„Linelis“ vienija narius bendrai veiklai

Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubas „Linelis“ vienija daugiau nei 100 narių, jo pirmininkė Biruta Jančaitienė (kairėje) imasi visų įmanomų priemonių padėti sergantiems išmokti gyventi ir gydytis bei siekti normalios gyvenimo kokybės ir trukmės. D. Pavalkio nuotr.

Antradienį į ataskaitinį susirinkimą susirinkę Šakių rajono cukralige sergančių klubo „Linelis“ nariai apžvelgė praėjusių metų veiklas, nusibrėžė šių metų gaires, klausėsi išsamios lektoriaus Domanto Nedzinsko paskaitos apie žarnyno sveikatą.

Susirinkimą pradėjusi cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė informavo, kad praeitų metų pabaigoje klube buvo 113 žmonių. Pernai buvo vykdyti du projektai, jiems gauta 5 tūkst. eurų.

„Mūsų klubo veiklos tikslas – burti narius diabeto priežiūrai Šakių rajone, o vienas iš uždavinių – suteikti daugiau žinių apie sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, mokyti vykdyti tikslią ligos savikontrolę, padėti kuo ilgiau išlikti savarankiškiems gyvenime“, – akcentavo klubo pirmininkė.

Tad pernai klubo nariai tradiciškai ketvirtadieniais rinkdavosi į susirinkimus, kurių metu siuvo, klausėsi medicinos naujovių, gydytojos bei slaugytojos patarimų. Noriai klubo nariai lankėsi Kudirkos Naumiesčio ir Kukarskės sveikatinimo centruose bei baseine, dalyvavo mokymuose, molio, neurografikos terapijose, keturi klubo nariai dalyvavo penkių dienų diabeto kontrolės mokymo stovykloje Druskininkuose. „Linelio“ nariai mėgsta keliauti –lankė ne tik mūsų rajono įdomias vietas, bet ir kaimyninių rajonų vietoves – Šunskus, Liubavą, vyko prie jūros. Aktyviai dalyvauja rengiamose neįgaliųjų sporto varžybose, iš kur dažnai sugrįžta su apdovanojimais. Paminėta ir Pasaulinė diabeto diena, klubo nariai-savanoriai pernai atliko 155 profilaktinius cukraus kiekio kraujyje tyrimus rajono visuomenei.

„Lankėm sunkiai sergančius klubo narius namuose, atsisveikinom su išėjusias į amžinybę“, – pasakojo B. Jančaitienė.

nedzinskas domantasKineziterapeutas Domantas Nedzinskas negailėjo patarimų, kaip pagerinti žarnyno veiklą – pakeitus mitybos įpročius atkurti sutrikusią mikrobiomą, bei vardijo netinkamai veikiančio žarnyno simptomus – depresinė būsena, galvos skausmai, nuolatinis nuovargis, dažni peršalimai, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos. D. Pavalkio nuotr.


Apžvelgdama klubo finansines išlaidas pirmininkė paminėjo, kad mažai pavyko surinkti klubo nario mokesčio, nutarta nuo kitų metų jį padidinti, buvo gauta apie 750 eurų gyventojų pajamų mokesčio. Bene daugiausiai lėšų išleista transporto nuomai, baseino ir sveikatinimo paslaugoms, pirmininkė pasidžiaugė, kad sulaukė paramos ir maisto papildų.

B. Jančaitienė, pristatydama numatytas šių metų klubo veiklas, informavo, kad ir toliau klubo nariai galės gauti sveikatinimo paslaugas, dalyvauti molio ir šiaudinių dirbinių gaminimo terapijose, mokymuose, suplanavo kelionę į Krakes (Kėdainių r.).

Kineziterapeutas D. Nedzinskas negailėjo patarimų, kaip pagerinti žarnyno veiklą – pakeitus mitybos įpročius atkurti sutrikusią mikrobiomą, bei vardijo netinkamai veikiančio žarnyno simptomus – depresinė būsena, galvos skausmai, nuolatinis nuovargis, dažni peršalimai, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.

„Mūsų vaikai dažnai gyvenimą pradeda su dirbtiniu, perdirbtu maistu. Mes, lietuviai, vartojam daug virto maisto, o turėtume valgyti daugiau žalio arba fermentuoto“, – kalbėjo svečias pridurdamas, kad imuninės sistemos funkcijas kelia šakniagumbines daržovės: morkos, ridikėliai, pomidorai, žarnynui itin naudingos ir kriaušės.

Pasak svečio, pavasarį ir vasarą gamtoje galime rasti maisto komponentų, kurie sveikatintų organizmą, – tai kiaulpienės ir dilgėlės. Į mitybą rekomendavo įterpti česnaką, iš kurio galime pasigaminti aliejų, kuris teigiamai veikia virškinamąjį traktą.

„Pirmiausia reikia atsisakyti ne mėsos, o pieno produktų... Nerekomenduojamos ir jūros gėrybės. Jokių nesveikų riebalų, konservantų ar priedų. Drįstu teigti, kad dieta lygu ligai, turėtų būti pasirinkti maisto komponentai, orientuoti į mitybą, į sveikatą“, – patarė D. Nedzinskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.