Savo interesus gynusi sodų gyventoja apkaltinta savivaldžiavimu

eizieneGiedrė PLEČKAITYTĖ

Nors metai nauji, bet problemos išlieka vis tos pačios. Nesibaigiančios bėdos jau daug metų kamuoja Šakių seniūnijoje esančių Šilgalių sodų gyventojus, kurie neranda teisybės, aiškindamiesi kas gali važinėti jų pačių lėšomis tvarkomais keliais. Vienas jų didžiausias aistras keliantis kelias veikiau panašus į duobėtą pelkę.

Nuotr. Pirmadienį susirinkusi Administracinė komisija svarstė J.Antanaičio skundą dėl D.Eizienės (dešinėje) savivaldžiavimo.

Nesibaigiančios problemos

Paprastai neišvažiuojami keliai daugiausia problemų keldavo lietingą rudenį arba ankstyvą pavasarį. Tačiau dėl neįprastai šiltos šių metų žiemos situacija nesikeičia ir šiandien. Apie šias Šilgalių sodų bendrijos gyventojų problemas jau du kartus praėjusiais metais rašė ir laikraštis „Draugas“. Po laikraštyje pasirodžiusių publikacijų pasikeitė tik tai, kad prie pagrindinio įvažiavimo į sodus buvo pastatytas kelio ženklas, ribojantis sunkiasvorio transporto eismą. Beje, šis ženklas po atkaklių vietos gyventojų siekių buvo pastatytas tik praėjusių metų pavasarį. Tai, rodos, turėjo bent kiek apriboti sodų keliais vykstantį sunkiasvorių riedėjimą. Tačiau vietinių gyventojų teigimu, ženklo atsiradimas vis dėlto neišsprendė jų problemų.
 
Nepaliaujami kelių niokojimai trumpam liovėsi tik tuomet, kai Šilgalių sodų 5-osios gatvės pabaigoje, besiribojančioje su sodų bendrijos teritorija, buvo įrengta užtvara. Šioje vietoje pagal Sodų bendrijų įstatus ir turėtų būti užtverta tvora, juosianti visą sodų teritoriją. Galimai neteisėtai nuo sodų bendrijos besitęsiančiu keliuku  naudojasi už bendrijos teritorijos įsikūrusių trijų sodybų gyventojai, turintys savo kelius, vedančius tiesiai į plentą.

Tyla prieš audrą laikėsi iki tol, kol, matyt, su vienos iš minėtų sodybų savininko Juozo Antanaičio žinia, vėl buvo pradėtas vežti miškas. Sunkiasvorės mašinos, pravažiavusios sodininkų prižiūrimu keliuku jį vėl taip išgadino, kad net pėsčiomis praeiti tapo neįmanoma.  

Nesutarimai svarstyti Administracinėje komisijoje

Netekusi kantrybės Šilgalių sodų 5-osios gatvės ilgametė gyventoja Danutė Eizienė užtvarą užrakino savo spyna. Žinoma, dėl to kilo tikras sąmyšis. Apie tai J.Antanaitis pranešė ir rajono valdžiai. Ponios D. Eizienės užrakintą užtvarą nupjovė atvykę gaisrininkai, dalyvaujant Šakių seniūno pavaduotojui Alvydui Balaševičiui. Už savo interesus kovojančią sodų gyventoją D. Eizienę J. Antanaitis apskundė Administracinei komisijai.

Sausio 2 dieną savivaldybės vicemerės Rimos Rauktienės darbo kabinete vykusio komisijos posėdžio metu D. Eizienei buvo pareikšti kaltinimai dėl savivaldžiavimo. „Šiuo metu jums yra surašytas protokolas dėl savivaldžiavimo. Jūs savavališkai užtvėrėte kelią. Pažeisti J. Antanaičio ir dar kitų žmonių interesai“,- posėdyje kalbėjo vicemerė. Į tai D. Eizienė atrėžė, jog didelių diskusijų keliantis kelias planuose net neegzistuoja. Moteris kėlė klausimą, iš kur atsidaro šis kelias. Esą ji pati, jei būtų žinojusi, kad šalia jos skypo eina pagrindinis kelias, tuomet jo nebūtų pirkusi. Beje, sodų bendrijos įstatuose nurodyta, kad sodų teritorija yra uždara ir bendro naudojimo kelių neturėtų būti. Tuo pačiu moteris kėlė klausimą, kodėl sodininkai tik savo pastangomis ir lėšomis turi tvarkyti kelius, kad jais važinėtų žmonės, kuriems jie nepriklauso. Beje, paskutiniu metu vis labiau aštrėjant sodų kelių problemai, sodų gyventojai kreipėsi į vietos valdžią, kad ji pasakytų, kas turi prižiūrėti šiuos kelius. Žmonių teigimu, valdžios atstovai paaiškino, kad keliai priklauso sodų bendrijai, todėl jais turi rūpintis jos nariai. Žodžiu, visą laiką buvo aiškinama, kad tai sodų keliai, ir juos turi prižiūrėti patys sodininkai. Tačiau dabar bandoma įrodyti, kad tai bendro naudojimo kelias, nors tai liudijančių dokumentų kol kas nėra. Tad klausimas, kas turi prižiūrėti bendro naudojimo kelius? „Tiek metų gyvenam ir šiandien neaišku, kam priklauso sodo keliukai. Dėl to dabar reikia peštis.  Tame kvartale aš pati dariau planus, nes buvau paskirta seniūne. To kelio ten niekada nebuvo“,- kalbėjo Liucija Balčytienė, kartu su kitais žmonėmis savivaldybėn atėjusi palaikyti D. Eizienės.

Pirmadienį posėdžiavusi Administracinė komisija, išgirdusi gyventojų argumentus, nusprendė šią situaciją nagrinėti iš esmės. „Sprendžiant šią situaciją, į pagalbą pasitelksime žemėtvarkos specialistus, kurie mums parodys tikrus planus, rašytinius dokumentus. Tai didesnė problema ir ją reikėtų spręsti komplesiškai“, - teigė komisijos pirmininkė R. Rauktienė, pridurdama, kad D.Eizienės nubaudimas problemos neišspręs. Komisija sprendimą turi priimti per 15 dienų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.