Pirmą kartą Lukšiuose – Tarptautinis vaikų trikrepšio turnyras

trikrepsisAsta GVILDIENĖ
 
Rugsėjo 20 dieną Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje – sujudimas. Pirmą kartą čia buvo organizuojamas Tarptautinis vaikų iki 12 metų trikrepšio turnyras, skirtas 1939 metų Europos vyrų krepšinio čempionui Pranui Lubinui atminti. Pirmą kartą ši mokykla matė tiek daug garbių sporto, medicinos ir politikos įžymybių.
 
Nuotr. Trikrepšis (arba angl. Piterbasket) yra viena iš krepšinio žaidimo atmainų, 2002 metais pradėta vystyti Rusijoje, Sankt Peterburge, tačiau Lietuvoje dar nėra labai populiarus.
 
Kas yra krepšinis, nereikia aiškinti nė vienam Lietuvos gyventojui. O štai, kad trikrepšis (arba angl. Piterbasket) yra viena iš krepšinio žaidimo atmainų, 2002 metais pradėta vystyti Rusijoje, Sankt Peterburge, daugelis išgirdo pirmą kartą.  Didelė staigmena buvo ir tai, kad jo kūrėjas ir propaguotojas, pats dr. Anatolijus Nesmejanovas atvyko į vaikų trikrepšio turnyrą Lukšiuose ir šio sporto aistruoliai jį galėjo pamatyti gyvai.

Nuo įprasto krepšinio žaidimas skiriasi tuo, kad jame dalyvauja po tris kiekvienos komandos žaidėjus ir veiksmas vyksta apskritoje aikštelėje su koncentriniais apskritimais, ribojančiais 3 sekundžių, dvitaškių ir tritaškių zonas. Apskritimo centre stovi stovas su pritvirtintomis trimis standartinėmis krepšinio lentomis, sudarančiomis lygiakraštį trikampį. Žaidžiami 3 kėliniai po 15 min., kuriuos skiria 5 min. pertraukos. Bet kuri komanda gali pelnyti taškus, mėtydama į bet kurį krepšį. Žaidimo taisyklių paprastumas, galimybė atakuoti bet kurį krepšį, didelis rezultatyvumas, sportinis azartas, mažesnis žaidimo aikštelės plotas – privalumai, kurie gali būti išnaudojami žaidžiant mažesnėse aikštelėse, kiemuose, vaikų ir jaunimo tarpe.
Trikrepšio turnyre dalyvavo net 13 komandų. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bei vaikų darželio „Ąžuoliukas“ komandos susirungė su svečiais iš Gervėčių (Baltarusija), Punsko (Lenkija), Sankt Peterburgo (Rusija) sportininkais bei Kauno Arvydo Sabonio ir „Aisčių“ krepšinio mokyklų  auklėtiniais. Pirmąją – antrąją vietas turnyro teisėjai skyrė vienodą taškų skaičių surinkusioms ir tarpusavyje dėl laiko stokos negalėjusioms susirungti Gervėčių ir „Aisčių“ berniukų komandoms. Trečiąją vietą užėmė Punsko berniukų komanda. Beje, trikrepšio turnyre dalyvavo ir dvi mergaičių komandos. Pirmąją vietą laimėjo Kauno „Aistės“. Antroji vieta atiteko  Punsko komandos žaidėjoms. Visi turnyro dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais ir sportiniais marškinėliais. Jų treneriams įteikti Padėkos raštai. Prizinių vietų laimėtojai taures atsiėmė iš legendinio krepšininko Sergėjaus Jovaišos rankų.

Beje, Lukšių Vinco Grybo gimnazija fiksavo rekordą. Pirmą kartą čia lankėsi toks gausus garbių ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių sporto, švietimo, medicinos ir politikos įžymybių. Be trikrepšio kūrėjo ir propaguotojo A.Nesmejanovo bei praeityje garsaus krepšininko S.Jovaišos, turnyre dalyvavo buvęs ilgametis „Žalgirio“ komandos vidurio puolėjas Gediminas Budnikas,  Pekino olimpinių žaidynių  vicečempionas ir  Lietuvos tautinio olimpinio komiteto sportininkų komisijos pirmininkas Edvinas Krungolcas,  ŠMM Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vyriausiasis specialistas Jonas Vaščėga, Lietuvos neformaliojo švietimo centro kūno kultūros ir sporto ugdymo skyriaus vedėjas Gintaras Prunckus bei metodininkai Gintarė Ragauskienė ir Ričardas Ališauskas, Seimo kancleris Jonas Mileris, rajono meras Juozas Bertašius. Renginio organizatorius, buvęs garsus sportininkas ir treneris, sporto renginių organizatorius ir nusipelniusio sportininko Prano Lubino atminimo įamžinimo iniciatorius Pranas Majauskas pristatė  ir knygos apie Lietuvoje krepšinio krikštatėviu tituluojamą P.Lubiną autorių Skirmantą Leoną Karalevičių. Jis teigė, kad nors P.Lubinas ir gimė Los Andžele, Amerikoje, tačiau jo abu tėvai buvo išeiviai iš Lietuvos, gyvenę netoli Lukšių. Todėl atsižvelgdamas į patį faktą, kad P.Lubino šaknys Lukšių žemėse, P.Majauskas ir nusprendė Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje surengti pirmąjį Tarptautinį vaikų trikrepšio turnyrą, skirtą 1939 metų Europos vyrų krepšinio čempiono P. Lubino atminimui.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bendruomenė tikisi, kad ir ateityje gražus bendradarbiavimas su P.Majausku nenutrūks, o trikrepšis taps tokiu pat populiariu žaidimu, kaip ir krepšinis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.