I.Haase: „Kai kurie tarybos nariai neturi savo nuomonės...“

haase_irena2Asta GVILDIENĖ

Jau įsibėgėjo pavasarį išrinktos rajono tarybos veikla. Dar keletas savaičių ir metai pakeis metus. Kokie jie buvo žmonėms, stojusiems prie valdžios vairo? Kaip jie vertina savo darbo rezultatus ir šiandieninį pragyvenimo lygį? Prieš porą savaičių šiais klausimais diskutavome su pirmuoju nepriklausomai kandidatavusiu tarybos nariu Edmundu Rinkevičiumi. Apie tai švenčių išvakarėse kalbamės su kita opozicijoje dirbančia tarybos nare Irena Haase.  

Nuotr. Tarybos narė I.Haase pritaria tarybos narių skaičiaus mažinimui ne tik dėl sumažėjusio rajono gyventojų skaičiaus, bet ir todėl, kad yra tokių narių, kurie į posėdį ateina tik rankos pakelti.

Ko daugiau matote šiandieniniame gyvenime: pozityvo, abejingumo, negatyvo?

Nežiūrint į susidariusią sudėtingą padėtį Europos Sąjungoje, šiandieniniame mūsų šalies gyvenime matau daugiau pozityvių negu negatyvių dalykų. Matau nuoseklų Vyriausybės ir Seimo darbą, stengiantis kontroliuoti situaciją Lietuvoje. Mūsų rajone norėtųsi daugiau diskusijų tarp opozicijos ir valdančiosios daugumos. Nors diskusijos kartais ir vyksta, tačiau galutiniame rezultate į opozicijos nuomonę labai retai atsižvelgiama. Todėl ir jaučiasi netinkamas požiūris ir net abejingumas kai kurioms seniūnijoms. Taip neturėtų būti.
 
Ar dirbdama taryboje keletą metų nepakeitėte nuomonės apie jos darbą?

O taip. Agitaciniu laikotarpiu nei vienas kandidatas nesako, kad pirmiausiai visos paslaugos ir darbai bus atliekami tik seniūnijoje, kurioje jis gyvena. Kalbama apie viso rajono žmones ir jų gerovės kėlimą. Po rinkimų situacija apsiverčia 180 laipsnių kampu. Būtų galima išsamiau paanalizuoti kai kuriuos lėšų srautus į tam tikras seniūnijas.   

Ar tikite, kad pranašaujama sunki ateinančių metų situacija gali pasikeisti?

Situacija įdomi todėl, kad savivaldybė nesugeba pilnai įsisavinti Europos Sąjungos lėšų ir taupiai bei racionaliai susiplanuoti savo biudžeto. Ką galima kalbėti apie lengvesnius šiuos ar ateinančius metus, jei savivaldybės biudžetinės įstaigos ir pati savivaldybė išsimoka įvairaus dydžio priedus -  „premijukes“, kaip juos pavadino vienas tarybos narys.

Norėtųsi išsamesnės analizės, iš kur savivaldybės biudžete atsiranda sutaupytos lėšos? Ar tai nenumatoma iškart, sudarant biudžetą? Juo labiau, kad jau keletas metų iš eilės vadinamos sutaupytos lėšos stebėtinai kartojasi tose pačiose įstaigose. Reikėtų didesnį dėmesį atkreipti ir analizuoti savivaldybės įmonių teikiamų paslaugų kainas, kurios vienaip ar kitaip veikia žmonių pajamas.

Ar į rytojų žiūrite su optimizmu? Kaip įvertintumėte šiandieninę Lietuvos padėtį?

Visada buvau optimistė. Gyvenimu nenusiviliu ir šiandien. Matau šalies ir savivaldybės vystymosi galimybes. Tačiau, mano manymu, reikėtų įtraukti daugiau specialistų į rajono perspektyvų analizę, nes mūsų rajone visi ES projektai ir darbai, finansuojami iš savivaldybės biudžeto, vykdomi pagal ,,tam tikrą schemą“. Jie turėtų būti apsvarstyti platesniu mastu. Visi objektai tvarkomi ne nuosekliai, o kaip atskiri vienetai. Nematau vykdomų darbų tęstinumo, sistemos.

Ar sunku dirbti opozicijoje?

Dirbti nesunku. Sunku, kai valdančioji dauguma negirdi pasiūlymų, aktyvių bendruomenių balsų, visai neanalizuoja susidariusių situacijų arba analizuoja jas, žvelgdami tik iš savo matymo taškų. Kai kurie tarybos nariai neturi savo nuomonės arba ją tuoj pat pakeičia, kam nors paliepus. Manau, kad tai tikrai niekam nedaro garbės.   

Kaip įvertintumėte šių metų tarybos darbą?

Labai dviprasmiškai. Ši taryba dar turėtų daug padirbėti formuodama nuomonę savo rinkėjams. Valdančioji dauguma sprendžia klausimus „gaisrų gesinimo“ metodu, todėl peršasi tokia mintis, kad, ką nori, tą ir daro. Aišku, daug gerų darbų padaryta, tačiau dėl kitų reikėtų pasvarstyti. Tačiau tai tegul sprendžia rinkėjai.   

Ar čia galioja patarlė: “vienas lauke ne karys”? Ar tenka vienai stoti prieš daugumos nuomonę?

Dažnai būna situacijų, kai opozicija stoja prieš valdančiosios daugumos nuomonę. Manau, kad su geru pasiūlymu visada būsi geras karys, nors ir vienas. Kadangi opozicijoje šioje taryboje esame penkiese, todėl lengviau galime apginti savo nuomonę vienu ar kitu klausimu. Tačiau ar ta nuomonė būna išgirsta? Čia jau kitas klausimas.  

Ar pritariate nuomonei, kad sumažėjus gyventojų skaičiui rajone, turėtų sumažėti ir tarybos narių skaičius?
Taip. Tarybos narių skaičius formuojamas atsižvelgiant į gyventojų skaičių. Juo labiau, kad yra ir tokių, kurie į posėdžius ateina tik rankos pakelti. Sumažėjus gyventojų skaičiui, turėtų sumažėti ir tarybos narių skaičius – susitaupytų savivaldybės biudžeto lėšos, naudojamos jų atlyginimamas išmokėti. Tačiau šis klausimas pirmiausiai turėtų būti sprendžiamas Seime.

Ko palinkėtumėte visiems rajono žmonėms ateinančių švenčių proga?

Visiems rajono ir Lietuvos žmonėms linkiu ramių, gražių Šv.Kalėdų ir linksmų Naujųjų metų. Linkiu kūrybingumo ir neblėstančios energijos, kurios mums visiems labai trūksta.

Dėkoju už pokalbį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.