėjau vadovauti nuo 2016 m., buvo susiskaldžiusių 11 medžiotojų būrelių ir 381 medžiotojas. Mes atskirai Hubertines švęsdavom. Šiandien medžiotojų skaičius rajone išaugo iki 600, draugijoje 22 būreliai.“

Tiesa, vėliau susirinkime neigiamų emocijų, žodžių pasisvaidymo vieniems kitų atžvilgiu netrūko, bet atsistojęs Pavingrupio medžiotojų klubo vadovas Jaunius Stonkus gėdijo vyrus dėl tokių pagiežingų pasisakymų ir kvietė valdybos narius pakartotinai rinktis po maždaug dviejų savaičių ir, detaliau išanalizavus audito išvadą, priimti atitinkamus sprendimus. 

„Šakių draugija esate lyderiaujantis skyrius ir mes džiaugiamės, kad prisidedate lėšomis prie mūsų organizuojamų veiklų. Turite gerą reitingą, bet nuvilnijo ta žinia apie atliktą organizacijoje auditą, išvadas. Turite susigrąžinti gerą reputaciją, kviečiu visiems padaryti kažkokį proveržį, ne tik pirmininkui ar draugijos darbuotojui. Išsiaiškinti tarp savęs ir versti baltą lapą...“ – linkėjo L. Daukša.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.